BM: Yunanistan en az 17 bin göçmeni deniz sınırından geri itti

BM Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales, Yunanistan'ın en az 17 bin göçmeni geri iterek Türkiye'ye yolladığını açıkladı. Yunanistan'ın son 2 yılda sığınmacıları reddetme oranı yüzde 126 arttı.



Brüksel merkezli Avrupa Sığınmacılar ve Sürgünler Konseyinin (ECRE) sitesinde yayımlanan "Geri İtme Uygulamaları" raporunda Felipe Gonzalez Morales, mülteci ve göçmenleri geri itmenin, Avrupa ülkelerinde fiili devlet politikası haline geldiğini ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini söyledi. Morales, bu tür uygulamaların üzerini örtmeye yönelik teşebbüsler karşısında uluslararası camiaya uyarıda bulundu.

Raporda Avrupa ülkelerinden Yunanistan, Estonya, Finlandiya, İngiltere ve Fransa'nın, deniz yoluyla ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri geri yollamaya yönelik uygulamaları ele alınırken, Avrupa'nın dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Dominik Cumhuriyeti'nin geri itmeleri incelendi.

Şimdiye dek 6 bin 400'den fazla başvuru talebi olumsuz karşılandı

Yunanistan'ın uygulamalarına geniş yer verilen raporda, Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye'den ülkeye sığınma başvurusu yapanların Haziran 2021'den bu yana "üçüncü güvenli ülke" kapsamında Türkiye'ye yönlendirildiği, şimdiye kadar 6 bin 400'ün üzerinde başvuru talebinin olumsuz karşılandığı belirtildi.

Geri itme devlet politikası haline geldi

Kara sularından ülkeye geçmeye çalışan göçmenleri geri itmenin ise devlet politikası haline geldiği ifade edilerek, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre 2020-2021'de yaklaşık 540 geri itme vakasının yaşandığı, en az 17 bin göçmenin zor kullanılarak Türkiye kara sularına itildiği bildirildi.

Gönüllü kuruluşların faaliyetleri de sınırlandırıldı

Raporda, Yunan hükümetinin geçen yıl çıkardığı yasanın ardından Yunan kıyılarında mahsur kalan göçmenleri kurtarmaya yönelik gönüllü kuruluşların faaliyetlerinin sınırlandırılması veya şartlara bağlanmasından bahsedildi.

GKRY'nin Lübnan hükümetiyle Mart 2020'de imzaladığı "göçmenleri geri döndürme" anlaşması da raporda yer alırken, GKRY'ye teknelerle geçmeye çalışan çok sayıda göçmenin geri yollanırken zorla ailelerinden ayrıldığı söylendi.

Yunanistan'ın geri ittiği 54 kaçak göçmen kurtarıldı

Yunanistan'ın geri ittiği yaklaşık 6 bin göçmeni Türkiye kurtardı

Türkiye-Yunanistan sınırındaki çit 80 km daha uzatılacak

Yunanistan: Meriç'te 40 bin düzensiz göçmen engellendi

Yunanistan mültecileri kabul edecek

Yunanistan’da yaşanan insanlık dramı dünya basınında