Başbakan Erdoğan'dan ABD'ye yanıt

Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin sözlerine yanıt verdi

TGRT haber'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan,  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin kendisinin İsrail'i eleştiren  sözleri üzeri için "kırıcı ve yanlış" açıklamasında bulunduğunun hatırlatılması  üzerine, söz konusu açıklamayı dinleyemediğini belirterek, şunları kaydetti:  

"Sizin ifade ettiğiniz gibi bir ifadeyi kullanmışsa ben öncelikle  Amerika'yı öz eleştiriye davet ediyorum. Asıl üzücü, kırıcı açıklamaları Amerika  yapmıştır şu ana kadar. Bütün bu ölümlerin, Gazze'nin bombardıman altında  tutulmasının ki, 500 ton bomba şu ana kadar yağdırılmıştır. Bütün bu olayların  neticesinde 300'ü aşkın insan ölmüştür. Bunların karşısında hala Amerika, 'İsrail  burada savunma hakkını kullanıyor' diyorsa, burada bir defa asıl öz eleştiriyi  Amerika'nın yapması lazım. Asıl kırıcı davranan Amerika'dır. Biz hiç bir zaman  kalkıp da 'Amerika bu işte belirleyicidir' ifadesini bu noktada, bu duruşla  göremeyiz ve güvenemeyiz de. Çünkü böyle olmaması gerekir. bugün Amerika'nın  dünya barışına katkısının çok daha fazla olması lazım. Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyinin bir üyesi olarak adil davranması gerekir. Ben Çin'in yapmış  olduğu açıklamayı takdirle karşılıyorum, budur adil yaklaşım, bunu ortaya koymak  gerekir. Şuanda hepsinin İsrail'in yanından yer alması düşündürücüdür." 

ONLARIN CİĞERİ SIZLAMIYOR, BİZİM SIZLIYOR

Birleşmiş Milletlerin bugüne kadar İsrail aleyhinde 280 kadar karar  aldığına dikkati çeken Erdoğan, "Hep estirdiği bu terör sebebiyledir. İnsanları  sürekli olarak acımasızca öldürmektedir ve orantısız güç kullanmak suretiyle  çoluk çocuk demeden, düşünün denizin kenarında, kumsalda olan çocukları öldürecek  kadar bu iş ihanete varmıştır. Bütün bunları nasıl görmemezlikten gelebiliriz,  Amerika gibi bir ülke bunları nasıl görmemezlikten gelebilir? Tabi burada onların  ciğeri sızlamıyor ama bizim sızlıyor. Çünkü bizim farklı bağlılıklarımız var.  Uluslararası noktada diplomasi ilişkilerini sürdürdüğümüz gibi, bunlar karşısında  da nasıl onlar açıklama yaptıkları zaman bizim gönlümüz kırılıyorsa, bıraksınlar  da biz de düşündüğümüzü konuşalım yani. Onlar bize metin gönderecek de o metni mi  okuyacağız? Bunu da çok açıkça ifade etmek isterim" diye konuştu. 

PARALEL YAPI KIRMIZI KİTAPTA YER ALACAK

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde paralel yapıyla mücadelenin  "kırmızı kitap"ta yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine ise Milli Güvenlik  Kurulu'nun açıklamalarına "paralel yapı" ifadesinin girdiğini belirterek, şöyle  devam etti: 

"Buraya giren bir mücadele. Çünkü bu, ulusal güvenliğimizi tehdit eden  bir yapıdır. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden böyle bir yapı tabii ki onun içinde  yerini alacaktır. Bununla mücadele devletin öncelikli görevleri haline gelmiştir  ve bundan sonraki süreç bu mücadele de çok daha farklı olacaktır. Ben  Cumhurbaşkanlığına çıktığım andan itibaren bu işi böyle kendi akışı halinde asla  bırakmam, takipçisi olacağım. Çünkü benim milletim adına canım yanmıştır, bunu  bilen birisiyim. Ama diğerlerinin tuzu kuru, onun için onların böyle bir derdi  olamayabilir. Ama bizim derdimiz var, çünkü ülkemizin geleceği, sorumluğu  üzerimizde olacaktır. Ülkemizin birliği, beraberliği, bütünlüğü, cumhurbaşkanının  bir nolu görevidir. Bu görevi de bir kenara bırakmamız mümkün değildir."