Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Yatırım fonlarının pabucu dama mı atıldı?

29 Nisan 2016, 09:26 ---

Son günlerde hep dillerde bireysel emeklilik fonları… Yatırım fonlarından bahseden pek kimse yok gibi, sanki fonların pabucu dama atılmış. Bu yazımızda yatırım fonlarının getirilerini inceleyelim, en azından biz yatırım fonlarına üvey evlat muamelesi yapmayalım dedik… Fonların 2016 I. çeyrekte ve son 1 yıldaki getiri performanslarını ortaya koyabilmek adına TÜFE ve alternatif yatırım araçlarıyla kıyaslamaya çalıştık.

Grafik 1. Yatırım Fonlarının 1 Yıllık Getirilerinin TÜFE ile Karşılaştırılması

Grafik 1’den de izlenebileceği gibi, yatırım fonlarının tüm kategorileri 1 yıllık TÜFE’nin üzerinde getiri sağlamış. En yüksek getiriyi % 10,7 ile hisse yatırım fonları sağlamış. Onu sırasıyla katılım ve altın fonları takip etmekte. En düşük getiri ise karma ve değişken kategorisinde.

Grafik 2. Yatırım Fonlarının 1 Yıllık Getirilerinin Alternatif Yatırım Araçları ile Karşılaştırılması

Grafik 2’de yatırım fonlarının getirileri alternatif yatırım araçlarının getirileri ile kıyaslandı. Alternatif yatırım aracı olarak BIST 100 Endeksi, KYD Tüm Endeksi ve mevduat faiz oranları alındı. Geçtiğimiz 1 yılda tüm kategoriler alternatif yatırım araçlarının üzerinde getiri sağlamış. Özellikle dikkat çekici olan hisse senedi fonlarının BIST 100 Endeksi’nin yaklaşık 8 puan üzerinde kazandırmış olması.

Grafik 3. Yatırım Fonlarının Son 3 Aylık Getirilerinin TÜFE ile Karşılaştırılması

2016 yılının ilk çeyreğinde TÜFE % 1,8 oranında gerçekleşirken, yatırım fonlarında tüm kategoriler yatırımcılarına TÜFE’nin üzerinde kazanç sağlamış. En yüksek getiri hisse fonlarına ait. Onu altın fonları izlemekte. En düşük getiri ise borçlanma araçları fonlarında.

Grafik 4. Yatırım Fonlarının Son 3 Aylık Getirilerinin Alternatif Yatırım Araçları ile Karşılaştırılması

Yatırım fonlarının kategori bazında 2016 yılı 1. çeyrek getirilerini alternatif yatırım araçlarıyla karşılaştırdığımız grafik yukarıda yer almakta. Sene başından bu yana hisse senetleri piyasasında yaşanan olumlu hava BİST 100 Endeksi’nin % 16 değer kazanmasını sağladı. Hisse fonlarıysa BİST 100’ün altında, % 12,8 getiri ile yer almış. Mevduat faiz oranları üç aylık dönemde % 2,9 olarak gerçekleşirken, borçlanma araçları fonları % 2,2 ve para piyasası fonları % 2,4 ile mevduatın altında kaldı. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster