Anti-serum geliştirme deneyleri başlıyor

Etlik VKMAEM Viroloji Teşhis Laboratuvarında, SARS CoV-2 virüsü izole edilerek, genetik sekanslama metoduyla virüsün haritasının çıkartılması çalışmalarına başlandı. Projeyle, korona virüs etkeni SARS-CoV-2'ye karşı anti-serum geliştirilmesi amaçlanıyor.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (Etlik VKMAEM), ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü iş birliği içerisinde yürütülen “COVID-19’a Karşı Terapötik Amaçlı Hiperimmunserum (Anti-serum) Üretimi” isimli proje kapsamında Etlik VKMAEM Viroloji Teşhis Laboratuvarında, SARS CoV-2 virüsü izole edilerek, genetik sekanslama metoduyla virüsün haritasının çıkartılması çalışmalarına başlandı. Projede temel amaç, korona virüs hastalığı etkeni SARS-CoV-2 virüsüne karşı acil olarak Anti-serum geliştirilmesi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin eşi Doktor Ahu Pakdemirli’nin de içerisinde olduğu tıp ve veteriner hekimlerden oluşan ekip korona virüse karşı anti-serum geliştirme projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmalarda önemli bir aşamaya geldi.

ANTİ-SERUMLAR İNSANLARA SUNULACAK

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Etik Kurul’u ve akabinde Ankara İl Sağlık Müdürlüğü izinleri ile pozitif hasta örnekleri toplanarak, Etlik VKMAEM imkânları ile virüs izolasyonları tamamlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, virüs izolasyonun, yüksek miktarda üretilmesi ve inaktivasyonu işlemleri Biyogüvenlik Seviyesi 3 (BSL3) olan laboratuvarda uzman ekip tarafından, kısa sürede tamamlandığı belirtildi. Ekibin hayvanlar üzerinde denemelere başlamak için virüs canlılık kontrollerinin yapıldığının ifade edildiği açıklamada, kontrollerin ardından tavşan ve atlar üzerinde denemelerin başlayacağı kaydedildi.

Hayvan denemelerinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortak çalışmalar yürüterek elde edilen immunglobulinleri, insanlarda kullanıma uygun olarak saflaştıracak ve elde edilen anti-serumlar insanlığın hizmetine sunulacak.

ANTİ-SERUM ÇALIŞMALARI SÜRERKEN YÜRÜTÜLEN DİĞER ÇALIŞMALAR

Etlik VKMAEM’in sadece anti-serum projesi konusunda çalışmadığına dikkat çekilen açıklamada, “İstanbul ve Ankara’dan gelen atık su numunelerinde korona virüs taraması yapılarak elde edilen virüs sayısından hareket ile popülasyondaki gerçek vaka ortalaması tahmin edilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye doğal zenginlikleri açısından Dünya’nın önde gelen ülkelerinden biridir ve Bakanlığımız bünyesinde birçok tedavi amaçlı tıbbi aromatik bitki üretilmektedir” denildi.

Anadolu’da fitoterapi uygulamalarının çok uzun yıllardır sürdürüldüğünün vurgulandığı açıklamada, Etlik VKMAEM ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi multidisipliner bir bakış açısıyla korona virüse karşı kullanılabilecek bazı bitkisel ekstraktlarının ve uçucu yağların çeşitli hücrelerde üretilen virüse karşı etkinliği üstüne çalışmalar yaptığı kaydedildi.

VİRUSLER KONUSUNDA ÇOK DENEYİMLİ VE BAŞARILIYIZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli veteriner hekimleri içinde barındıran çok önemli bir bakanlık olduklarını söyledi. Virolojinin veteriner hekimlikte anabilim dalı olduğunu ve bu nedenle virüsle ve salgın hastalıklar ile ilgili çok fazla çalışma yapıldığını anlatan Pakdemirli, “Başta Etlik ve Pendik olmak üzere bakanlığımıza bağlı 8 tane veteriner kontrol enstitümüz var. Sığır vebası ve kuş gribi gibi salgın hastalıkları yenmiş bir kurumuz. Virüslerin neden oldukları hastalıklar konusunda çok deneyimli ve başarılıyız. Korona virüse karşı hem aşı hem serum konusunda arkadaşlarımız çalışıyor. Yakın bir zamanda önemli gelişmeler kaydedileceğini umut ediyorum” dedi.