Süheyl Aygül [email protected] Süheyl Aygül

İlham vermeyen yöneticiler

31 Ocak 2019, 07:24 ---

Var olmak yaptığınız işlerle dünyaya ilham katmaktır.

İş hayatı, siyaset, spor dünyası ilham vermeyen yöneticilerle dolu maalesef.

Her yerdeler...

Bir düşünün bakalım iş hayatınızdan gelip geçen yöneticileri? Kaç tanesi ilham kattı hayatınıza? Apoletleri sökülüp, yaldızları döküldüğünde, yıldızları sönüp karanlıkta kaybolup gittiler mi? Yoksa sizin kendinizi gerçekleştirmenize imkan sağlayan, iham veren bir iklim yarattılar mı hayatınızda?

Bir düşünün bakalım seçim döneminde oy attığınız yöneticileri? O kişiler bir katkı sundu mu hayatınıza? Yaşadığınız bölgeye? Yaşam alanınıza? Bölge insanına?

Bir düşünün bakalım tuttuğunuz takımın yöneticileri ne kadar sizi ve aşık olduğunuz renkleri temsil edebiliyor?

İlham veren vazgeçilmez, unutulmanız olabilecek kaç yönetici kattınız hayatınıza?

Az değil mi?

Oysa ki iham vermeyen yöneticiler her yerdeler...

Peki ilham veren yöneticiler neyi farklı yapar?

Her şeyin başında ahenk kurarlar, ilham verirler, insanları arkalarından sürüklerler..

Sizi harekete geçirmek için bir "neden" sunarlar.

'Neden' ler yaşamımıza anlam katar, ilham verir...

İnsanlar ne söylediğinizi unutabilir, ne yaptığınızı hatırlamayabilir ama ne hissettirdiğinizi asla unutmazlar.

Çoğu şirket yöneticisi ve siyasetçi insanların akıllarına hitap etme konusunda uzmandır.

Oysa ki farkı yaratan; kalbe dokunan, ilham veren yöneticilerdir.

İnsanları karar almaya iten aklı veya mantığı değil, hayalleri, umutları ve tutkularıdır...

İnsanlar kalbi ile satın alır, aldıkları kararı akılları ile rasyonelize ederler.

Bu konuda en iyi örnek olarak çok kısa yaşamış olmasına rağmen hiç ölmemiş gibi hep yaşatılan hala hakkında yazılan çizilen Büyük İskender'den bahsetmemek olmaz...

Büyük İskender bu sırrı daha çok küçük yaşta iken doğru soruyu sormak yöntemiyle keşfetmişti. Geleceğin Makedon kralı olarak yetiştirilmek üzere Aristo'ya teslim edildiğinde bir gün Mentoruna "How many is one? (bir kaç eder?)" diye sorduğunda onu bile şaşırtır. Aristo düşünmek için süre  ister ve ona ertesi gün cevap vereceğini söyler. Cevap ile döndüğünde "bu kimin biri olduğuna bağlı" diye başlar. "O bir bazen sıfır, bazen bin, bazen on bin, bazen yüz bin edebilir" diye ekler. Burada söz konusu olan sizin etkinizdir. İlham verirseniz, etkilersiniz. Etkiniz diğer insanları etkiler. Onları bir vizyon etrafında bağlar. Peşinizde yüz binleri sürükler dünyanın üçte ikisini daha otuzlu yaşlarda fethedersiniz. Tesadüfen o pozisyon veya koltuğa geldiyseniz insanlar sizi takip etmez arkanızdan yürümek bile istemez ruhsuz bir zombi ordusu yaratırsınız. Tabi İskender'in bu sırrı bilmesi yetmeyecektir. Bilmek ile yapmak arasındaki fark uçurumdan az değildir. Bunu hayata taşımak gerekir. İskender'in  en bilinen savaş tekniği muharebeleri ilk aşamada cephe gerisinde yönetir. Final darbeyi vuracak süvari saldırısının başında ise bizzat kendisi bulunurdu. Askerler İskender'in kendileriyle aynı tehlikeyi paylaştığını görürler ve kendisinin alamayacağı bir riski onlardan da beklemeyeceğini anlarlardı. Bu durum askerin moral motivasyonu üzerinde inanılmaz etki yapar ordusunu durdurulamaz kılar ve  muhteşem zaferlere taşırdı.

Bugünün yöneticilerine baktığımızda bırakın ilham almayı, arkalarından coşkuyla gitmeyi, ite kalka arkalarından yürümekte zorlanan gönülsüz, seçeneksiz insan orduları görmek mümkün.

İlham veren yöneticiler her şeyin başında oturdukları koltuktan güç almazlar. Koltuktan aldıkları etki kadar değil "koltuksuz etki" leri kadar vardırlar. Koltuktan kalktıktan sonra da etkileri üzerinizde devam eder...

İham veren yöneticiler. Hayatınıza dokunurlar. Bağ kurarlar. Yap-bozunuzun eksik veya güçlü parçasını bulmanızı sağlarlar. Bir bütünün parçası olduğunuzu hissettirirler.

İlham veren yöneticiler iyi ressamlardır. Hayallerinizin resmini çizerler. Vizyonları vardır. Onların çizdiği resimlerinin içini boyamak herkes için keyiflidir.

İlham veren yöneticiler bir ekibin önünde giden değil, ekipte bulunan herkesin özelliklerini bilen, en doğru şekilde organize eden, koordine edip izleyen ve yeri geldiğinde devreye giren yöneticilerdir.

İlham veren yöneticiler yeri geldiğinde güvercin yeri geldiğinde şahin olabilirler. Durumsaldırlar. Kral Arthur gibi yuvarlak masa kurarak oturduklarında ortak akıl adına herkesten katılım isteyecek kadar demokrat ayağa kalktığında kral olduğunu bilecek kadar farkındalık sahibidirler. Sorumlulukta ben, başarıda biz demesini bilirler.

İlham veren yöneticiler güçlendiricidir. Güçlerini paylaşırlar. Yeni ilham verenleri yetiştirmesini bilirler. Kendilerine ilham veren denebilmesi için önce ustalarını geçmeleri gerektiğini, sonrasında ise kendilerini geçecek öğrencileri, yeni ilham verenleri yetiştirmesini bilincindedirler.

İlham veren yöneticiler kitapları değil, insanları okuyarak başarılı olunacağını bilirler.

İlham verenlerin en önemli özelliği sizi harekete geçirmek için motivasyon gibi dışarıdan değil içeriden çakacakları kıvılcım ile göremediğimiz 'nedenleri' görünür kılarak sizi aydınlatmaya çalışmalarıdır.

Seçimler yaklaşıyor.

Etrafınıza bakının.

İlham veren/vermeyen yönetici farkını bulun.

Bulabiliyorsanız ne ala...

Bulamıyorsanız siz ilham veren olun.

İlham dolu günleriniz ve öyküleriniz olsun...

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YASEMEN DEMİR04 Şubat 2019 12:24

    İsmiyle müsemma olanlardansınız üstad  

  • Senay 31 Ocak 2019 20:16

    Bu yuzden dir ki Suheyl beycim yil sonu degerledirmekerinde yoneticilerimin geribildirimlerinden ziyade ekibimde beraber calistigim ekip uyelerinin sahsima dair geribildirimleri benim icin daha onceliklidir.

  • AYLIN SAHIN31 Ocak 2019 19:34

    Muazzam bir yazı...Paylaşın...Anlatın... Bu kadar net, sömür ve derin anlatılmaz, anlatılmaz...Ben hayatından geçen tüm yonetlcllerlmle paylaştım. Dusunselinize sağlık...

  • ersan31 Ocak 2019 15:43

    yildizlar iskender icin bir araya gelmis de iskender olmus, ayni iskender becerikli ve lider bir ortasinif cocugu olsaydi1- emegi ve liderligi ile orta kademeye gelirdi2- kotu yonetimin radarina girerdi3- kotu yonetim ya beceriksiz, ya hirsiz, ya da hem beceriksiz hem hirsiz oldugu icin parlak cocugun kafasini keserdioyle parlak bircok cocuk gordum, hepsinin kafasi kesildi, hepsi yasayan olu olarak hayatlarina devam ediyorlar.

  • Hilal Yılmaz31 Ocak 2019 13:37

    Tek iyi yöneticimin 5,5 sene birlikte çalıştığım babam olması tamamen duygusal bir durumdan mı kaynaklı yoksa bana gerçekten bir şeyler katmak isteyen tek yöneticim babam mıydı? Yoksa babam olduğu için mi bana bir şeyler katmak istedi? Yoksa herkese aynıydı da benim babam diye mi üzerime alındım? Bu arada birlikte çalışırken kendisinden izinlerimi kullandırmıyor diye çok şikayetçi olmuşluğum vardır :) İyi yöneticilerin çoğalmasını dilerim. Bende elimden geldiğince iyi bir yönetici olmak için çalışıyorum. Yazdıklarınız hepimize olduğu gibi bana da bir ders niteliğinde. Teşekkürler.

  • Bekir Demirbel 31 Ocak 2019 13:33

    Hocam Ellerinize Emeğinize Sağlık. Benim Hayatımda Bana İlham Verenlerin En Önünde.,Siz Oldunuz. İyiki Varsınız..

  • Dr.Yaşar UYSAL31 Ocak 2019 10:48

    Sevgili Süheyl Kardeşim,Bugünkü yazını bir solukta okudum. Her zamanki gibi kalemin güçlü ve ilham verici.yeni yazılarını merakla bekliyoruz.

  • Birce Kahveci31 Ocak 2019 09:33

    Tüm "yöneticilere" feyz almaları için tekrar tekrar okutulması gereken bir yazı, ellerinize sağlık.

  • Aydın Ulu31 Ocak 2019 09:31

    Bu kadar hissiyatıma tercüme ilan yazı olamaz. US Hayatı siyaset küçük işkencelerle dolu. Harika gercekten

  • Ertuğrul Şahin31 Ocak 2019 09:31

    İlham veren, kalplere dokunan, tarihten harika örneklerle desteklenmiş, çok güzel bir yazı.

  • Aytuğ Erkan31 Ocak 2019 09:25

    Ellerinize sağlık üstad.

  • Didem Yavaş31 Ocak 2019 09:00

    Yazınız yine harika,Teşekkürler

  • Ayse Tuncer31 Ocak 2019 08:52

    Kitapları değil insanları okur lafına bayıldım. Gerçi ikisinide okumuyorlar bizim buradakjler. Myazzam yazı...elinize sağlık.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster