Acele etmeyin, bekleyin

2013 sonu için 1.92 TL, enflasyonda yüzde 6.8 hedeflerinin arkasında duran Merkez Bankası Başkanı, olumsuz tablolara rağmen yılbaşından umutlu

Türkiye’nin 2003 yılında enflasyonda tek haneli rakamlara geldiğini ama halen ortalama yüzde 5 seviyelerini görmediğini belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, daha önce belirlenen yüzde 6.8’lik yılsonu tahmininin arkasında durdu.
Başçı, 2013 sonunda gıda enflasyonunun yıllık yüzde 7’ye düşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Onun sayesinde de enflasyonun yüzde 6.8’e düşeceğini tahmin ediyoruz. Orada aşağı yönlü bir gelişme olabilir, Tahminler tutmayacak diye acele etmeyelim. İşlenmemiş gıdada aşağı yönlü sürpriz olabilir. Biraz izlemek gerekiyor” dedi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) dünkü toplantısına katılan Başçı, burada yaptığı konuşmada, “Merkez Bankası enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır” dedi.
Maraton koşusu
Başçı, Türkiye’de enflasyonu daha düşük seviyelere indirmenin ve yüzde 5 olan hedef ile uygun hale getirmenin bir numaralı hedefleri olduğunu dile getirerek, 2014 yılı boyunca da bunun böyle devam edeceğini kaydetti.
Enflasyon ile mücadelenin maraton koşusuna benzediğini ifade eden Başçı, söyle devam etti: “Pes etmeyecek, belli bir tempo tutturacak, aşırı hızda gitmeyeceksiniz.”
Başçı, enflasyonun tek haneli seviyelere gelmesinin de yeterli olmadığını ve bir miktar aşağıya gelmesinde fayda olacağını anlatarak, “Artık yüzde 5 civarında enflasyonu hedefler hale geldik. 2018 yılına dair bir Kalkınma Planı yayınlandı. 2018 yılı için yüzde 4.5’lik bir enflasyon hedefi  bulunuyor” dedi.
Tedbire devam...
Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014’te de süreceğinin tahmin edildiğini belirten Başçı, “Merkez Bankası fiyat istikrarını etkileyen gelişmeleri yakından takip ederek gereken tedbirleri almaya devam edecek” diye konuştu.
Erdem Başçı, Para Politikası Kurulu’nun enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya devam edilmesinin uygun olacağını belirttiğini söyledi.
Haftada 1 gün ek parasal sıkılaştırma yaptıklarını anımsatan Başçı, bunu gelecek haftadan itibaren haftada 2’ye çıkardıklarını duyurduklarını dile getirdi.

 Cari açık rakamında kademeli iyileşme...
Erdem Başçı, Türkiye Cumhuriyeti iktisat tarihinde ilk defa uygulanan politikalar sayesinde bir iç-dış talep dengelenmesinin yaşandığını dile getirerek, bunun kademeli, ılımlı bir şekilde gerçekleştiğine işaret etti.
İhracatın ithalatı karşılama oranının, kasımdan itibaren yüzde 65 platosuna oturması durumunda, Türkiye’nin geçmiş yıllardaki ortalamasına yakın bir hale geleceğini söyleyen Başçı, bu durumda cari açığın OVP’de öngörülen bir şekilde kademeli iyileşmeye devam edeceğini aktardı.
‘Döviz biriktirme yerine...’
Erdem Başçı, “Gelecek senenin ocak-şubat-mart-nisan ve mayıs aylarında baz etkisi nedeniyle tüketici kredilerindeki yıllık büyüme hızının yüzde 15’e doğru düşeceğini tahmin ediyoruz” dedi Bu ay döviz rezervlerinde 1.7 milyar dolar bir artış beklediklerini anlatan Erdem Başçı, “Şu ortamda çok da fazla döviz biriktirme yerine sistemi dengelemenin daha doğru olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.