Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

Yeşil Tahvil

30 Kasım 2014, 19:41 ---

İklim tahvilleri ya da yeşil tahviller (green bond), çevre dostu projelerin finansmanını amaçlayan sabit getirili yatırımlardır. Bu tahviller, ilk kez 7 sene önce Dünya Bankası’nın başını çektiği Kalkınma Bankaları tarafından çıkarılmıştır. Bugün, devletler ayrıca büyük şirketler tarafından da ihraç edilmektedirler. Bank of America, Unilever (Türk gıda sektörünün rol modeli) ve GDF Suez (Süveyş kanalını açan firma) bu şirketlerden birkaçıdır.

Bu tahviller karşılığı elde edilen kaynaklar, birçok sürdürülebilirlik projesinde kullanılmaktadır. Örneğin Dünya Bankası, Endonezya’da jeotermal enerjiyi; Mexico City’de ise yoksul semtlerde floresan ampullerin kullanımını finanse etmek için yeşil tahvil çıkarmıştır. Fransanın EÜAŞ+TEDAŞ+TEİAŞ ve TEDAŞ toplamı diyebileceğimiz EDF şirketi bu ülkedeki rüzgâr çiftliklerini, Toyata ise hibrid araçları tercih eden Amerikan tüketicisini fonlamak için bu tahvillere yönelmiştir.

Uluslararası Enerji Ajansı tahminlerine göre, 2050 yılına kadar iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak güneş panelleri, rüzgâr tarlaları, karbon depolama tesisleri, nükleer enerji santralleri ve akıllı binalar gibi düşük karbon projelerinin finansmanı için 44 trilyon dolar gerekmektedir. Bu rakam, yılda 1 trilyon dolar yani bu alana bugün yapılan yatırımın 4 katı manasına gelmektedir. Hal böyleyken bankacılar ve çevreciler yeşil tahvillerin, temiz enerji alanındaki bu dev ihtiyacı karşılama noktasında çok büyük bir rol üstlenebileceğini düşünmekteler.

Yeşil Tahvil Prensipleri

Türkiye’de pek farkında olunmasa da,  şu anda uluslararası yeşil tahvil piyasasında bir patlama yaşanmaktadır. Sadece bu yıl 34 milyar dolarlık yeşil tahvil (dünya tahvil piyasasının binde biri) ihraç edilmiş olup ülkemizin aynı dönemde dış borçlanma kapsamında uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleşen tahvil arzı ise 7 milyar dolar civarındadır. Ayrıca 34 milyar dolarlık bu rakam 2013’ün üç katıdır. Bazı uzmanlar, 2015’te bu rakamın, 3 kat daha artarak 100 milyar dolara çıkacağını öngörmektedir. Bu tahvillere olan talep, özellikle portföylerinin sürdürülebilirlik etkilerine odaklanan kurumsal yatırımcılardan gelmektedir ve bunlar, inanılmaz bir şekilde, daha ihracı yapanlar nefes almadan kapışılmakta; dakikalar içinde, milyarlarca dolarlık tahvil satılmaktadır.

Tabi, burada en kritik ve en önemli nokta ‘yeşil’in terkibidir. Bu yüzden, Ocak 2014’te bir grup yatırım bankası bir araya gelerek ilgili yatırımlarda şeffaflık, açıklık ve bütünlüğü cesaretlendirmek amacıyla “Yeşil Tahvil Prensiplerini” açıklamıştır.

Sürdürülebilir yatırımlar noktasında çok dikkat çeken bu tür girişimler ve mevcut ilgi, yeşil tahvili destekleyenleri mutlu etmektedir. Zira mevcut çabalar ve ilgi;  devletlere ve iş çevrelerine sürdürülebilirlik noktasında hassas olan yatırımcılarla yeni işbirliği imkânı sağlayan bu enstrümanın, giderek büyüyeceği sinyalini vermektedir.

@Sustainableturk

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster