Arcas: Rusya ciddi pazar ama 1 yıl hiç taşıma olmadı

Arkas Holding YK Başkan Yardımcısı Diane Arcas, Rusya pazarındaki kayba işaret etti,ekledi: Ama biz krizleri çabuk atlatan bir ülkeyiz.

Lojistik sektörünün ünlü temsilcisi Arkas Holding 2016’yı nasıl geçirdi? Büyük pazarlarda nasıl bir strateji izledi? Rusya pazarında kayıp var mı? 2017 hedefleri, beklentileri ne? Küresel ticarette son durum nedir?  Her gün deprem etkisi yaratan doların etkileri neler? Ve krizler karşısında Türkiye…

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas, BloombergHT’de yayınlanan "Üst Düzey" programında Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı. Rusya’nın Türkiye için çok ciddi bir Pazar olduğunu söyleyen Arcas, “Yaklaşık bir sene boyunca hiç taşıma olmadı ama şimdi ilişkilerin düzelmesiyle o da düzelecektir umuyorum. Biz krizleri çabuk atlatan bir ülkeyiz“ dedi.

KOLAY BİR SENE GEÇİRMEDİK

-Lojistik sektörü bu sene nasıl geçti? Sektör değerlendirmesi yapar mısınız?

Diane Arcas: Zor bir seneydi tabiki, özellikle komşu ülkelerle yaşanan politik olaylar, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk çünkü Türkiye'nin Avrupa ile önemli bir trafiği var, Denizcilik piyasasında 2009 yılından bu yana devam eden kriz, bunların hepsiyle beraber kolay bir sene geçirmedik. Biz Arkas Holding olarak geçen sene 4 şirketimizi de birleştirdiğimiz için krizleri iyi yönettik.
Piyasada bazı konsolidasyonlar oldu ve olacaktır..Biz bu seneyi hedeflerimize uygun olarak %38 büyümeyle kapattık.

RUSYA İLE İLİŞKİLER DÜZELDİ, TAŞIMACILIK DA DÜZELECEKTİR

-Lojistikte Rusya pazarı nasıl? Diğer pazarlarda hedefler nedir?

Diane Arcas: Rusya bizim için çok önemli bir Pazar. Rusya'ya çok ciddi bir narenciye pazarı vardı, yaklaşık bir sene boyunca hiç taşıma olmadı ama şimdi ilişkilerin düzelmesiyle o da düzelecektir umuyorum. Biz krizleri çabuk atlatan bir ülkeyiz.
Rusya, Ukrayna, Karadeniz yani yakın ülkelerdeki pazarlarda zaten ofislerimiz var. Orta Asya bence çok önemli fakat zor bir pazar. Gürcistan ve Azerbaycan transit ülke olarak çok önemli.Ve Türkiye'nin jeopolitik önemi tabi ki tartışılamaz. Ne kadar kriz yaşarsak yaşayalım, Türkiye jeopolitik olarak doğal bir köprü.
Hükümetin de son zamanlarda demiryollarına yaptığı yatırımlar çok önemli çünkü Gürcistan ve İran‘da transit yükleri almak için rekabet ediyor. Biz de burada yük hacmini artırarak rekabet etmeliyiz.

ÇİN’DE, KAZAKİSTAN’DA OFİS AÇTIK

-2017 hedefleriniz?

Diane Arcas:2016'da biz şirketi yapılandırdık, Çin'de, Kazakistan'da ofis açtık. Şimdi bütün bu ofisleri büyüteceğiz ve buradaki hizmet çeşidini artıracağız. Türkiye'de depolama ve dağıtım alanlarında büyümeyi hedefliyoruz. Önce kendi kaynaklarımızla büyüyüp önümüzdeki 5 sene içinde birtakım satın almalarla Türkiye içinde bir dağıtım ağı da kurmayı düşünüyoruz, 20-30 milyon dolarlık bir yatırım diyebiliriz.

-Demiryollarının serbestleşmesi ve buradaki hedefler neler?

Diane Arcas: Burda yönetmelik çıktı, Devlet kendi yapılandırmasını ve atamalarını yaptı, biz de kapasitelerin açıklanmasını bekliyoruz. Hangi güzergahta çalışmak istediğimizi belirleyip lokomotif sipariş vereceğiz, tedarikçilerle görüşüyoruz inşallah 2017 yılında 2-3 tane lokomotifle başlamayı düşünüyoruz. Bunun yanında Kars-Bakü-Tiflis hattı var, Avrupa'dan Türkiye üzerinden geçerek Hazar Denizi‘ne ulaşacak, 2017'de biteceği söyleniyor. Bu da kapasiteyi artıracak tabiki.

-Küresel ticaret düşüyor, birçok ülkede korumacılık var, bu sektörü nasıl etkiliyor, önümüzü nasıl görüyorsunuz?

Diane Arcas: Özellikle ana pazarlarda, Amerika ve Çin gibi pazarlarda olanlar bütün Dünyayı zincirleme etkiliyor. Çin pazarda çok güçlüydü fakat üretimden hizmet sektörüne geçiş yapıyor, ve ordaki üretim Hindistan ve Bangladeş gibi insan gücünün daha düşük olduğu ülkelere kaydı. Avrupa Birliği‘ndeki durağanlıkta Türkiye'yi etkiliyor. Böylece 2017 yılının da kolay bir yıl olacağı söylenmiyor. 2018 daha iyi olacak diye düşünüyorum.

-Ağır yük,  proje çalışmaları ve hedefler hakkında ne söylemek istersiniz?

Diane Arcas: Proje taşımalarını artırmak istiyoruz. TANAP için çalışma yaptık, burada ve boru taşımacılığında lideriz diyebilirim, onun dışında Libya'ya bir enerji santrali taşımamız oldu. Türkmenistan'a aynı zamanda yine enerji santrali taşıdık. Bu sene de zor dağıtım ve depolama işlerine girmeyi düşünüyoruz ve birçok ihalelere katılıyoruz.

-Dolar kuru etkileri?

Diane Arcas: İhracatta, ihracatçılara destek oluyoruz fakat ithalat düştüğünde ekipman sıkıntısı çıkıyor, ekipman gelmediği için ihracatta sıkıntı yaşıyoruz, Ve müşteri sayısı azalıyor, doğal olarak piyasada bir durgunluk oluyor.