AB karbon sınır tarifesinde anlaşma arayışında

AB geçen yıl önerdiği dünyanın ilk karbon sınır tarifesi anlaşması olan ve çeşitli malzemelerin ithalatına 2026'dan itibaren sınır tarifesi uygulanması konusunda arayışa girdi.

Avrupa Birliği (AB), çelik ve çimento gibi kirli malzemelerin ithalinde için karbon dioksit tarifesi uygulamak için bir anlaşmaya ulaşmayı umuyor. Blok, bu düzenlemenin Avrupa endüstrisini düşük karbonlu geçiş döneminde desteklemek için önemli olduğunu belirtiyor.

AB geçen yıl, çelik, çimento, gübreler, alüminyum ve elektrik gibi malzemelerin ithalatına 2026'dan itibaren karbon emisyon maliyetleri uygulanmasını önerdi. Bu sayede, daha düşük çevresel kurallara sahip ülkelerde yapılan daha ucuz malların iç piyasayı alt üst etmesi engellenebilecek.

AB ülkelerinden ve Avrupa Parlamentosu'ndan müzakereciler, salı akşamı bu konuda dünyanın ilk yasasıyla ilgili bir anlaşmaya varmayı hedefliyor. Bunun ardından her iki tarafın da yasayı resmi olarak onaylaması gerekecek.

Bir AB parlamentosu yetkilisi, anlaşma için umutlu olduklarını, ancak bazı sorunların hala çözülmediğini söyledi. AB milletvekilleri vergiyi örneğin organik kimyasalları, hidrojeni ve plastiği kapsayacak şekilde genişletmek istiyor. Müzakereciler ayrıca 2026'dan mı yoksa 2027'den itibaren mi uygulanacağını tartışıyorlar.

'Sıfır karbon' hedefleri sil baştan

 

Küresel karbon fiyatlandırma gelirinde rekor artış

 

Dünya'daki karbondioksit miktarı en yüksek seviyede

 

Dünyanın karbon bütçesi tükeniyor

 

AB ülkeleri karbon vergisinde anlaşma sağladı