Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Ludens’ten likit emeklilik fonlarına da rating

01 Haziran 2016, 08:52 ---

Ludens olarak geçtiğimiz ay rate ettiğimiz kategoriler arasına “Para Piyasası (Likit) Emeklilik Fonları”nı da katmış bulunuyoruz. Para piyasası emeklilik fonları 5.6 milyar TL portföy büyüklüğü ile piyasanın %10.5’ini oluşturmakta. Fon büyüklüğü açısından dördüncü sırada yer alan bu kategori, aynı zamanda riski nispeten daha düşük bir yapı sergilemekte. Fonların ortalama portföy dağılımı incelendiğinde yaklaşık %82 oranında faizli enstrümanlara yatırım yaptığı görülmekte. Dikkat çekici bir nokta bu dağılımda özel sektör tahvil ve bonolarının payının %28 civarında olması.

Grafik 1: Para Piyasası Emeklilik Fonlarının Yıllar İtibariyle Fon Büyüklükleri (milyar TL)

Para piyasası emeklilik fonları grafikten de izlenebileceği üzere ilk kurulduğu 2003 yılından itibaren hızlı bir ivmeyle büyümüş. Son beş yıllık ortalama büyüme hızı %34 olan kategorinin devlet katkısının devreye girdiği 2013 yılından beri ortalama yıllık büyümesi %44 düzeyinde. 2016 yılının ilk dört ayında da benzer bir ivmeyle %14 büyüme yakalayan fonlara katılımcıların düşük risk nedeniyle ilgi duyduğu görülmekte.

16 emeklilik şirketinin yer aldığı bu kategoride toplam 23 adet fon bulunmakta. Bu fonların şirket bazında dağılımı incelendiğinde %20’lik pay ile Avivasa Emeklilik önde.

Grafik 2: Para Piyasası Emeklilik Fon Büyüklüklerinin Emeklilik Şirketi Bazında Dağılımı (29.04.2016 itibariyle)

Para piyasası fonlarının son üç yıllık getirilerini incelediğimizde, kümülatif olarak %26 ortalama getiri sağladığı görülmekte. Bu dönemde TÜFE de yaklaşık %26 olarak gerçekleşmiş. İlgili dönemde emeklilik fonlarının ortalama getirisine (%17) kıyasla kategorinin daha yüksek bir kazanç sağladığı görülmekte.

Grafik 3: Para Piyasası Fonlarının Getirileri

Grafik 3’ten de incelenebileceği üzere 2016 yılı başından günümüze para piyasası fonlarının ortalama getirisi emeklilik fonlarının ortalama getirisinin altında kalmasına rağmen TÜFE’nin üzerinde getiri sağlamış.

Avivasa Emekliliğin Birinci ve İkinci Likit Esnek fonları, Garanti, Groupama ve Ziraat Emeklilik Likit Esnek fonları Nisan Ayı ratinglerine göre 5 yıldız alarak bu kategorinin en başarılı fonları olmuşlar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster