Ana SayfaYazarlarEkrem ÖncüMaliyeci gözüyle
Ekrem Öncü [email protected] Ekrem Öncü

Matrah artırıp süresinde ödeme yapmayanlar, dikkat!

22 Mayıs 2018, 07:51 ---

MATRAH ARTIRIP SÜRESİNDE ÖDEME YAPMAYAN HEM İNCELENECEK HEM DE ÖDEME YAPMAYA DEVAM EDECEK!

Af kanunlarında matrah artırımı düzenlemelerine de yer verilmekte ve matrah artırımı yapıp ödemesini düzenli yapamayan da vergi incelemesinden muaf tutulmakta ve daha fazla oranda gecikme zammı ödemekte idi. Daha önceki matrah artırımı düzenlemeleri bu yönde idi. 7143 sayılı Kanunda bu düzenleme değiştirildi ve süresinde ödeme yapmayanlar için vergi incelemesi yapılabilecek ve beyan edilen vergi tutarı da ödenmeye devam edilecektir.

6736 sayılı kanunun 5’inci maddesinin 4’üncü bendine göre, bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına göre;

“Hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şarttır. Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranın bir kat fazlası oranında uygulanacak gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur.”

7143 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin 4’üncü bendine göre, bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına göre;

“Matrah ve vergi artırımının bu Kanunun yayım tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bu maddede öngörülen şekilde yapılması, hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin, peşin veya ilk taksiti bu Kanunun 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sürede başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami altı eşit taksitte bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şarttır. Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.”

7143 sayılı Kanunun 5’inci maddesi uyarınca, mükellefler, belirtilen şartlar dâhilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırarak bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmaz.

Ancak yukarıda yer verdiğimiz düzenlemede görüleceği üzere belirtilen vergi türleri itibariyle matrah artırımı yapıp sonradan incelenmek istemeyen mükellefler ödeme kısmına dikkat etmelidirler.

Matrah artıran mükellefler ödemeyi peşin olarak yapabilecekleri gibi ilk taksitlerini Eylül 2018 tarihinden itibaren ödemeye başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde altı (6) eşit taksitte yapabileceklerdir. Yani bu halde ödeme vadeleri Eylül/2018 ilk, Kasım/2018 ikinci, Ocak/2019 üçüncü, Mart/2019 dördüncü, Mayıs/2019 beşinci, Temmuz/2019 da altıncı ve son taksit olacaktır.

Matrah artırımından yararlanacak mükellefler ödemelerini aksatmamalıdır. Aksi türlü hem matrah artırımı nedeniyle incelemelerden kurtulamayacaklar, hem de beyanlarını ödemeye devam edeceklerdir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ömer 03 Eylül 2020 14:07

    Matrah bozulması durumunda ödene taksitleri iade edilecekmi?

  • Tamer bana12 Şubat 2020 20:59

    Mrb abi bütün ödemeli yaptım ama 2 taksidi gecikmeli ödedim şimdi beni incelemeye aldılar hakkım devam etmiyormuş bu hakkı nasıl talep edebilirim dava açsam nasıl olur çıkarmı birşey

  • Nesrin KARABULUT 28 Kasım 2019 01:46

    V.u.k 359 a ve b maddelerinin Yargıdaki cezaları 25 yıla kadar hapis olarak sonuçlanıyor .359 a; 18 Aydan 3 yıla kadar 359 b; 3 yıldan 5 yıla kadar ceza olması gerekirken herdöneme ayrı ve zincirleme adıbaltında herdöneme 3 yıl gibi yada 5 yıl gibi ceza gelmekte somut delil olarakta vergi tekniği raporları baz alınmakta bununla ilgili bir düzenleme var mı?

  • selsel09 Mayıs 2019 13:30

    merhaba,matrah artırımından sonra hiç ödeme yapamadım.şuan borcum çok çok yükseldi. nasıl bir yol izleyebilirim?

  • Aydogan keskin 03 Mayıs 2019 14:09

    Merhaba abim benusaktan matrat artlrln yaptln iki taksiti zamanlnda ödedim ücünçü taksiti geciktirdim 4 üncüyü zamanlnda odedim kalan taksiti i de ödedim matrak artlrlmlm bozulurmu

  • abdullah yüksel06 Ocak 2020 09:04

    matrah artırımınız bozulur 

  • engelli18 Mart 2019 14:13

    2 taksit ödeyebildik digerlerini ödemede zorluk çekiyoruz faiz yada icra takibi yapılırmı

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster