ABD enflasyonu dövizi hareketlendirdi

Enflasyon rakamlarının son 13 yılın zirvesine çıkması faiz artırımı bekletişini gündeme taşıdı. Bu beklenti de doları 8.40 liranın üzerine taşıdı.

FİNANSGUNDEM.COM

Destek paketleriyle piyasalara pompalanan para enflasyon olarak geri dönüyor. Piyasaların merakla beklediği Nisan ayı ABD enflasyon oranları açıklandı. Beklentileri aşan veriler, yıllık bazda enflasyonun 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi.

Ülkede enflasyon aylık bazda yüzde 0,8 yıllık bazda ise yüzde 4,2 düzeyinde gerçekleşerek beklentileri aştı. Uzmanların beklentisi, yıllık enflasyonun yüzde 3,6, aylık enflasyonun ise yüzde 0,2 artması yönündeydi.

Enflasyona endeksli tahvil ile enflasyon dışı tahviller arasındaki farkı ölçen 5 yıllık başabaş faiz oranı 3,4 baz puan artışla yüzde 2.7327 olarak 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı. 5 yıllık nominal tahviller ise yaklaşık bir baz puan düşüşle yüzde 0.76 oldu.

EURO TARİHİ ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, ABD enflasyon verisi sonrası iç piyasada döviz kurları hareketlendi. Ramazan Bayramı arifesinde öğlen saatlerinde kapanan piyasalardan sonra gelen enflasyon verisi dolar kurunu 8.43 liraya kadar taşıdı. Dolar yüzde 1.8 oranında değer kazanırken euro da yüzde 1’e yakın prim yaparak 10.20 lirayı gördü. Euro TL bazında tarihi zirvesini gördü. Ramazan Bayramı tatili nedeniyle iç piyasalar kapalı olacak. Ancak enflasyon endişesi küresel borsalarda düşüşlere neden oluyor.

ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesine çıktı!