Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Yatırım Danışmanlığında teknoloji uygulamaları

29 Mayıs 2017, 14:00 ---

Finansal hizmetler alanına baktığımızda yeni teknolojiler ve bunlara bağlı iş modelleri artık sektörün ayrılmaz parçası haline geldi. Ek olarak günümüzde yeni teknoloji paradigmalarının gelişimi eskiye göre çok hızlanmış durumda ve bu da beraberinde hem kurumların daha fazla yatırım yapmasını gerektiriyor hem de sektör dışı oyuncuların (ağırlıklı ileri teknoloji şirketleri) sektöre girmesi için uygun bir ortam hazırlıyor.

Geçtiğimiz dönemde çoğunlukla müşteri ile birebir yönetilen yatırım danışmanlığı alanında teknoloji çözümlerinin ağırlığı giderek daha fazla hissediliyor. İleri seviyede algoritmalara dayanan yatırım ürünü analizi, yatırım tavsiyeleri ve bunların hem kurumsal hem de bireysel müşterilere uygun şekilde sunulabilmesi ana akım çözümler haline geliyor. Yatırım danışmanlığı alanında bu konudaki küresel trendlere bakıldığında ise aşağıdaki noktaları görüyoruz.

- Robo-advisor dediğimiz kısmi ya da tam otomasyona dayalı yazılım sistemleri aracılığı ile yatırım tavsiyeleri üretilmesi ve/veya müşterinin portföyünün yönetilmesi bu alanda öne çıkan konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yatırım şirketleri robo-advisor’ın temelini oluşturan teknolojiler konusunda satın-alma (örnek: Blackrock’ın FutureAdvisor’ı satın alınması), ortak çözümler ya da içeride geliştirme yollarını seçebiliyor

- Yatırım danışmanlığındaki teknoloji uygulamalarında B2B dediğimiz kurumsal müşterilere dönük çözümler ağırlıktayken D2C (direct to end customer) olarak ifade edilen ve bireysel müşteriye odaklı çözümler de giderek önem kazanıyor. Betterment gibi şirketlerin farklı iş modellerini getirdiği bu alanda geçmiş dönemde bireysel yatırımcının sahip olmadığı birçok olanağın ilerleyen dönemde standart özellikler haline gelmesi beklenebilir

- Müşteri deneyimi yatırım danışmanlığı alanında önem kazanmakta olan konular arasında. Bu alanda şirketler giderek müşteri deneyimini oluşturan unsurların tamamına bakmaya ve her unsura ilişkin iyileştirmeler üzerine odaklanmaya başladılar. Dijitalleşme bu alandaki önemli etkenlerden biri; müşteri ile yapılan etkileşimleri dijital ortama aktarmak ve müşterinin toplam deneyim ve memnuniyetini daha iyi noktalara taşımak önem taşıyor. Günümüzde müşteriler yaşadıkları deneyimi farklı sektörlerde kullandıkları ürün ve hizmetlerin deneyimi ile karşılaştırıyorlar, başka bir deyişle sektörlerin kendine özgü deneyim gereksinimleri giderek ortadan kayboluyor. Bu alanda iyileştirme yapan birçok kurum bu sebepten ötürü ileri teknoloji şirketlerinin sunduğu müşteri deneyimi özelliklerini referans noktası olarak inceliyor.

- Yatırım danışmanlığı alanında birçok şirket blockchain teknolojisinin yapısı ve potansiyel kullanım alanlarını inceliyor. Bu alanda henüz ana akım çözümler oluşmuş değilse de kurumlar operasyonel verimlilik ve yolsuzluk önleme konusunda kullanabilecekleri modelleri geliştirmek için yatırımlar devam ediyor. Bu alanda HSBC ve Morgan Stanley gibi şirketlerin katıldıkları konsorsiyumlar bazında araştırmalar devam ediyor. İlerleyen dönemde bu alanda bir standardın geliştirilmesi ve geniş uygulama alanı bulması yatırım danışmanlığı alanındaki birçok uygulamayı değiştirebilir.

- Yapay zeka uygulamaları bir diğer önemli trend. Bilgisayarların işlem gücünün ciddi ölçüde artması ve verinin çok daha büyük miktarda kullanılabildiği günümüzde yapay zeka uygulamaları akademik dünyadaki uygulamaların dışında ticari dünyada da önemli yer edinmeye başladılar. Yatırım danışmanlığı alanında kimi noktalarda çalışanın yetkinliklerini artırmaya odaklı bu çözümler kimi noktalarda ise çalışanın ya da ekibin yetkinliğini tamamen devralacak şekilde gelişim gösteriyor. Bahsettiğimiz bu alanlar sadece yatırım danışmanlığına ilişkin fonksiyonlar da değil, örneğin Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi şirketler iş başvurularının değerlendirilmesinde yapay zeka uygulamalarını kullanmaya başladılar. Bu alanda faaliyet gösteren birçok kurum yapay zeka konusunda modelleme yapacak ve algoritma geliştirecek ekipler kurma konusunda adımlar atıyor. Yukarıda saydığımız adımların içerisinde özellikle yapay zeka uygulamalarının ilerleyen dönem için belirleyici olmasını öngörüyoruz

- Bahsettiğimiz teknoloji uygulamalarına ek olarak kurumlar aynı zamanda işin süreç ve organizasyon tarafına dönük olarak da birçok adım atıyorlar. Dijitalleşme çalışmaları için üst düzey yönetici atanması ve buna ilişkin odak oluşturulması, yeni teknoloji ve iş modeli uygulamalarının ayrı organizasyonel yapılar içerisinde ilerletilmesi, iç ve dış verinin toplanması ve kullanımı için yeni yaklaşımlar ve süreçler geliştirilmesini bunların arasında sayabiliriz.

Kurumlar bir yandan farklı iş modelleri üzerinde deney yapıp teknolojileri anlamaya çalışırken bir yandan bunları uygulamaya koyacakları ürün, süreç ve organizasyonel yapıları da tasarlıyorlar. İlerleyen dönemde saydığımız trendler muhtemelen bazıları ana akım işlere dönüşmeyecek ama bu alanlarda kazanılan deneyim ve yetiştirilen kadrolar bir sonraki trendleri yakalamak konusunda önemli bir yere sahip olacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster