AB vatandaşları macera istemiyor

Akşam yazarı Deniz Gökçe, popülist politikacılara rağmen Avrupa halkının AB'ye bağlılığını yazdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Avrupa’nın popülist politikacıları 2017'de Kıtanın siyasi yapısını değiştirmek niyetindeydi. Farkına vardılar ki İngiltere’nin AB'den ayrılması saçması ve de ABD’de Trump gibi kafası karışık ve 'sadece ABD' diyen bir liderin seçilmesi ortamında, Avrupa Kıtası'nı değiştirmek kolay olacak şeyler değildi.

Bugün görüyoruz popülistler pek bir şeyi değiştiremedikleri gibi, genelde seçim yenilgileri yaşadılar ve de dolayısıyla kendilerinden şüphelenme durumuna geldiler. Şimdi Fransa’da aşırı sağcı 'Ulusal Cephe' adlı tutucu sağ partinin liderleri, mesela Fransa’yı eurodan çıkarma yaklaşımı, bir felaketti, cezamızı da yaşadık diyorlar!

Aşırı sağcılar farkına vardılar ki, Avrupa’nın normal vatandaşları mesela göç konusunu değil de, UK’in Avrupa’dan çıkmasını ve de Trump gibi birinin ABD’de seçilmesini felaket olarak görüyorlardı.

Aşağıdaki istatistiki tablo Pew Research Center tarafından 10 Büyük Avrupa ülkesinde haziranda yapılan anketin sonuçlarını gösteriyor.

Anket insanlara AB'de kalmayı mı çıkmayı mı tercih ettiklerini de sormuş. Yukarıdaki tablo kalalım mı gidelim mi sorusunun sonuçlarını sergiliyor.

Vatandaşların ortalama yüzde 46 kadarı AB’nin ekonomik kriz konusundaki politikalarını beğenmiyor. Gene AB'nin yüzde 66 kadarı da göçmen krizi konusundaki politikaları beğenmiyor.

Ama bu konulardaki düşünceler gene de AB konusundaki genel iyimser değerlendirmeleri bozmuyor.

Yukarıdaki 10 ülkenin vatandaşlarının, tabloda görülebileceği gibi, yüzde 77 kadarı her şeye rağmen AB'de kalmayı tercih ediyor. Yüzde 18 kadarı ise AB içinde kalmayı seçmiyor, çıkmak istiyor.

Ancak şikayetçi yüzde 18 şu anda işbaşındaki ülke ve kişilerin, kriz sona erdiği için, sorunları çok uzatmadan iyileştirmeler yapması gerektiğini de söylüyor.

Bu gerçekleşmezse de AB'nin bazı üyeleri yeniden şikayete başlar denmekte! Ama şu anda iyimserler çoğunlukta.