Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

İşte benim Chernobil yorumum

12 Haziran 2019, 14:40 ---

100 yaşına merdiven dayayan bir akrabanızla aynı evi paylaşıyorsanız ve siz iyi gözlemci olmaya gayret ederseniz önemli tecrübeler kazanabilirsiniz…

Son günlerde ev ahalisi olarak takıldığımız bir konu vardı: 97 yaşını sürdüren kayınvalidem her gün,  24 saat önce itina ile aldığı ilaçlarının listesini önüne koyuyor, aynı sıraya göre ilaçlarını yutuyordu. Tüm listeyi bir kez daha gözden geçiriyor. Yeni içilenleri de bugünün tarihi ile listeliyordu.  Gün içinde de her iki liste birkaç kez daha çapraz gözden geçiriliyordu.

*

Chernobil dizisini izlerken günlerdir gözden kaçırdığım bir konu ile ilgili kafamda bir ışık yandı. “Eğer kayınvalidem oradaki sistemin başında olsa kesinlikle o facia yaşanmazdı” diye konuşurken yakaladım kendimi.  Defalarca tanık olup garipsediğim ilaç uygulamasının aslında kalite standartları sisteminin anafikrinden çok uzak bir durum olmadığını anladım.

Kalite standartları için eğitime başlandığında ilk öğretilen neydi?

Yaptığını yaz… (Yani üretimin kuralını, süreçleri oluştur)

Yazdığını yap… (Yani kurallara göre üretimi yap süreçleri uygula)

Yaptığını kaydet… (Yani hatasız yaptığını kayıt altına alarak garantile ve belge üret)

*

Tamam işte bizim evde ilaç içme süreci tam da böyle uygulanıyordu.

Chernobil’e dönersek, bu televizyon dizisi için sovyet siyasi sisteminden nükleer enerji endüstrisine kadar onlarca konu üzerine yorum yapıldı. İnsanların zaafları, siyasi gücün yarattığı körlük, bağnazlık ile bilimin çatışması gündeme geldi.

Ama benim yorumum gayet kısa ve net: Kayınvalidem o dönemde orada görevde olsa kesinlikle bu facia yaşanmazdı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster