Borrell: Türkiye arabuluculukta oldukça iyi iş çıkarıyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya ile iyi ilişkileri olduğunu ve savaşın sona ermesi ile ilgili arabuluculuk sürecinde oldukça iyi bir iş çıkardığını dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna savaşında ideal arabulucuların Türkiye veya Birleşmiş Milletler (BM) olduğunu söyleyerek, "Bu süreçte Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor. İki tarafla da iyi ilişkileri var ama arabuluculuk mevzusunda elbette en iyisi BM'nin devreye girmesidir" ifadelerini kulandı.

AB'nin ara bulucu olamayacağını ifade eden Borrell, "Biz olamayız. Rusya bizi, biz de Rusya’yı arabulucu olarak kabul etmeyiz. Çin de olmaz çünkü onlar da Ruslardan yana bir tavır sergiliyor" açıklamasını yaptı.

Borrell: Ukraynalılar teslim olsun, diz mi çöksün?

Frankfurter Allgemeine gazetesine konuşan Borrell, AB'nin Ukrayna'nın savaşı kazanması hedefi için şimdiye kadar yaptığının daha fazlasını yapacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

Ukrayna'ya silah tedarik etmek, Rusya ekonomisini zayıflatmak, Rusya'yı uluslararası alanda izole etmek gibi. Ukrayna'ya ne kadar çok silah sağlarsanız, savaşın o kadar uzun süreceğini ve Ukraynalıların acısının da o denli artacağını söyleyenleri anlamıyorum. Avrupa'da bile bu görüşte olanlar var. Bu insanlara soruyorum; bu savaşın nasıl bittiği önem taşımıyor mu? Ukraynalılar teslim olsun, diz mi çöksün? Ruslar tarafından paramparça mı edilsinler? İstenen bu mudur? Bu insanlar, eğer silah teslim edilmezse savaşın da biteceğini söylüyor ama peki ya sonra? Bakın, savaşlar müzakere ile biter ancak müzakere masasına güçlü bir konumda oturabilirsiniz ve şimdiki yapılmaya çalışılan da Ukraynalıları bu konuma getirmeye çalışmak. Bu konuyu perşembe günü Weissensee'de-Almanya'nın şu anda başkanlığını yürüttüğü- G-7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da tartışacağız.

'Geçmişte sadece Rusya'ya güvenecek kadar saftık'

Geçmişte belli konularda sadece ve tamamen Rusya’ya güvenecek kadar saf olduklarını itiraf eden Borrell, "Örneğin Almanya'da herhangi bir LNG terminali dahi yoktu. Geçmişte, şimdilerde düzeltmemiz gereken bir hata işlediğimizi kabul etmeliyiz. İdame süreci, biraz daha uzun sürecek lakin Rus gazından kurtulacağız" dedi.

Borrell, AB'deki hiç kimsenin Rusya kaynaklı doğalgaz ve petrol arzını bir gecede durduramayacağını belirterek, "Macaristan gibi ülkeler, 'petrol tankerleri için ayrı bir kıyı şeridim ve boru hattım yok' derken mantıklı nesnel sebeplere sahip. Bu nedenle herkese uyan bir çözüme ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Sahel Bölgesi'ndeki sıkıntılar

Borrell, AB'nin Sahel Bölgesi’nde Mali Silahlı Kuvvetlerini eğitme görevinin iptal edilmesiyle ilgili ise şöyle konuştu:

Sahel'de terörizm, suç, çoban-çiftçi kavgası, etnik köken ve yapay sınır karmaşalarıyla uğraşıyoruz. Burada temel mesaj şu oldu; bunu Leopard tankları göndererek çözemezsiniz. Bu hem sivil hem de askeri bir mücadele. Oradaki savaşı, barışı kazanmazsanız asla bitiremezsiniz. Bu sürecin güçlü siyasi ve sosyal bileşenleri var.

Zelenskiy: Mariupol ile ilgili Türkiye'nin arabuluculuğu söz konusu

Hayaşi, Türkiye'nin arabuluculuk rolüne değindi

Rusya'dan arabuluculuk teklifi

Bir oligark daha Türkiye'ye geldi

Ukrayna Büyükelçisi, Türkiye ile olan ilişkilere değindi