Borsada yön henüz yukarı dönmedi

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi, yabancılar borsada satmaya devam ediyor. Döviz cephesi hareketli piyasalar yaz aylarına tedirgin giriyor

24 Eylül’deki faiz indiriminden önce 8.76 TL’den işlem gören dolar, 20 Aralık tarihine gelindiğinde 18.36 TL’ye kadar çıktı. Elinde Türk Lirası tutanların büyük bölümünün dövize yönelme çabasının önüne geçmek için Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürünü devreye alındı. Bu adımla dolar tarihi zirvesinden hızla geri çekildi ve mayıs ayı başına kadar 13.15- 14.90 TL bandında hareket etti. Ancak mayıs ayının ilk haftasından itibaren dolarda yön yine yukarı döndü ve geride bıraktığımız hafta tekrar 16.50 TL sınırına dayandı. KKM’deki getirilerin enflasyonun altında kalması aslında getirilerin kurdaki artış kadar olması bu ürüne olan ilgiyi bir miktar azalttı. Tasarruflarını enflasyona karşı korumak isteyenlere yönelik geçen çıkarılması beklenen tahvil/mevduat ürünündeki ‘rötar’ da yukarı yönlü baskı yarattı.

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutarda artış

Kısa vadede turizm gelirlerinin umut kaynağı olduğunu yazan Ufuk Korcan, Dünya’daki köşesinde borsayla ilgili şu tahminlerde bulunuyor:

“Kurdaki artışla yönünü yeniden yukarı çeviren BİST 100 Endeksi’nde 2.408 desteğinin altına sarkılmasıyla oluşan risk 2.354 desteğinde tutunulmasıyla şimdilik ortadan kalktı. Ancak endeks 22 Nisan 2022 tarihinde kısa vadeli aşağı yönlü bir trend başlattı. Gerçek bir rahatlamadan bahsedilebilmesi için öncelikle bu trend çizgisinin yukarı yönü geçilmesi şart. Bunun için ise 2.440- 2.460 puan bandının üzerine hacimli çıkılması ve bu aralık üzerinde hacimli kapanışlar görülmesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse ilk aşamada 2.480-2.500 puan seviyeleri hedeflenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 2.408 puanın altına gelinmesi durumunda dikkatli olmakta fayda var.”

Bu hafta en çok euroya yatırım yapanlar kazandı

Borsalarda krizleri atlatmanın yolu

Küresel borsalar hisse geri alımlarıyla toparlanıyor