Bankacılar Şimşek'e dert yandı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e düzenlemelerden dert yanan bankacılar, yabancı yatırımcıların artık banka hissesi almadığını söylediler

Bankacılık sektörüne yönelik son yıllarda yapılan kredi sınırlaması, zorunlu karşılık artışları ve ücret ve komisyon sınırlaması gibi düzenlemeler bankaların gelir kalemlerini tırpanlarken, banka genel müdürleri şikâyetlerini dün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiler. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından dün düzenlenen çalıştayın ardından Bakan Şimşek ile banka yöneticileri basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Habertürk’ün edindiği bilgilere göre, bankacılar Şimşek’e üç konuda dert yandı. Artan düzenlemelerle bankaların öz sermaye kârlılıklarının yüzde 8-9’lara kadar düştüğünü anlatan bankacılar, olağanüstü dönemlerde geçici olarak getirilen önlemlerin normal dönemlerde kaldırılması gerektiğini belirttiler.

‘ÇİFTE VERGİ OLMASIN’

Bankaların piyasa değerlerinin ciddi şekilde azaldığını Bakan Şimşek’e ileten bankacılar, azalan gelirler ve düşen sermaye kârlılığı nedeniyle yabancı yatırımcıların artık bankalardan hisse almadıklarını söylediler. Bakan Şimşek’in ise bankacılara “Ben de bu sektörden geliyorum. Sorunun farkındayım” dediği öğrenildi. Bankacılar, bankaların vergi yükünün kurumlar vergisinin üzerinde olduğunu hatırlatırken, Bakan Şimşek’ten, SPK’nın yaptığı düzenlemenin bankalar için ikincil bir vergilendirmeye mahal vermemesi konusunda talepte bulundukları kaydedildi.

BAKAN ŞİMŞEK’E AVUKAT İSYANI

Banka genel müdürlerinin toplantıda Bakan Şimşek’e avukat isyanında da bulundukları öğrenildi. Bankacıların, Tüketici Hakem Heyetleri’nde sonuçlandırılan ücret ve komisyonların iadesi uygulamasında da büyük zarar ettiklerini anlattıkları belirtildi. Bankacıların “Bizler Hakem Heyeti’nin kararları neticesinde tüketiciye aldığımız ücret ve komisyonları geri ödüyoruz. Ancak avukatlar bunu bir gelir kapısı haline getirmiş durumda. Heyetin kararı bize ulaşmadan dosyayı alıp icra takibi başlatıyorlar. Bundan dolayı da normalde ödememiz gerekenden 2-3 kat daha fazla ödüyoruz. Bu durumun çözülmesini istiyoruz” dedikleri öğrenildi. Bakan Şimşek’in de bu konunun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın alanı olduğunu, konuyu kendilerine ileteceğini söylediği kaydedildi.