BOJ'a güven sarsılıyor

Japonya'daki dünyanın en büyük emeklilik fonu, BOJ'un yüzde 2 enflasyona ulaşabileceğinden emin değil

Deflasyonla mücadele eden Japonya'nın kamu emeklilik fonunun başkanı Takahiro Mitani, bankanın 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşma hedefi benimserken, yapabileceğinden fazlasını vaad ettiğini söyledi.
Ülkenin 15 yıldır devam eden deflasyonundan çıkmak için öngörülmedik büyüklükte varlık alımı uygulayan Japonya Merkez Bankası için tarihin aleyhine işlediğine dikkat çeken Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu'nun başkanı Mitani, dünyanın en büyük emeklilik tasarrufları fonunun Mart 2015'e kadar varlık pozisyonlarını yeni seviyelerinde tutmayı planladığını açıkladı. Fon 7 Haziran'da daha fazla hisse senedi ve yabancı varlık almak için yerel tahvil varlıklarını azaltacağını açıklamıştı.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ülke ekonomisi desteklemek için kamu harcamaları, vergi reformu ve piyasalarda serbestleşme vaadlerinde bulunurken, BOJ da önümüzdeki yılın sonuna kadar parasal tabanını ikiye katlama vaadinde bulundu. Dünya Bankası'nın verilerine göre Japonya yüzde 2 enflasyonu en son 21 yıl önce gördü.