Altın Tasarruf Sistemi Projesi devreye girdi

Sistemle yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor

FİNANSGUNDEM.COM

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiği Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi devreye alındı.

Proje kapsamında "www.altin.gov.tr" internet sitesi açıldı. Sitede sisteme ve işleyişi dair bilgiler yer alıyor. Ayrıca sisteme dahil banka bilgisi de bulunuyor.

Altın Tasarruf Sistemi temel olarak üç sistem üzerinden işletilecek. Bunlar "Darphane Çeyrek Altın Sistemi", "Kuyumcu Altın Değerlendirme Sistemi (KAD-SİS)" ve "Banka Altın Değerlendirme Sistemi (Banka ADS)"

Peki bu sistemler kısaca neyi ifade ediyor?

1-Darphane Çeyrek Altın Sistemi
Tasarruf sahipleri Darphane tarafından üretilen çeyrek, yarım, tam, iki buçukluk ve beşlik altınını Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi'ne dahil bankalarda açacakları hesaplarına yatırabilecekler.

Tasarruf sahipleri hesaplarına yatırdıkları altın birikimlerini, birkaç gün önceden haber vermek kaydıyla Darphane tarafından yeni üretilmiş olarak banka şubelerinden alabilecekler.

2-Kuyumcu Altın Değerlendirme Sistemi (KAD-SİS)
KAD-SİS tasarruf sahiplerinin Türkiye’nin her yerindeki yetkili kuyumcular aracılığı ile banka hesabına kolayca altınını aktarmayı sağlayan bir sistem olarak tasarlandı. Amaç bankalara gitmeden yetkili kuyumcular üzerinden hesabına altınını aktarabilmek.

3-Banka Altın Değerlendirme Sistemi (Banka ADS) nedir
Vatandaşların fiziki altın birikimlerini, sisteme dahil banka şubeleri ve bankalarla anlaşmalı kuyumcular üzerinden, hesabına aktarmasını sağlayacak.