Süheyl Aygül [email protected] Süheyl Aygül

Kariyerde korona günlükleri

28 Aralık 2020, 12:17 ---

Sosyal hayat kısıtlamaları ve uzaktan çalışma zorunlulukları nedeniyle neredeyse tamamına yakınını evde geçirdiğimiz bir yılı geride bırakmamıza artık sayılı saatler kaldı.

Bu dönemi evde geçiren insanların bir çoğu Netflix dizilerini harmanlarken bazıları uzun süredir ihmal ettiği hobilerini canlandırdı bazıları yeni hobiler edindi, bazıları yeni bir dil öğrenmeyi veya yeni bir enstrüman çalmayı deneyimledi, kimileri on-line eğitimler aldı, on-line müzeler gezildi, bolca kitaplar okundu ve sosyal medya da canlı söyleyişiler dinlendi, yoga ve benzeri well-being egzersizleri yapmak için fırsatlar bulundu. Bazıları da öz-geçmişlerini yeniledi.

Bazıları da kendileri, kariyerleri, ilişkileri ve hayat hakkında uzun uzun düşünme fırsatı buldu... Kim olduğunu, ne istediğini, dümende kimin olduğunu, neden bu yolda olduğunu, başka bir yol bilmediği için mi/başka bir yoldan korktuğu için mi/gerçekte bu yolu sevdiği için mi bu yolda olduğu sorularının cevaplarını bulmaya çalıştı. Neyi bitirmeleri, neye başlamaları ve neyi daha iyi yapmaları konusunda  cevaplar arayarak "kendilik bilgisine" ulaşmaya çalıştı.

 İçinizden aktığı gibi kariyerinize 360 derece yaklaşıp yaşanmışlıklarınızı günlüğe dökecek olursanız; düşünceleriniz berraklaşır, öz ve sosyal farkındalık kazanırsınız, hafızanızınız gelişmesine yardımcı olur, stresinizi azaltır, duygusal zekanız arttırır, yaratıcılığınızı geliştirirsiniz. Bu aynı zamanda kendinize olan öz-saygınızın ve öz-şefkatinizin gelişmesine yardımcı olur. Kariyeriniz konusunda daha odaklanmış ve daha organize olursunuz.

Bu bağlamda bu süreci kendini sorgulayarak geçiren ve doğru cevaplarla ve kariyer haritasını şekillendirerek ne istediğini bilerek bize başvuran bir çok aday ve danışan da oldu. Çok nettiler.  Hem istemcinin hem de kendilerinin işini kolaylaştırıp sonuç aldılar.

Bu gerçekten sevindiriciydi. Zira, öz-geçmiş değil özü inşa etmektir değerli olan!

Kendilik bilginize ulaşırsanız, ne istediğinizi de daha net görmeye başlarsınız.

İç-keşif ile iç-kazı, İç-işçilik ile kendilik bilginize ulaşabilirsiniz ancak. İçe bakışın en önemli kısmı yalnızlıktır. Seçilmiş-yalnızlık. Yalnız kalmadığınız sürece özgürleşemezsiniz. Yalnızlık beyni besler. Büyük beyinler yalnızlıktan beslenir. Deha yalnızlık, karakter kalabalık içerisinde oluşur der Goethe. Yalnızlığın üç kritik faydası var. Yeni fikirler, kendini anlamak ve başkalarına yakınlaşmak. Üçüncü biraz mantıksız görünse de, bazen fiziksel mesafeler duygusal yakınlaşmayı getiriyor. Kendini kaybetmeden birbirine yakın durabilmek, derinliği kaybetmeden ilişki kurabilmek belki de en değerlisi.

Yalnız kalamayan ve bu yüzden kendini tanımayanlara "varoluşsal iktidarsızlar" deniliyor. Korona dönemi iç yolculuklar yapmak adına gerçekten ideal bir dönem oldu.

"Sürü asla yalnızlığı tanımaz. Yalnız olmayan kendisiyle de bütünleşemez" Yazımızın konusu seçili yalnızlığı becerebilmek, özünüzdeki çağrıyı duyabilmek zaten. Yalnız kalmadığınız sürece özgürleşemezsiniz. Özgürleşemediğiniz sürece de gürleşemez, çiçek açamaz, meyvenizi veremez, kokunuzu salamazsınız. Amaç bunları bir arada yapabilmenize olanak sağlayacak olan akıl ile kalbin aynı dili konuştuğu "varoluşsal kariyere" ulaşmak olmalıdır.

Korona günlerinde kariyerinizle ilgili günlük tutmayı hiç düşündünüz mü?

Danimarkalı filozof Kierkegaard'ın ifade ettiği gibi; "Hayat ileriye doğru yaşanır ama geriye doğru bakınca anlaşılır"

Geçmişiniz ile potansiyeliniz aynı şey değildir. Herhangi bir noktada geleceğinizi özgürleştirmeyi seçebilirsiniz.

Başınızı uzun süredir sırtınızı döndüğünüz potansiyellerinize, yeteneklerinize ve hayallerinize döndürebiliyor musunuz?

Kalp-kabiliyet-karakter ile kariyer örtüşmeniz var mı?

Isıran yetenekleriniz biliyor musunuz? Fısıldayan yetenekleriniz hakkında hiç düşündünüz mü?

Şu ana kadar potansiyeliniz performansa dönüştürüp, karakterinizi kariyerinize yansıtabildiniz mi? Keşfedilmenizi sağlayan potansiyeliniz olabilir ama potansiyelinizi performansa taşıyacak olan karakterinizdir. Yetenek sizi zirveye taşıyabilir ama orada kalmanızı sağlayan yine karakterinizdir. Karakterinize, değerlerinize uygun bir kariyer yaşıyor musunuz?

Evde kapalı kalmak zorunda kaldığınız bu korona günlerinde kariyeriniz konusunda günlüğünüzü karalamaya başlamakta zorluk çekiyorsanız hafızanıza işaret fişeği atmak adına dokuz sezonu bulan Suits dizisini izlemenizi öneririz.

Suits dizisi iş hayatı denen parıltılı plazaların yaldızlı yaşamların arka planındaki malzemenin hamurunun nasıl yoğrulduğunu gerçekçi bir şekilde aynalıyor gerçekten. İlişkiler-stratejiler-taktikler... Kristalize cümleler... Besin zincirinin başındaki katil balinalar, kan sevici hizmetkar jawslar, duygusallık dolu kolay düşüşler, hormonlu çıkışlar, bitmeyen entrikalar, hırs dolu makas değişmeler, akıl dolu blöfler ve ince örülmüş oyunlar, konuşunca mangalda kül bırakmayan Harvard etik profesörünün sahte rapordan yargılanması gibi eylem-söylem örtüşmezliği, asistanların inanılmaz sezgisellikleri ve duygusal zekaları ile iş üzerinde yarattıkları derinlemesine güç, öngörülü tesadüfler, izlenim yönetimi, acıtan tarafa bastıran acımasız stratejiler, risk almanın kanatlandırıcı büyüsü ve daha ne ararsanız iş hayatının açık büfesi her anlamda size hizmet için var. Şüphesiz kariyerde analitik zekanın başarılı olması için olmazsa olmaz olan zeka duygusal zekadır. Kendini sadece kalbiyle idare edenlerin (Lois'in) düştüğü zor ve komik durumları, kendini sadece aklıyla idare edenlerin (Harvey'in) başarısı, başkalarını sadece aklı ile idare etmeye çalışanların başarısı, acımasızlığı ve mutsuzluğu (Jessica) ve başkalarını kalbiyle yönetenlerin sahiciliği ve insanlığı (Mike, Rachel) ve olması gereken bütünsel anlamda kendisini aklıyla başkalarını kalbiyle yöneten duygusal zekanın ve sahiciliğin (integrity) zirvesi (Donna) karakterleri ve hissettirdikleri gerçekten takdire şayan!..

İş hayatında yollarınızın kesiştiği insanlar, hikayenin başlangıcında size destek olarak arkanızda durabileceği gibi, zaman zaman da kol kola sizinle ortak amaç için savaşa da tutuşur olurlar, gün gelir karşınıza geçip sizinle savaşa da tutuşurlar, bazen de yıllar sonra belli bir bilgeliğe ulaşıp hatalarını kabul edip karşılıklı sulh yapar olurlar, özetle; iş hayatında ebedi dostluk ve ezeli düşmanlık diye bir şey yoktur, ezeli ve ebedi çıkarlar vardır ve kasa (sistem) daima kazanır. Bu nedenle 360 derecelik bu yolculuk esnasında boş yere ne kendinizi kahredin ne de kandıra gelin sadece oyunu fark edin. Oyunun ve olmayan sorunun üzerinden zıplayarak yola devam edin, not edin, fark edin. Kendisinden mezun olmadan başlamıyor insanın yolculuğu unutmayın!

Zihin bildiğinde buna bilgi deriz. Kalp bildiğinde buna sevgi deriz. Varlık bildiğinde ise buna bilinç/farkındalık deriz.

Yeni yılda umarız herkes kendi varoluşsal kariyerini bulur, korona son bulur, kalbinize yazdığınızı tüm istekleri aklınız bulur.

Direksiyonda ''hisseden beynin''  oturup yönü göstereceği, yanında oturan ''düşünen beynin''  ise yolu ve yöntemi belirleyeceği harika bir yıl olsun. Mutlu yıllar..

ETİKETLER :
YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murteza Kuznetsky10 Ocak 2021 16:44

    Şükrü bey diyonuzki yani kırmızı bahçenin limonları oldu hasadı yapacaklar yani. Ama olsun arkadan yeni sürgünler gelir :) üstadın makalesinden bunu anlıyorum ben.

  • Rüçhan Hakkı15 Ocak 2021 12:27

    limon derken?

  • Şükrü Dürdane09 Ocak 2021 19:18

    . Aydının limon tarlası gibi sıkılmaya hazır bir suru limonu dusunun. Patron sıkıp sıkıp posayi atiyor. HELE bu mevsim limonun en bol oldugu zaman. Etrafi limon kokusu saracak as sonra. Yani yazidan sonra bu doğa olayi canlandi gozumde ustat. Eline saglik.

  • Birol bey08 Ocak 2021 22:41

    Finans gündemi yakından takip ediyorum. Yazarı ilk kez okuyorum. Genel olarak beğendim. Ancak asıl dikkatimi çeken yorumlar oldu. Yorumlardan anladığım kadarıyla bir kurumda bazı isimlerden hoşnutsuzluk var. İnsanlar burda içlerini döktüklerine göre kurum içinde ya geri bildirimler dikkate alınmıyor ya da körler sağırlar.

  • Pınar Süreça08 Ocak 2021 14:35

    Gereksiz hesaplaşmalarınızı burada değil kendi mecranızda yapın.

  • Övgü Bakmadansay01 Ocak 2021 17:44

    Kenyalı Hlal. .Cok severdim ben seni:) Senin için kendimi feda bile ederim.. Bak burada bile fikirlerimiz örtüştü. Mukemmelsin:)))

  • serenay ciritcioğlu31 Aralık 2020 17:53

    etkileyici. tek kelimeyle olağanüstü.  MIT de okuduğum case study ler kadar etkili.

  • Hilal Kenyalı31 Aralık 2020 17:24

    Bizim Kenyada meshur bir atasözü vardır. Üzümü ye bağını sorma. Üstadım yazınız fevkalade uyumlu. Elinize sağlık.

  • Fırıldak Ali kemal31 Aralık 2020 16:55

    Alperingo abicim, Ovguler hanimcım, rahat olun. Şimdiye kadar yaptıklarınız yedi sülalenize yeter. Dua edin yönetim değişmesin, üzerinizde o kadar insanın ahı var, değişirse sizi bir gün tutmazlar.

  • Hasan Cenker31 Aralık 2020 09:07

    Fantastik.

  • Murat Berk31 Aralık 2020 09:06

    Okuyunca 2021 i ve koronayi unuttum. Süper. Kisisel kocluk almam gerekli yazardan.

  • mert serenay31 Aralık 2020 09:04

    çok etkileyici . bu sabah yenı yıla baslamadan okuduğum en etkili makalelerden. yöneticilikte yön verecek bir yazı.tebrikler

  • selim durdu31 Aralık 2020 08:46

    yazıyı tesadüfen okudum .. sonrasında yazarın tüm makalelerini okuma gereği hissettim.  güzeldi

  • Senol gumustas30 Aralık 2020 22:10

    Yili mükemmel bir şekilde sonlandiran yazı size de mutlu yıllar.

  • Ozan oğuzzcan29 Aralık 2020 21:39

    Walkie talkie gibisiniz ustadim. Yasaklar bitsede sizinle kapalicarsidaki o meshur mekana yemeğe gitsek. Bitiyorum yazilarijiza

  • İlkay K. ÖKSOY29 Aralık 2020 14:29

    Kaleminize sağlık, güzel bir yeni yıl diliyorum  :) 

  • Alper Beştaş29 Aralık 2020 08:51

    Yav bende Övgüden az kalmam ha. Üstadım ben bu makaleyi okudum cok motive oldum. Şimdi tüm personelime uygulayacağım zevkle. Nede olsa patron firarda:)

  • Turran Bullut29 Aralık 2020 08:39

    Ovgücüğüm rahat ol seni beni bu kurumdan başkası kapıdan sokmaz. Koltuğu simsiki tutmak lazım. Bilonun pacasina sarılıp devam .. üstadin yazıları pek bi harika. Oh ooh.

  • Günhan Fışkın28 Aralık 2020 22:21

    Şimdiye kadar okuduğum en iyi yazılarınızdan hatta hits the top...

  • Rüçhan Hakkı29 Aralık 2020 08:40

    Soyadınız Çok Güzel Sayın Fışkın

  • Turan Bulut28 Aralık 2020 22:16

    Aman sus Ovgu. Ben de en az senin kadar iğrenç şeyler yaptım. Çok Kul hakkı yedim. İnşallah çoluk çocuğumuzdan çıkmaz.

  • Ovgu Guven28 Aralık 2020 21:43

    Bankada bir çok çalışanın kariyerlerini türlü ayak oyunları ve iftiralarla olumsuz etkiledim. Yaptıklarımdan utanıyorum ve bu işlerin vebalini nasıl taşıyacağım bilemiyorum. Umarım cehennem diye bir yer yoktur.

  • Dila Pak28 Aralık 2020 19:26

    Maalesef iş hayatı kendisinden mezun omayı geçtim, kendi içine kaçak bir bakış bile atmamış, bir şekilde ele geçirdikleri yönetici unvanlarıyla kendilerine bağlı birimleri yönetemeyip, onlara egolarıyla ızdıraplar yaşatan "yönetcilerle" dolu.

  • Mecit Ulusoy28 Aralık 2020 17:35

    Beklemeye değdi yazınız. Yine yanıltmadınız. Tebrikler.

  • Burhan Bekdemir28 Aralık 2020 17:25

    Korona süreci, mevcut yaşam alışkanlıklarımızın ve önceliklerimizin değiştiği bir süreç oldu.Hayatı sorgulayıp yeni kararlar aldığımız bu günlerde ! yazarın değindiği konuları son derece değerli buldum.

  • Şinasi Haciosmanaga28 Aralık 2020 16:46

    Hepimiz bali marketten alip yiyoruz ama ozunde hepsinin tadi ve faydasi ayni. Ama dogada arilarin kendi yuvalarinda insan eli degmeden urettigi o yabani balin tadini tarif edemem size. Herkes bu dunyada mutlaka tatmali. Iste sizin yazilariniz tam bu kivamda sevgili ustadim.

  • turan bulut28 Aralık 2020 16:34

    üstad aşı olalımmı , ben anlayamadım.

  • Selcuk oksoy28 Aralık 2020 16:33

    Ben boylesini hic gormemistim. Muhtesem .

  • i.alper rodoplu28 Aralık 2020 16:31

    üstadım sabırsızlıkla bekliyordum yazınızı. çıkınca çerçeveletip evime baş köşeye asıyorum .. ağzınıza sağlık yine hislerime tercüman olmuşsunuz. bravoo

  • Murat Çopur28 Aralık 2020 14:01

    Düşündürücü ve ciddi değerlendirmesi gereken bir yazı olmuş.

  • Aytuğ Erkan28 Aralık 2020 13:58

    Ellerinize sağlık üstad, arayı bu kadar soğutmayın :)

  • Emine Degirmenci28 Aralık 2020 13:39

    Varoluşsal kariyer, varoluşsal iktidarsızlık gerçekten dusundurdu beni. suits e bu gözle tekrar bakacağım. Teşekkürler Suheyl bey özlemişiz yazılarınızı. Mutlu yıllar size de.

  • Alev Aydın28 Aralık 2020 13:06

    Deneyeceğim. Guzel bir bakış açısı.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster