Aşı haberleri bu kış ekonomiyi kurtarmayacak

Pfizer’ın ardından, Moderna’nın da aşının etkinliğine yönelik açıklamaları hisse piyasalarında ralli başlattı. Ancak ekonomistler, korona virüs öncesi seviyelere dönmek için henüz zaman olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Moderna ve Pfizer’ın korona virüs aşılarının etkinliğine yönelik açıklamaları, yıkıcı bir pandemiyle savaşan dünya için oldukça iyi bir haber. Pfizer’ın ardından Moderna’dan gelen, aşının %94,5 etkili olduğuna yönelik açıklamayla piyasalarda ralli başladı.

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü Pfizer’ın aşısının %90’ın üzerinde etkili olduğunu açıklamasının ardından borsalarda dikkat çekici bir yükseliş gerçekleşmişti. Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan S&P 500, yeniden sert bir yükseliş yaşıyor. Aynı zamanda Dow Jones da rekora yakın.

Wall Street aşı cephesindeki olumlu gelişmeleri yatırımcı güvenindeki artış için kilit önemde görüyor. Haberlerle 2021’de büyük bir ekonomik sıçrama beklentileri güçleniyor. Eğer şirketlerin 2020’nin sonlarında ya da 2021’in başında aşının dağıtılmasına yönelik inançları olursa, gelecek için daha sağlam planlar yapabilirler.

Ne yazık ki aşılar oldukça sert geçecek kışı önlemeyecek. Birçok Avrupa ülkesi halihazırda karantina uygulamaları altında ve ABD’de korona virüs vakaları Pazar günü 11 milyonu geçti. Johns Hopkins University’e göre, ABD’de en az 45 eyalet geçtiğimiz hafta, bir önceki haftaya kıyasla daha fazla yeni vaka bildirdi.
Capital Economics Baş Ekonomisti Neil Shearing, Pazartesi günü müşterilerine yaptığı açıklamada, “aşılarla ilgili olumlu haberlerin yarattığı heyecanı, birçok ekonomi için zor geçecek bir kışı önleyecek kadar erken gelmeyeceği gerçeği bastırıyor” dedi.

Ekim ve Aralık ayları arasında, Avrupa’da beklenen aktivite daralması, ülkelerin bahar aylarında yaşadığı daralma kadar kötü olmayacak.

Oxford Economics’ten Ben May, CNN’e yaptığı açıklamada, “açıkça görülüyor ki, bu seferki karantinalar, yılın ilk dönemlerinde olduğundan çok daha ılımlı” dedi. Açıklamasının devamında, okulların çoğunun açık olduğuna dikkat çekti. May aynı zamanda, daha düşük bir korku olduğunu ve gönüllü karantina azalırken ekonomiyi canlandıracağını ve ihracat için daha sağlıklı br ortam yaratacağını söyledi.

Oxford Economics, dördüncü çeyrekte küresel büyümenin %0,7 seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Temmuz ve Eylül ayları arasında, büyüme %7 seviyesindeydi.

May, “dördüncü çeyrekte büyümenin hızı sert bir şekilde düştü” dedi. Küresel tablo, Çin’deki iyileşme sayesinde daha olumlu görünüyor. Pazartesi günü dünyanın ikinci en büyük ekonomisinden yapılan açıklamada, sanayi üretiminin geçtiğimiz ay neredeyse %7 artış gösterdiği söylendi. Çin’de perakende satışları, bu yılın en yüksek hızını göstererek, %4’ten fazla artış gösterdi.

Yine de aşı cephesinden gelen haberler, 2021 tahminlerini değiştirmeyecek. Shearing, “önümüzdeki yıl hayatın bir miktar normalleşeceğine inanmak mümkün” dedi.

May, uygulanabilir aşıların mevcut olacağına yönelik işaretler, önümüzdeki yılın ortalarında ekonomik aktivitede büyük bir canlanma olacağı beklentilerini güçlendiriyor dedi.

Shearing ise, bağışıklık geliştirme konusunda her şey yolunda giderse, ekonomiler beklenenden “altı ay erken, korona virüs öncesi seviyelerine dönebilir.”

 

DSÖ Başkanı'ndan korona aşısına ihtiyatlı yaklaşım

 

IMF'den 2020'de 83 ülkeye 165 milyar dolar

 

AB bütçesi ve kurtarma programına veto