Acemoğlu: Yaşanan kriz, sıradan bir resesyon değil

MIT Öğretim Üyesi Prof. Daron Acemoğlu korona virüs pandemisi nedeniyle yaşananların küresel ekonomiye etkisinin hafif bir resesyon olmadığını ifade etti.

Korona virüsün dünya ekonomilerindeki oluşturduğu tahribatı değerlendiren Massachusetts Institute of Technology Öğretim Üyesi Acemoğlu çok fazla bilinmeyenin olduğu bu kriz ortamında yaşananın 'hafif' bir resesyon olmadığını söyledi. Acemoğlu "Şirketlerin batması, birçok insanın iş dünyasından kopması, talebin çok düşmesi tabii ki olan şeyler ve olmaya devam edecek. Tabii ki ülkeler bunu doğru politikalarla mümkün olan en hafif şekilde atlatmaya çalışacak" ifadelerini kullandı.

Birçok ülkenin hala sağlık sistemi ve sosyal mesafe konusunda yeterli tedbir almadığını kaydeden Acemoğlu "örneğin Almanya, Güney Kore'nin yaptıklarını ABD bile yapmakta zorlanıyor, çünkü çok büyük bir ülke. Türkiye'de, Asya'da daha farklı ve çokça problemler var. İkincisi devletlerin elindeki kaynaklar aynı değil, örneğin Türkiye ve Brezilya zaten ekonomik olarak iyi durumda değildi, bunun üzerine virüs krizi de gelince işler rayından çıktı. Bu kaynak farklılıklarına rağmen bir şekilde uluslar arası sistemin birlik olup, beraber çalışıp bu sorunlara doğru yanıtlar bulması gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'YE ETKİLERİ

Virüs salgınından dünyada bazı ekonomilerin daha ağır, bazılarının daha hafif yara alacağını kaydeden Acemoğlu tüm dünyada şirket ve devletlerin borçlarının artacağını ifade etti ve "eğer kurumları kuvvetlendirebilirsek devlet borcundan korkmamalıyız. Denetleyerek kurumlarımızı daha da kuvvetlendirelim ki kriz bitince borçları doğru biçimde geri ödeyelim..." yorumunu yaptı.

Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkelerin krizden daha az etkileneceğini kaydeden Acemoğlu "Bundan birkaç ay sonra ekonomiler toparlanmaya başladığında genç nüfus dinamizm getirebilir ama örneğin işsizlik de artabilir ve bunun derin etkileri olabilir." dedi.

Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarla çalışması gerektiğini belirten Acemoğlu "Türkiye'nin yeterince önlem aldığını düşünmüyorum, önce virüsün etkisini durdurmak lazım, eğriyi düzleştirmek lazım, aynı zamanda ekonomiyi de kuvvetlendirmek lazım, bunun için Türkiye'nin bence uluslararası koordinasyona ihtiyacı var. IMF ya da dışarıdan gelen bir sistemin getirdiği güvene ihtiyacı var. Kaynaklar kısıtlı olduğu için bu tek başına yapılacak birşey değil" şeklinde konuştu.

"ÇİN KISA VADEDE ESKİ DURUMUNA GELEMEYECEK"

Acemoğlu Çin'in hala ihracata çok bağlı bir ülke olduğunu, virüs salgınını atlatmış görünse de dünyada ihracat talebinin düşük olmasından dolayı büyümeyeceğini ve ekonomisinin kısa sürede eski haline gelemeyeceğini söyledi. Acemoğlu "insanlar hemen sokağa dökülmeyecek, hala bir endişe var, küreselleşmiş bir dünyadayız, yani bir yerde virüsün kalkması yeterli değil. Yeniden aynı sürece girme olasılığı var, dünyanın her yanında virüsle mücadelenin devam etmesi lazım" dedi.