Bu proje gerçekleşemez!

Aziz Yıldırım, seçim konuşmasında banka kurmak için çalışma yaptıklarını söyledi ama...

 Fenerbahçe'de seçim çalışmaları hızlanırken mevcut Başkan Aziz Yıldırım dün ilginç bir açıklama yaptı. Daha önce de Fenerbahçeli bazı yöneticilerin dile getirdiği banka gibi Yıldırım da "Fenerbahçe'ye banka kurabilmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Finans dünyasında yer alacağız" diye konıştu amma velakin Bir BDDK yetkilisinden alınan bilgiye göre Türkiye'de banka kurmak için 300 milyon dolarlık sermayenin yanı sıra banka sahibinin gerçek kişi ve itibarlı olması gerektiğini açıkladı. O yüzden Yıldırım'ın Fenerbahçe'nin gücünü göstermek için verdiği bu vaadin gerçekleşmesi ise neredeyse imkansız. Bu kanıya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun hazırladığı 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'na bakarak da varabilirsiniz.
Yine de bir BDDK yetkilisinin açıklamaları konuya daha iyi ışık tutuyor. Banka kurmak için herhangi yerli veya yabancı bir kurumun 300 milyon dolarlık sermayesinin olması gerektiğini belirten yetkili Fenerbahçe'nin bu ilk şartı sağlayacak kaynağının olmadığının altını çiziyor. Ancak diyelim ki Fenerbahçe bu parayı bir şeklide buldu, fakat yine banka kuramaz.
Çünkü BDDK ve Bankacılık Kanunu herşeyden önce kurucu olarak karşısında bir gerçek kişi yani patron istiyor. Yönetim değiştiğinde değişen kişiler istenmiyor. Fenerbahçe de bir dernek olduğu için bir derneğin banka kurmasına izin verilmesi düşünülmüyor.
BDDK 'PATRON' İSTER
Yukarıdaki iki nedinin dışında Bankacılık Kanunu'nun saydığı özellikte kurucular olmazsa banka kurulmasına izin verilmiyor. Her şeyden önce banka kurucusunun yeterli güç ve itibar sahibi olmasının yarı sıra bankacılık alanında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekiyor.
Fenerbahçe'de bankacı geçmişe sahip uzmanların bu görevi üstlenmesi ise imkansız. Çünkü kurucu üyenin aynı zamanda sermayeyi koyan kişi (patron) olması şart. BDDK yetkilisi teknik olarak bir futbol kulübünün banka kurmasının imkansız olduğunu "Bir futbol kulübünün banka kurması, yönetmesi herhangi zor bur dönemde arkasında durması mümkün görünmüyor" cümlesiyle açıklıyor.
KURUCULARDA ARANAN ŞARTLAR
Bankacılık Kanunu ise Fener'in banka kuramayacağını madde madde özetliyor. İşte bir banka kurmak için kurucularda istenen özellikler:
1- Müflis olmaması, konkordato ilân etmiş olmaması, hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması
2-Fona devredilmiş olan bankalarda nitelikli paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması
3-Affa uğramış olsalar bile mülga ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca üç yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olması
4-Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, karapara aklama veya Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile Devlet sırlarını açığa vurma, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına
karşı suçlar ve casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar, vergi kaçakçılığı suçlarından veya bu suçlara iştirakten hükümlü bulunmaması
5-Gerekli malî güç ve itibara sahip bulunması,
6-İşin gerektirdiği dürüstlük ve yeterliliğe sahip olması,
7-Tüzel kişi olması hâlinde, risk grubu ile birlikte ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması
TAV ÇALIŞANLARINA MAİLLE DUYURDU
Fenerbahçe'de seçimin diğer adayı olan Mehmet Ali Aydınlar, listesine TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ı aldı. Bu gelişme kısa TAV çalışanlarına mail yoluyla bildirildi. Mailde TAV çalışanlarından Fenerbahçe delegesi olanlardan ve çalışanların dostlarından Hamdi Akın ve yer aldığı yönetimin desteklenmesi istendi.
Rahim Ak/Habertürk