Almanya'dan Gülen uyarısı

Alman basınına göre, ülkenin istihbarat servisi uzun süredir izlediği Gülen hareketi için ‘düşünce yapısı demokrasiye aykırı’ uyarısını yaptı

Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilâtı’nın Fethullah Gülen Hareketi ve bağlı okullara ilişkin uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’de yayınlanan ‘Report Mainz’ haber programı ve ‘Der Spiegel’ dergisinin ele geçirdiği belgelere göre, Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilâtı uzun bir süredir Gülen Hareketi’ni izliyordu.
Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilâtı’nın hazırladığı raporda, “Gülen hareketinin düşünce yapısının birçok demokratik değere aykırı düştüğü, Gülen’in kendisini de din devleti kurmaya eğilimli olduğu” belirtiliyor. Belgede, “Gülen’in görüşlerinin kuvvetler ayrılığı prensibi, din özgürlüğü, bilim-eğitim özgürlüğü ve kadın-erkek eşitliğine aykırı olduğu”na işaret ediliyor.

‘Ülkede 300 okulu var’

AFP’nin haberine göre Fethullah Gülen taraftarları yaklaşık 140 ülkede faaliyet gösteriyor. Gülen Hareketi’ne bağlı eğitim kuruluşlarının sayısı yalnızca Almanya’da 300’ü buluyor. Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilâtı’nın raporunda çok sayıda velinin  Gülen okulları hakkında şikayetlerde bulunduğu belirtiliyor. Sözkonusu okulların Gülen Hareketi’nin kadrolaşma ve yeni taraftar edinme faaliyetlerinde önemli bir rol oynadığı ileri sürülüyor, özellikle çocuklar ve gençlere odaklanıldığı belirtiliyor. Rapora göre, birçok görgü tanığı, Gülen Hareketi mensubu olmayan öğrencilere sistematik olarak mobbing uygulandığını belirtiyor.

İhlaller yapılıyor

Raporda verilen örneklerden birinde, Rüsselsheim’da Gülen Hareketi’ne yakın bir dernek tarafından verilen entegrasyon kursunda 3 yaşında bir çocuğun dövüldüğüne dair şikayet geldiği aktarılıyor. Bunun üzerine Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) yetkilileri inceleme başlatıyor. Entegrasyon kursunda çalışan kişilerden biri çocuğa “hafif bir tokat atıldığını” kabul ediyor. BAMF yetkileri aynı kursta bir çocuğun da  kemerle bağlandığının tesbit ediyor, bunun üzerine derneğin kurs verme yetkisinin iptal ediliyor.
Raporda, Ludwigsburg’da Gülen Hareketi’ne ait bir özel okulda kızı öğrenim gören bir annenin ise “modern hayat tarzları” nedeniyle baskı gördükleri yönünde şikayette bulunduğu, kızının baş örtüsü takmaya zorlandığını belirttiği aktarılıyor.
Ayrıca Gülen okullarının evrim teorisini öğretmeyi reddettiği ve homofobi aşıladığı rapordaki tespitler arasında yer alıyor. Alman basını ise raporun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesine geldiğine vurgu yaptı. (Milliyet)