Bir kanunla mevduat faizi belirleyemeyiz!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Piyasalar derin olmadığı için mevduat faizi çok yüksek, bir kanunla mevduat faizini belirleyemeyiz, empoze edemeyiz" dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), her yılın ilk günlerinde düzenlediği ve bir önceki yılın ekonomik değerlendirmesi ile yeni yılın beklentilerinin konuşulduğu Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu toplantıda önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Bankacılık sistemi ile reel sektör birbirinin ayrılmaz parçasıdır" diyen Şimşek, "Piyasalar derin olmadığı için mevduat faizi çok yüksek, biz bir kanunla mevduat faizini belirleyemeyiz, empoze edemeyiz. Ancak kamu üzerinden sübvansiyonlarla destek verebiliriz, Kredi Garanti Fonu böyle bir mekanizma" değerlendirmesini yaptı.

Şimşek'in konuşmasından satır başları:

"Türkiye'de ve dünyada refah artmaya devam edecek. Dünyada bence, insanların durumu daha da iyileşmeye devam edecek.

Türkiye ekonomisine ilişkin 4 temel mesajım var:

Türkiye ekonomisi şoklara karşı büyük bir direnç gösterdi. Bu direnç temellerin sağlam olduğunu gösterdi. Türkiye öyle şoklar yaşadı ki bugün, aslında büyüme rakamlarına bu çerçevede bakarsak hayal bile edemezsiniz. 2007 sonrasına bakalım... Kapatma davası var, küresel kriz var, FETÖ'nün yargıyı ele geçirme çalışmaları var, AB borç krizi var, Ortadoğu'da büyük bir kriz var ve devam ediyor, bizde Gezi ayaklanması var, yakın dönemde 4 tane seçim var, hain darbe girişimi var, terör var. Bunların hepsi başlı başına bir şok. Türkiye bu şokların tam merkezinde oldu, buna rağmen 2008-2016 döneminde büyümeye devam etti.

'Özellikle ihracat yapanın yanındayız'

Türkiye terörün gölgesinde başladı yeni yıla, ama inanıyorum ki birlik-beraberlik ruhuyla bu durum aşılacak. Teröre karşı güçlü iktidar çok önemli. Dikkat ederseniz terör örgütleri geçen sene sonuçsuz kalan bir seçimden sonra saldırılarını yoğunlaştırdı. Zamanlama olarak aslında manidardır. Her şeyden çok milletin birliğine beraberliğine ihtiyaç var. Bu konuda da tereddüt yok. Türkiye'de çok güçlü bir hükümet var. Biz hükümet olarak yatırım yapanın, istihdam sağlayanın özellikle de ihracat yapanın yanındayız. Devlet elini taşın altına koyuyor. Bankacılıkla real sektör birbirlerinin ayrılmaz parçasıdır.

Şirketlerin yüzde 80'i ihracat yapmıyor. Hindistan 2050 yılında belki 40 trilyon dolarla dünyanın bir numarası olacak. Türkiye'nin oradaki firma sayısı iki elin parmaklarının sayısını geçmez. Hindistan'da var mıyız?

'Piyasa ekonomisi olduğumu unutamayız'

Başımıza hangi felaket gelirse gelsin. Piyasa ekonomisi olduğumuzu bir kenarı bırakamayız. Başınıza ne geldiğinden çok ne tepki verdiğiniz çok daha önemlidir. Biz uluslararası normlara uygun bir politika çerçevecesinde yolumuza devam etmek zorundayız. Kurala dayalı bir ekonomik yapıdan uzaklaşamayız. O nedenle Avrupa Birliği ile entegrasyon çok önemlidir. Biz AB ile birlikte tüketici haklarını keşfettik, rekabeti hissettik, aştık, başardık.