Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Korona virüs gölgesinde USD/TL grafiğine teknik bir bakış

18 Mart 2020, 11:21 ---

Korona virüs salgını başladıktan sonra dövize gelen alımlarla 6,06 TL seviyelerinden yükselişe geçen parite 6,45 seviyelerine geldi. Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere 6,50 seviyelerine kadar yükselen USD/TL paritesinde bu hareketin sebebini iyi analiz etmek gerekiyor.

Çin’den ithalatın yapılamaması, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş gibi nedenler döviz ihtiyacını azalttığından ekonomik temellere dayalı bir yükseliş söz konusu değildir. Yükselişin ana sebebi Türkiye’den daha şiddetli yaşanan korona virüs salgınının yarattığı panik ortamıdır. TL cinsi portföylerini para çıkışı nedeniyle kapatmak zorunda kalan yabancı fonların pozisyonlarını dövize dönmesinden kaynaklanan bir çıkış gözlemledik. Teknik olarak yabancı portföy yöneticilerin de çok dikkat ettiği fibonacci seviyesi olan 6.46 TL seviyesinin üzerinde kalamayan parite günlük aşağı sinyali vermiştir. Bu kadar yüksek prim yapmışken yeni pozisyon alınması ciddi riskler içermektedir. Önümüzdeki günlerde 6.27 desteğini denemeye çalışabilir. Bu destek seviyesindeki tavrı orta vade yönünü de belirleyecektir.

Panik ortamında mantık dışı hareketlerin olabileceği göz ardı edilmemelidir. Kaldı ki virüsle ilgili olumlu haberlerin gelmesi durumunda aynı hızla geri gelebileceği ihtimalini de unutmamalıyız. Döviz almak riskleri kaldırmadığı gibi aldığımız dövizin bölgesinin riskini aldığımız anlamına gelmektedir.

www.3-goz.com

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster