‘Bitcoin diyarı’ El Salvador'un rezervleri eridi

Resmi para birimi Bitcoin olan El Salvador'un rezervleri, piyasadaki kötü gidişat nedeniyle yarı yarıya eridi.

Bir ilke imza atarak eylülde Bitcoin'i (BTC) ülkesinin resmi para birimi ilan etmesiyle gündem olan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kripto para piyasasındaki çöküşten ötürü zor durumda.

El Salvador, kripto para atılımından bu yana 105,6 milyon dolarlık yatırıma denk gelen 2 bin 301 BTC'lik bir rezerv oluşturdu.

40 yaşındaki Bukele, en son 9 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada dip seviyeden 30 bin 700 dolara 500 BTC aldıklarını duyurmuştu. Bu tweet atıldığında ülkenin BTC rezervlerinin değeri 71,4 milyon dolar civarındaydı.

Kripto para piyasasındaki düşüş sürerken, ülkenin rezervleri 13 Haziran itibarıyla 52 milyon dolara kadar geriledi. Bu da Bukele'nin yatırımının yaklaşık yüzde 50'sinin erdiği anlamına geliyor.

Şu anda BTC, yaklaşık 22 bin 170 dolardan işlem görüyor.

Bukele ülkesinin finansal sorunlarına "volkan tahvilleri"yle çözüm bulmayı planlamıştı. Fakat martta başlatılacağı duyurulan tahviller, özellikle kripto para piyasasındaki kötü gidişat nedeniyle henüz uygulamaya geçirilemedi.

Söz konusu tahvillerle Bukele'nin geçen yıl kasımda tanıttığı "Bitcoin şehri" projesinin finansmanının sağlanması planlanıyordu.

El Salvadorlu yetkili: "Bitcoin fiyatındaki düşüş nedeniyle zarara uğramadık"

El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya, ülkenin Bitcoin'e (BTC) yatırım yapma stratejisini eleştiren medyaya ateş püskürttü ve mali risk iddialarını "son derece dayanaksız" bulduğunu söyledi.

Zelaya, pazartesi düzenlenen basın toplantısı sırasında hükümetin Bitcoin fiyatındaki keskin düşüşe nasıl tepki verdiği sorusunu duygusal bir şekilde yanıtladı:

“Bu açıkça Bitcoin'e yöneltilen bir eleştiridir, El Salvador'un stratejisine değil. Onları en az ilgilendiren şey El Salvador, bizim ekonomimize ne olduğu medyanın umrunda değil, insanlarımıza, enflasyona ne olduğuyla ilgilenmiyorlar."

Yetkili, El Salvador ilk kez Ekim 2021'de 60.300 dolardan Bitcoin aldığından beri, kripto para kurunun düşüşü nedeniyle ülke bütçesinin 40 milyon dolar civarı zarara uğradığı iddialarının yanlışlığını vurguladı. Zelaya, BTC fiyatının yeniden toparlanma ihtimaline dikkat çekti:

“Bunu tekrar tekrar söyledim. 40 milyon dolar olduğu iddia edilen zarar gerçekleşmedi, çünkü coin'lerimizi satmadık."

Zelaya, yüksek mali risk iddialarının da gülünç olduğunu ve göz ardı edilmesi gerektiğini, riskin son derece düşük olduğunu söyledi.

Binance, Bitcoin çekimlerini geçici olarak durdurdu

 

Etiyopya'dan Bitcoin'e yasak

 

El Salvador'da Bitcoin zirvesi