Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Finansal Hizmetlerde Büyümek - 2

30 Mayıs 2016, 15:24 ---

Finansal hizmetlerde büyümek konusuna ilişkin geçtiğimiz yazımızda EY’nin yapmış olduğu çalışmadan ve belirlenen 7 boyuttan bahsetmiştik. Hatırlatma amaçlı olarak özetlemek gerekirse:

1. Müşteri
2. Ekip, davranış ve kültür
3. Dijital, teknoloji ve analitik
4. Operasyonlar
5. Fonlama ve finans
6. Birleşme ve ortaklıklar
7. Risk

Bir önceki yazımızda bu boyutların ilk dördü ile ilgili yorum ve temel noktaları paylaşmıştık. Bu yazıda ise kalan boyutlar üzerinde ilerlemeyi hedefliyoruz.

Fonlama diğer birçok sektörde olduğu gibi finansal hizmetler alanında da kritik konulardan birini oluşturuyor. Rekabetin önceki dönemlere göre daha da hız kazandığı, farklı sektörden oyuncuların yeni iş modelleri ile finansal hizmetler alanına girebildiği günümüzde büyüme finansmanının nasıl yapılacağı önem kazanan bir soru haline geliyor. Kurumların bir yandan maliyetleri kontrol altında tutmaya çalışması, diğer yandan büyümeye itici güç sağlayacak projeleri hayata geçirmesi gerekiyor. Finansal teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve yeni oyuncuların ortaya çıkması ile birlikte fonlama alanındaki çözüm ve paydaşlarda çeşitlilik giderek artıyor. Risk sermayesi oyuncularının girdiği finansal hizmetler, fonlama alanında bazı ülke ve bölgeler için ayrı “incubator” ortamları kurma ve bunlara finansman desteği sağlayacak çözümler üretme yoluna gidiyor.

Birleşme ve ortaklıklar bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor. Finansal hizmetlerin giderek karmaşık hale geldiği günümüzde tek bir kurumun bütün ürün ve hizmetleri kendi bünyesinde sağlaması mümkün görünmüyor. Yeni müşteri kitlelerine ulaşmak ya da yeni ürün ve hizmetler sunmak isteyen şirketlerin önümüzdeki dönemde birleşme ve yeni ortaklık faaliyetlerine odaklanacağını öngörüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz fonlama ve finansman konusu ile bağlantılı olarak farklı iş ortaklıkları kurumun tek başına karşılayamadığı finansman ihtiyaçları için de çözüm sunabilecek yapılar olarak öne çıkıyor.

Risk konusu finansal hizmetlerde önümüzdeki dönem hem günlük işlerin yürütülmesi hem de büyüme alanında öne çıkan konulardan biri olacak gibi görünüyor. Bankacılık, sigorta ve yatırım danışmanlığı alanlarında gelen yeni düzenlemeler, e-para ve mobil ödemelere ilişkin düzenlemeler ve diğer finansal teknoloji ürünlerinin ilerleyen dönemde ortaya çıkaracağı potansiyel kullanım alanlarının hepsi risk yönetiminde kapsamlı ve çok boyutlu bir bakış açısını gerekli kılıyor. Finansal ürünler, operasyonel konular ve siber güvenlik ile ilgili noktaların risk değerlendirmesi içerisinde yer alan ve sürekli takip edilen boyutlar halinde yer alması gerekiyor. Finansal teknoloji ile birlikte farklı sektörlerden gelen oyuncuların da etkisi ile risk değerlendirmelerinin kapsamlı ve sistem desteği ile birlikte yapılması önem taşıyor.
Finansal hizmetlerde büyümek konusunda yukarıda yer alan 7 boyut kritik öneme sahip. Kurumların büyümeye ilişkin hedeflerini belirlemek ve bunları operasyonel açıdan planlamak konusunda yukarıda yer alan boyutların tamamına bakması önem taşıyor. Günümüzün rekabet ortamı sadece belirli alanlara odaklanıp diğerlerini basit varsayımlar ile yönetmek için fazlası ile dinamik hale gelmiş durumda. Başka bir deyişle; kurum hedef müşteri kitlesini belirlerken operasyonel konuları, gerekli finansmanı ve risk faktörlerini bir arada ele alarak bütünsel bir değerlendirme gerçekleştirmeli. İlerleyen dönemde büyüme kadar büyümenin sürdürülebilir olmasını sağlamak da önemli bir gündem maddesi olacak. Bu açılardan yukarıda yer alan boyutların tamamını göz önünde bulunduran kurumların avantajlı olacaklarını öngörüyoruz.

  1. Fatih Öğün-EY Türkiye Kıdemli Müdür
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster