Alpu Ovası'nda mahkemeden karar

Alpu Ovası'na yapılmak istenen URAYSİM Projesi'nde kamulaştırmanın iptali isteğiyle açılan davada mahkeme kararını verdi.

CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği hukuki mücadelede mahkemeden bir haber daha geldi.

Daha önce Alpu Ovası'na Termik Santral yapımı, kömür ocaklarının açılması girişimlerinde de hukuk mücadelesini kazanan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en verimli arazilerinden Alpu Ovası'na yapılmak istenen URAYSİM Projesi'nde kamulaştırmanın iptali isteğiyle açtığı davayı kazandı.

KAMULAŞTIRMA ALANI BELİRLENMİŞTİ

Alpu ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan URAYSİM test alanı için Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon köylerini kapsayacak alana yaklaşık 100 kilometrelik ray döşenerek verimli tarım arazilerinin kamulaştırılmasına bölgedeki çiftçiler tepki gösterirken, CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Alpu Belediyesi ve bölge sakinleri İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi işbirliğinde ve 504 milyon lira tahmini bütçe ile yapımına başlanan URAYSİM projesinin test yollarının inşaası için Alpu-Bozan, Odunpazarı-Karahüyük, Tepebaşı-Gündüzler, Tepebaşı-Margı, Tepebaşı-Sepetçi ve Tepebaşı-Yakakayı arasında bulunan 6 milyon metrekare alana yönelik kamulaştırma alanı belirlenmişti.

CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Alpu Belediyesi ile bölge sakinleri ve çiftçiler, bu kamulaştırmanın ‘kamu yararına aykırı' olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşımış ve Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan davada, mahkeme tarafından oluşturulan Bilirkişi Heyeti hazırladığı 77 sayfalık raporda URAYSİM projesinin mevcut haliyle ‘kamu yararına uygun olmadığı' sonucuna varmıştı.

Yılbaşından bu yana Konya Ovası'nda 16 obruk meydana geldi

 

Yer: Eskişehir... 4 bin 500 yıllık keşif!