Borsa şirketlerinde kadının adı yok

338 İMKB şirketinin yönetim kurulunda yer alan 2 bin 210 üyenin sadece yüzde 11.2’si kadın

İstanbul Borsası’nda işlem gören şirketler, yönetim kurullarının kalite ve performans kriterleri bakımından sınıfta kaldı. Solaris Danışmanlık şirketinin İMKB’de işlem gören 338 şirketin yönetim kurullarının etkinliğini ve SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum seviyelerini ölçtüğü araştırmaya göre, Türkiye’de şirketlerin yönetim kurulları en az önem verilen yapılanmalardan biri. Şirketlerin büyük çoğunluğunda yönetim kurulu bir aile reisi başkanlığında oluşturulmuş, üyeleri niteliklerine bakılmaksızın seçilmiş aile mensubu veya bazıları aile reisinin yakın arkadaşlarından oluşuyor. Araştırmanın en çarpıcı tarafı ise 338 İMKB şirketinin yönetim kurullarında yer alan toplam 2210 üyenin sadece yüzde 11.2’si kadın. 338 şirketin 179’unda (yüzde 53) hiç kadın yönetim kurulu üyesi bulunmuyor.
TOPLAM 121 KADIN ÜYE VAR
Şirketlerin yaklaşık yarısı bir kişi de olsa kadın üyeye yer veriyor ancak kadın üyelerin yarısına yakın bir bölümü de aile üyesi veya hissedar olmalarından dolayı bu görevde bulunuyor. Aileden olmaksızın yöneticilikten gelerek yönetim kurulu üyeliğine yükselebilen kadın üyelerin sayısı sadece 121. Kadın üyelerin yüzde 51.2’si aile hissedarlarından oluşuyor. İMKB şirketlerinde yönetim kurulu başkanı olan kadın üye sayısı 17 ile sınırlı olurken bunların 15’i aile üyesi. Araştırmaya göre, Türkiye’de şirketlerin yüzde 96’sını aile şirketleri oluşturuyor. Yönetim kurulunda hiç aile üyesi veya hissedar olmayan şirket sayısı 124 (% 37) iken, en profesyonel kesim ise yönetim kurulunda aile üyesi olmayan 124 şirketin büyük bölümünü teşkil eden mali sektör. İMKB şirketlerinin yönetim kurulunda yer alan toplam 2 bin 210 üyenin yüzde 28’ini aile üyeleri/hissedarlar oluşturuyor.
YÖNETİMLER AYDA 1 KEZ BİLE TOPLANMIYOR
Raporda İMKB şirketleri ile ilgili dikkat çeken bazı başlıklar da şöyle:
Misyon ve vizyon oluşturmak yönetim kurulunun görevlerinden biriyken, 338 İMKB şirketinin 66’sı (% 20) misyon ve vizyonunu kamuya açıklamamış.
338 şirketten 145’i (yüzde 53) kurumsal yönetişimin gereklerinden biri olmasına karşın etik kurallarını oluşturmamış.
Bir yönetim kurulunun şirket faaliyetlerini takip edebilmesi için gerekli olmasına rağmen, 173 şirketin (yüzde 51) yönetim kurulu ayda bir kez bile toplanmıyor.
338 şirketin 294’ü (yüzde 87) yönetim kurulu toplantı tutanaklarını tutmuyor. Haberturk