Ana SayfaYazarlarTim TroyYeni Dünya Penceresi

Küçük büyük herkese ABD'ye ihracat için somut tavsiyeler...

17 Nisan 2018, 07:12 ---

ABD dünyanın en büyük ithalatçısı, en büyük pazarı…  Doların TL karşısında değer kazanması Türk üreticilerin ABD’ye ihracat motivasyonunu artırdı. Küçüklü büyüklü birçok firma bu konuda arayışta.  Ancak Türkiye’nin toplam ihracatının yarıdan fazlası AB ülkelerine yapılırken, ABD’nin Türkiye’nin ihracatındaki payı hala yüzde 5’i bulmuyor. Elbette ABD'ye kıyasla AB’ye ihracatın lojistik ve Gümrük Birliği gibi rakipsiz avantaj faktörleri var.  Yine de bu durum ABD’ye ihracatımızın bu kadar sınırlı kalmasını açıklamıyor. Öyleyse hemen konuya girelim. Öncelikle ABD pazarının Türk ihracatçısı için zorlayıcı noktalarını ele alalım. Sonra da her madde için girişimcilere, ihracatçılara akıl verelim…

*ABD alıcı pazarı, kalite/fiyat ilk şart: ABD dünyanın en büyük pazarı olsa da, kar marjları nispeten cazip düzeyde gerçekleşse de dünyanın neredeyse bütün üreticileri ABD’ye mal satmak istiyor. O nedenle kritik karar vericiler Amerikalı alıcılar… Diğer ifade ile ABD tam bir alıcı pazarı. Fiyat kalite dengesi ve pazara giriş mekanizmaları çelik gibi oturmuş durumda. O nedenle fiyat kalite performansı konusunda ihracatçı firmaların çok iyi analiz yapmaları gerektiğini unutmayalım.

*Fiyat için Amazon’da 1/4 kuralı: İhracatçı olarak hemen hemen her ürün için ABD’de fiyat tutturup tutturamayacağınızı bulmanın çok genel ve dolayısıyla basit bir yolu var: ABD’de hemen hemen satılan her perakende ürün için Amazon.com’da binlerce seçeneği bulabilirsiniz. ABD’ye satmak istediğiniz ürüne, spesifikasyon ve ölçü gibi değişkenlerle en yakın ürünü Amerikan Amazon sitesinde bulun. Orada gördüğünüz son satış fiyatını dörde bölün. Bu fiyattan, Türkiye’den fabrika çıkışı mal satabiliyorsanız büyük olasılıkla ABD’de fiyat tutturabilirsiniz. Amazon’un bu kadar belirleyici olmasının nedenlerini sıralayalım: ABD’de online satılan ürünlerin yüzde 40’ı Amazon’dan satılıyor.  İnternette yapılan ürün aramalarının yüzde 60’ı Amazon’da yapılıyor.  Ve daha da önemlisi Amazon mal satanları ürünleri için en düşük fiyatı Amazon’da sunmaları için zorluyor. Bu nedenle bir ürünün temel fiyatını Amazon’da garantili şekilde bulabilirsiniz.

*Satış temsilciniz olmalı:  ABD pazarının alıcı pazarı olmasının yol açtığı bir başka somut gereklilik de ihracatçı firmaların pazarlama satış operasyonu ile ilgili. ABD’ye mal satmak istiyorsanız, malınız ne kadar kaliteli ve uygun fiyatlı olursa olsun yine de firmanız adına birinin malınızı sahada pazarlaması lazım. Çünkü, gerçekten de dünyanın bütün mal satmak isteyenleri bu pazarda… İş görecek bir satış temsilcinin firmaya aylık maliyeti yaklaşık 8 bin dolar. Yüksek primle maaşı minimuma indireyim diyorsanız bu Amerika’da pek çalışan bir sistem değil. Bunun için malınızın satıcı için kesin sürdürülebilir satış garantisi olması lazım. Yine prim bazlı çalışacak satış temsilcisi sizden kendisi ile uzun yıllar çalışmanızı garanti edecek kontrat isteyecektir.

*Büyükler ve büyük şehirler dışındaki pazara da gidin:  ABD denilince akla hemen Walmart, Target, Home Depot, Levi’s, Macy’s gibi büyük zincirler, department store’lar,  dev market zincirleri ve markalar geliyor. Fiyat rekabeti ve talep etikleri şartlar ve adetler nedeniyle birçok üretici bu müşterilere giremiyor. Satsa da para kazanamıyor. Zaten ABD’de pazarı olmayan bir üretici bu devlerle ilk anlaşma yaptığında çok ağır şartlarla karşılaşıyor. Bu nedenle birçok firmanın aklına ABD’nin aslında sadece bu devler ve New York, Los Angeles gibi dev pazarlardan ibaret olmadığı gelmiyor. Lokasyon anlamında bu büyük şehirler birçok firmanın ilk girdiği pazar olduğu için fiyatlar ABD’nin iç bölgelerine göre çok daha düşük kalıyor. Özetle, ihracatçı firmaların ABD’nin dev büyükleri ve büyük şehirleri dışında pazarlara da gitmek üzere strateji geliştirmeleri gerekiyor. Bunun nasıl yapılacağını sonraki yazılarda anlatacağız. Arkası önümüzdeki haftalarda…

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murtaza Menteş26 Kasım 2020 10:38

    Abdullah bey merhaba ben Murtaza ôteki yazıma numara yazmamıştım Whatsapp. 0531 626 92 69 selam İstanbul

  • Murtaza Menteş 26 Kasım 2020 10:29

    İstanbul.da yaşıyorum Abdullah bey Whatsapp tan yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler saygılarımla . İstanbul'da penye işiyle tişört çocuk büyük beraber kardeşçe belki güzel iş yapar belkide iyi bir yerlere gelebiliriz kendi düşüncem.selam

  • Abdullah Eren24 Kasım 2020 23:21

    ABD ye mal göndermek isteyenlere yardımcı olabilirim kardeşim orda Şu an

  • Ahmet Can 23 Kasım 2020 01:15

    Dostlar fındık üreticisinin, dışarı satmak istiyorum fındığımı

  • erhan kuzu20 Eylül 2020 22:23

    Abd de ihracat için orada yaşayan arkadaşalara ihtiyacımız var birazda mevzuatı bilen sıfır beşyüz 32 altıyuz7 yetmiş3 00

  • Recep bulut 04 Ağustos 2020 17:38

    Arkadaşlar ben tekstilciyim tulum ve önlük üretiyorum fason çalışıyorum Amerika’ya ihraç yapmak istiyorum kendi adıma satmak istiyorum fakat sağlam müşteri lazım Amerika’dan nasıl bir yol izlemem gerekiyor tşk ederim şimdiden

  • Adali30 Eylül 2019 23:14

    Abd yatirim yapicak turk sirketlerine abd yardim ederim

  • Mustafa05 Kasım 2019 22:10

    ABD de mi yaşıyorsunuz? 

  • Birol14 Temmuz 2018 18:19

    ABD ye mal satmayı düşünmek güzel bir şey fakat ekonomistlerin ülkeyi yönetenlerin ihracatçıların farkında olmaları gereken bir şeyler var, Alibaba com Çin'e trilyonlarca dolar girdisi sağladı, Amazon sitesi tüm dünyaya ihracat rekoru kırıyor, AliExpress bireysel ihracat patlaması yaşatıyor. Türkiye'de bu tarz üç site kurup ihracat yapmak ne hikmetse kimsenin aklına bile gelmiyor. Türkiye'ye Ali Baba Amazon Ali ekspresi gibi üç site kurup devlet destekli verin ihracat patlamasını görün.

  • halil can12 Haziran 2020 10:11

    kargolar çok pahalı işçilik çok pahalı sanayiciye 600 tane üret şundan diyorsun adam naz yapıyor. birde bunun paketlemesi var kargolatması var her yerde nazlı çalışanlar önce bunu aşmak lazım. 

  • Can17 Nisan 2018 21:08

    bence cok faydalı. :)

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster