Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Seçimler İngiliz ekonomisini nasıl etkiler?

07 Kasım 2019, 08:42 ---

İngiltere’de 12 Aralık’ta yapılacak olan erken seçimler Brexit’in (İngiltere’nin AB’den çıkışı) kaderini etkileyeceği gibi ekonomik alanda da  önemli sonuçlar doğuracak.  Capital Economics tarafından hazırlanan raporda İngiltere’de gerçekleştirilecek erken seçimlerin ekonomiye ve finansal piyasalara olası etkileri ele alınıyor. 

Rapora göre seçim sonucuna göre iktidardaki Muhafazakar Parti ile ana muhalefet İşçi Partisi’nin farklı politikaları Brexit konusundaki nihai kararı belirleyecek. Muhafazakarlar  31 Ocak’ta Brexit’in gerçekleşmesi için  tahminen sert bir Brexit anlaşması  ya da gerekirse anlaşmasız ayrılık  kampanyası yürütecekler. Bu politikalar kapsamında AB ile yakın gelecekte daha uzak bir ilişki, yasal düzenlemelerin hafifletilmesi ve geçiş sürecinin sonunda AB ile yeni ticaret anlaşması imzalanmazsa Aralık 2020’de anlaşma olmaması seçeneği de öngörülüyor.

Diğer taraftan İşçi Partisi büyük olasılıkla anlaşmasız Brexit’in  yerine daha ılımlı bir Brexit anlaşmasını ve bunun için yeni bir referandum düzenlenmesini ya da mevcut regülasyonları koruyup AB ile daha yakın bir ilişki kurmayı hedefliyor. Liberal Demokrat Parti ise Brexit’in referandum olmadan derhal iptal edilmesini amaçlıyor.

Raporda, Muhafazakarların çoğunluğu kazanma olasılığı %50, İşçi Partisi'nin ise %13 olarak öngörülüyor.  Bunun dışındaki diğer bütün sonuçlar “Askıda Parlamento” olarak adlandırılırken %37 oranında şans veriliyor. Analistler son yapılan kamuoyu yoklamalarından yola çıkarak Muhafazakarların %35, İşçi Partisinin %25 ve Liberal Demokratların %20 oy alacağını ileri sürüyor. Bu tahminler doğrultusunda Muhafazakarların yaklaşık 58 sandalye farkla çoğunluğu kazanması bekleniyor. 

Muhafazakarlar kazandığı takdirde 31 Ocak’a kadar Brexit anlaşması olasılığı %70, anlaşma olmama olasılığı ise %30 olarak öngörülüyor. İşçi Partisi’nin zaferi halinde ise Brexit’in  31 Ocak sonrasına ertelenmesi bekleniyor.  Analistlerin hesaplamalarına göre 31 Ocak tarihine kadar anlaşma olasılığı %35, anlaşma olmama olasılığı %15 ve 31 Ocak sonrasına ertelenme ihtimali %45 olarak tahmin ediliyor. 

Bu çerçevede, seçimler büyük olasılıkla Brexit’in 31 Ocak sonrasına kalması sonucuna yol açacak. Bu durumun İşçi Partisi’nin kazanmasından çok Askıda Parlamento durumunun ortaya çıkması ve daha yumuşak bir anlaşma  sağlanması veya ikinci bir referandum için zaman gerekmesinden kaynaklanacağı belirtiliyor. 

Seçimlerin ekonomiye etkileri

Seçim sonuçlarının Brexit belirsizliğini sürdürmesi olasılığının yüksek olmasından dolayı  ekonomik büyümeyi sınırlandırıcı etkinin devam etmesi  bekleniyor. Diğer olasılık olan 31 Ocak’ta anlaşmaya varılması halinde ise büyümenin hızlanması öngörülüyor. Seçimlerin sadece Brexit hakkında olmadığı aynı zamanda Muhafazakarların ekonomiyi olumlu etkilemesi beklenen  büyük ölçekli altyapı projelerinin ve olası vergi indirimlerinin de oylanacağı vurgulanıyor. İşçi Partisi’nin altyapı yatırımlarının  yanısıra GSYİH’dan iş dünyasına kar olarak aktarılan payları kısıtlamak için daha yüksek vergileri ve diğer politikaları araç olarak kullanacağı tahmin ediliyor. Bu partinin tarihsel olarak daha geniş bütçe açığı verme eğilimi ve demiryolları, su ve enerji sektörlerini kamulaştırma planları devlet tahvilleri ve hisse senetlerinin fiyatlarını düşürebilir ve pound üzerinde baskı yapabilir. 

Bu kapsamda,  ekonominin ve finansal piyasaların ya iş dünyasına dostane politikalar izleyen   Muhafazakar hükümet yönetiminde sert bir Brexit ile başa çıkması ya da iş dünyasının karlarını kısıtlamaya yönelik politikalar uygulayacak İşçi Partisi yönetiminde daha ılımlı bir Brexit’I deneyimlemesi yüksek olasılık olarak görülüyor.   

Raporda, Muhafazakarların sert Brexit politikasının ya da İşçi Partisi’nin iş dünyası karşıtı uygulamalarının kısa dönemde ekonomi için bir felaket olmayacağı belirtiliyor.  Ancak etkilerinin zaman içinde artacağı ve finansal piyasalar üzerinde daha büyük etkilerinin olacağı öngörülüyor. Örneğin sert bir Brexit imalat sanayinin ve finansal şirketlerin hisse senetlerinin değerini olumsuz etkilerken, İşçi Partisi’nin kamulaştırma planları su elektrik ve demiryolu şirketlerinin hisselerinin değerini düşürebilir. Her iki durumda pound’un yükselişini engelleyebilir.    

Bu itibarla, yapılacak seçimler ekonomiyi öncelikle Brexit’in kaderine karar vererek etkilerken aynı zamanda iş dünyasına dost ya da karşıt politikalar da önemli sonuçlara yol açabilir. Seçim sonuçları ne olursa olsun İngiltere ekonomisinin olumsuz etkilerden tamamen uzak kalmasını beklemek şu aşamada olası görünmüyor.  

*Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini yansıtmakta olup çalıştığı kurum yazıda yer alan görüş ve düşüncelerden sorumlu değildir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster