Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin Kanun ile finans sektörüne getirilen vergi kolaylıkları

11 Ağustos 2016, 14:37 ---

Daha önce Maliye Bakanı Sn. Naci Ağbal tarafından kamuya açıklanan 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesine İlişkin Kanun” 09.Ağustos.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Özellikle reel sektör, finans kurumları, bankaların beklediği birçok konu Kanun’da yer almaktadır.

Bu yazımızda finans ve reel sektörün şikâyet ettiği alanlara Damga Vergisi, Harç ve BSMV gibi konularında çeşitli istisna hükümleri ve kolaylıklar getiren düzenlemeleri açıklayacağız.

I. BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER:

1. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında müşterilere iade edilen ücret, masraf ve komisyonların BSMV’si ödenecek diğer BSMV tutarından mahsup edilebilecektir:

Bilindiği üzere, müşteri şikayetleri  sebebiyle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında müşterilere banka ve finansal kurumlarca “Ücret, Masraf Ve Komisyon iadesi” BSMV dâhil tutar üzerinden yapılmaktadır. Daha önce bankada gelir yazılan tutarlar bu safhada müşterilere geri ödendiğinden bu defa gider kaydedilmektedir.

Ancak gelir kaydı sırasında Maliye Bakanlığı’na ödenmiş olan Ücret, Masraf Ve Komisyona ait Banka Ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), Yasada ilgili bir hüküm olmadığından bankaların üzerinde yük/maliyet olarak kalmaktaydı.

Yeni düzenleme ile müşterilere geri ödenecek olan tutarın BSMV kısmı, Bankanın ödeyeceği diğer BSMV tutarından mahsup edilecektir. Böylece bu kısmın Bankalar üzerinde bir yük olarak kalmaması sağlanmış olacaktır. Madde 09.Ağustos.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

2. Yatırım Fonlarına BSMV istisnası:

Emeklilik yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım ortaklıklarının, girişim sermayesi yatırım fonlarının ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının para ve sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar için BSMV İstisnası uygulanacaktır.

II. DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER

1. Birden fazla nüsha düzenlenen sözleşmeler:

Şu anda yürürlükteki Kanun’a göre sözleşmelerin her nüshası sözleşme bedeli üzerinden Binde 9,48 oranında ayrı ayrı vergiye tabidir. Şimdi yapılan düzenleme ile sözleşme kaç nüsha olursa olsun bir kez vergi ödenecektir.

Böylece Bankalarca kredi işlemleri dışında düzenlenen sözleşmelerdeki Damga Vergisi yükü azalmış olacaktır.

Birden fazla nüsha olarak düzenlenen belli bir bedeli ihtiva eden kâğıtlara ilişkin nispi harca tabi işlemlerden ise sadece bir nüsha için Noter Harcı alınacaktır.

2. Birden fazla kefil ve garantör bulunan sözleşmeler:

Bir kâğıt üzerine konulan adi kefalet ve garanti taahhüdü şerhleri üçüncü bir kişinin akdi veya işlemi olarak ayrıca Damga Vergisine tabi tutulmakta ve aynı kâğıda taraf adi kefil ve garanti taahhüdünde bulunanların (garantörlerin) birden fazla kişi olması durumunda her bir kişi için ayrı ayrı Damga Vergisi alınmakta iken, yapılan düzenleme ile aynı kâğıtta birden fazla adi kefil ve garantör bulunması durumunda, yalnız bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için Damga Vergisi alınması sağlanarak, işlem maliyetleri azaltılmıştır.

3. Kredi işlemlerine ilişkin Damga Vergisi istisnası genişletilmektedir:

Bankaların kredi sağlama işlemleri Damga Vergisi’ndan istisnadır. Ancak madde metninin dar yorumlanması sebebiyle zaman zaman vergi tarhiyatları söz konusu olmaktaydı.

Şimdi madde metninde yapılan değişiklik ile vergi istisnası kapsamı geniş bir şekilde yeniden yazılmıştır.

Böylece kredi satışları, alacağı temliki işlemleri, finansal kurumlar arası her türlü risk devirleri, fatura temliki yoluyla yapılan finansman işlemleri Damga Vergisi istisnası kapsamında olacaktır.

4. Aracı Kurumların türev işlem ve Kredili Menkul Kıymet Sözleşmelerine Damga Vergisi istisnası getirilmektedir:

Sermaye Piyasası Mevzuatında yapılan değişiklikler neticesinde türev işlemler (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri) artık Aracı Kurumlarca da yapılmaktadır. Bankalarda hali hazırda var olan Damga Vergisi istisnası, Aracı Kurumlara da sağlanmaktadır.

Ayrıca, aracı kurumların kredili menkul kıymet alımı, açığa satış, ödünç alma-verme işlemlerindeki sözleşmeler de için de Damga Vergisi istisnası getirilmiştir.

5. Pey akçesi (bağlanma parası), cayma tazminatı üzerinden ayrıca Damga Vergisi ödenmeyecektir:

Mevcut uygulamada bir sözleşmede birden fazla işlem ve konu var ise her birinden ayrı ayrı vergi alınmaktadır. (Bir asıldan doğma akit ve işlemlerin bir kâğıtta toplanması halinde ise bunlardan en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem üzerinden Damga Vergisi alınmaktadır). Yeni düzenleme ile sözleşmede; “pey akçesi (bağlanma parası),cayma tazminatı (zamanı rücu, cayma parası), ücret tevkifi, cezai şart” gibi bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen taahhütler de bulunduğunda, bunlar üzerinden Damga Vergisi ödenmeyecektir. Bu konu başlı başına bir sözleşmeye konu olduğunda ise Damga Vergisi söz konusu olacaktır.

6. Bedel artışı olan sözleşmelerde artan bedel için Damga Vergisi ödenmeyecektir:

Üst sınırdan vergi alınan sözleşmelerde, sözleşmenin diğer hükümlerinde değişiklik olmaksızın sadece bedelin artırılmasına ilişkin değişiklik yapılması halinde, artan bedele ilişkin olarak damga vergisi alınmaması sağlanmıştır. Ancak, sözleşmelerin bedel dışında ilave iş, taraf ve miktar gibi unsurlarının da değiştirilmesi halinde, artan tutardan ayrıca vergi alınması uygulaması devam edilecektir.

7. İhracat ve döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin Damga Vergisi istisnası:

İhracat ve döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin farklı mevzuatlar ile uygulanmakta olan Damga Vergisi İstisnası, yapılan düzenlemeyle geniş bir kapsamda Kanun maddesi hükmü şeklinde yürürlüğe konmaktadır.

III. FİNANSAL KİRALAMA KONUSUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

1. Sat-Geri Kirala yöntemiyle yapılan finansal kiralama işlemlerine Kurumlar Vergisi yönünden açıklık getirilmekte ve inşaat-gayrimenkul şirketleri de kapsama alınmaktadır:

Taşınmaz malların sat ve geri kirala işlemine konu olması halinde uygulanan Kurumlar Vergisi İstisnası, Kanunda ayrı bir madde yapılmak suretiyle yeniden düzenlenmekte ve böylece uygulamadaki tereddütler giderilmektedir.

Ayrıca madde kapsamı genişletilerek inşaat ve gayrimenkul şirketleri de dâhil edilmektedir. Eski uygulamada gayrimenkul ticareti ile uğraşanların bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkuller sat geri kirala işlemine konu edilemiyordu. Şimdi ise bu şirketler ellerindeki gayrimenkuller ile sat-geri kirala yöntemiyle finansman sağlayabileceklerdir.

Ayrıca, sat ve geri kirala işlemine konu olan her türlü taşınır mallar da Kurumlar Vergisi istisnası kapsamına dâhil edilmiştir.

Taşınır ve taşınmazların finansal kiralama şirketleri ile katılım bankaları, kalkınma veya tırım bankalarına devrinde, devir tarihine kadar indirilen katma değer vergisinin indirimlerinin geriye dönük düzeltilmemesi, bu tarihe kadar indirilemeyen Katma Değer Vergisinin ise doğrudan gider yazılabilmesi sağlanmaktadır.

2. Finansal kiralama işlemlerinde müşteri Geri Satış Tapu Harcına tabi olmayacaktır:

Şu anda yürürlükteki Kanun’a göre Finansal Kiralama İşlemlerinde Finansal Kiralama şirketince Müşteriye Geri Satışı yapılan gayrimenkul işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2’şer Tapu Harcı ödenmektedir.

Şimdi yapılan düzenleme ile taşınmazın kiracıya devri Tapu Harcından istisna edilerek mükerrer Tapu Harcı ödenmesi problemi çözülmektedir. Böylece müşteriler açısından işlem maliyeti azalmış olacaktır.

IV. TAHVİL FAİZLERİNİN KATMA DEĞER VERGİSİ’NE TABİ OLMADIĞI KONUSU YASA MADDESİ HALİNE GETİRİLMEKTEDİR:

Son zamanlarda Gelir İdaresi Başkanlığı’nca verilen bir Mukteza sebebiyle bankalar ve diğer şirketlerin çıkardıkları tahvillerin faiz ödemelerinin KDV’ye tabi olup-olmadığı konusu ve tartışmaları çıkmıştı.

Aslında KDV Kanunun yürürlüğe girdiği 1985 yılından beri bir sorun yaşanmamış olan bu konu/sorun, şimdi Kanun maddesine bağlanarak yasal güvenceye kavuşturulmaktadır.

Sonuç itibariyle, finans sektöründe olumlu etki yapacak bu düzenlemeler, nihai tahlilde getirilen vergi kolaylıklarından esasen bankalardan kredi kullanan reel sektör firmaları ve kişiler de istifade edecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster