Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Güvenli liman yükselirken, altına yatırım yapan emeklilik fonları kazandırıyor

18 Temmuz 2016, 11:19 ---

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı alması (Brexit oylaması), geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konularından biri oldu. Piyasaların bu karara tepkisi ise, risk algısının bir anda yükselmesi ve güvenli liman arayışlarıydı. Hisse senetleri piyasalarında hızlı düşüşler olurken, tahvil faizleri de ibreyi yukarı çevirdi. Altının fiyatı hızla yükselmeye başladı, 1.326 USD/ons’a kadar çıktı. Bu arada, Brexit’in ve beklentilerin altında seyreden ABD ekonomik verilerinin etkisiyle, FED’in 2016 yılı içerisinde faiz artırımı yapacağına dair beklentiler de azaldı.

Piyasalardaki bu gelişmeden emeklilik fonları nasıl etkilendi?
Haziran ayında emeklilik fonları ortalama % 1,5 düzeyinde getiri sağlarken, tüm dünyada Brexit nedeniyle güvenli liman arayışları sonucunda alternatif yatırım araçlarından sadece altın bu getirinin üzerinde kazandırdı. Dolar ve Euro’daki düşüşle birlikte döviz sepeti % 2,2 oranında değer kaybetti. Borsa İstanbul’daki değer kaybı, hisse senedine yatırım yapan emeklilik fonlarının yaklaşık % 1 oranında düşmesine neden olurken, portföylerinde katılım hisse senetleri bulunan emeklilik fonlarında kayıp daha düşük oldu. Piyasalardaki koşullara bağlı olarak portföy içeriklerini değiştiren karma ve esnek fonların ise, başarılı bir şekilde hisse piyasalarındaki düşüşü bertaraf ederek katılımcısına yaklaşık %1,5’luk bir getiri sağladığını belirtmek yerinde olur.
Borçlanma araçlarına yatırım yapan fonlar, emeklilik fonlarının ortalama getirisinin üzerinde, % 1,9 kazanç sağladı. Bu fonları ayrıntılı incelediğimizde, kamu borçlanma araçlarının % 2,5 prim yaptığını görmekteyiz. Buna rağmen, dövizdeki değer kaybının etkisiyle kamu dış borçlanma araçları % 0,3 değer yitirdi. Para piyasası fonlarının getirileri ise emeklilik fonlarının ortalamasının altında gerçekleşti.


 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster