Barış umudu kredileri arttırdı

Çözüm süreci Doğu ve Güneydoğu'da kredi taleplerini tarihi zirvesine çıkardı

Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre İmralı sürecinin ardından barış umudunun her geçen gün güç kazanması Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kredi talebinde patlama yarattı. Yatırım için bölgeye akın eden işadamları Organize Sanayi Bölgeleri'nde yer bulamamaktan şikâyetçi. Ekonomide altın çağını yaşayan bölgede, kredi talebi de hızla artıyor. Bankaların nakdi kredilerinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türkiye ortalamasının iki katı artış var. Türkiye genelinde kredilerde 2013'ün ilk iki ayında yüzde 3.5 büyüme yaşanırken, Güneydoğu Anadolu illerinde iki-üç kat artış oldu. Bölgenin en hızlı şehri yüzde 8.2'le Gaziantep. 15 milyar lira olan kredisini 17 milyara çıkararak ilk sıraya oturdu. Siirt ise yüzde 7.4'le hem bölge hem de Türkiye ikincisi oldu.
İLK SIRALAR DOĞU'NUN
Şanlıurfa yüzde 7.1, Diyarbakır yüzde 7, Adıyaman yüzde 5.5 büyüdü. Bölgenin en düşük büyümesi ise yüzde 4.3'le Türkiye ortalamasının bir puan üstünde olan Mardin'de yaşandı. Kredilerde üçüncü en hızlı artışı ise Erzincan yakaladı. Yüzde 7.2 ile Erzincan, Denizli ile birlikte üçüncülüğü paylaştı. Şanlıurfa ve Diyarbakır ise beşinci ve altıncı sırada yer aldı.
VAN VE HAKKARİ ORTALAMANIN ALTINDA
Toplam krediler içinde yüzde 46 paya sahip olan İstanbul ise bu büyüklüğü nedeniyle hızlı bir artış yaşayamadı ve yüzde 2'de kaldı. Adı terörle anılan illerden ortalamanın altında kalanlar ise sırasıyla Hakkâri ve Van oldu. Hakkari'de nakdi kredi büyüme oranı yüzde 3.4'te kalırken, Van'da yüzde 2 olarak gerçekleşti.