Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

En büyük hasret temiz bir dünyaya

28 Ağustos 2019, 12:39 ---

Hasret çekmek zordur… Hele hele evlat hasreti… Buna bir de torun eklenince artık günler değil saatler bile sayılır oluyor… Almanya’dan ne zaman gelecekler diye sık sık tatil planları soruluyor, her telefon konuşmasında… Geçenlerde yine böyle ağız ararken güzel kızım yüreğimi ağzımıza getirdi:

Artık uçakla seyahat hakkımızı bir tek Türkiye için kullanmayı düşünüyoruz. Diğer tatilleri hep trenle yapacağız… 

Birden içime bir hüzün çöktü… Ya günün birinde bu çevreci bakış hiç uçağa binmeme kararına dönüşürse diye… Sonra içimizi rahatlattı… “Kızımız biraz büyüsün belki Türkiye için karayolunu da planlarız” dedi. 

Sözün özü bizimkiler de uçakların yüksek sera gazı salmasına tepki olarak böyle bir karar almışlar… 

Rastlantıya bakın ki bunları konuştuğumuz günün akşamında e-posta kutuma, abonesi olmaktan büyük mutluluk duyduğum Ekogazete’den bir bildirim düştü:

“Uçak yolculuğu yapmaktan utanıyorum artık!” 

Önce size kısaca Ekogazete’den bahsedeyim. Galatasaray camiasının önemli akil kişilerinden –aman bunu kulüp genel kurulu, futbol siyaseti sınırları içinde sanmayın- Atila Alpöge ağabeyimin büyük emek verdiği bir blog çalışması bu… Uzun yıllar OECD’de kamu planlamacısı olarak çalışan Alpöge, engin kültür birikimi ve araştırmacı kimliği ile şimdilerde daha az kirletilen bir dünya için dünyadan seçkilerini bu internet adresinde (https://ekogazete.wordpress.com/) yayınlıyor. 

Ben ilk kez Greta Thunberg adını Ekogazete’de okudum. Ve artık onu tanıyanlardanım.Şimdi Alpöge’nin metninin bir bölümünü aktararak sizin de tanımanızı rica ediyorum: 

İsveçliler uçağa binmekten utanmaya başlamışlar.  Bu tedirginliğe “flygskam” diyorlar.  Bu duygunun nedeni, denildiğine göre, uçakların aşırı sera gazı salması ve iklim krizini ciddi oranda tetikleyip doğa düşmanlığına katkı yapması.  Özellikle iç hat uçuşlarına öncelik veren şirketlerde tedirginlik yaşandığı söyleniyor.  Öte yandan tren hizmeti sunan şirketler son derecede keyifli.  Birindeki yolcu azalması ötekindeki artışı açıkça pompalamakta. 

Akla gelen ilk soru: “Bu durumun mimarı Greta mı?”  Ekogazete okuyucuları Greta Thunberg’i yakından (burada çıkmış 8-9 yazıdan) tanıyorlar.  Hani günü gününe bir yıl önce Stockholm’da millet meclisinin kapısına cuma günleri oturup iklim krizi adına ders grevi yapan 16 yaşındaki okul öğrencisi.  Bu muhteşem yavrunun masum girişimi bütün dünyada akıl almaz bir hareket başlatmıştı.  Ve Greta anlı şanlı, yaşlı başlı insanların önemli toplantılarına davet edilen biri olmuştu.  Örneğin, bu genç kız şu anda, bu satırları okuduğunuz anda, davetli olduğu bir toplantıya gidiyor.  Toplantı New York’ta.  Ama, sera gazı salımını kabul etmeyen inançları nedeniyle Greta bir yelkenli ile okyanusu aşıyor.  Uçakla değil.  Yelkenlinin kullandığı kaynak ise güneş enerjisi. 

Bu yıl içinde İsveç’te havayolu yolculuklarında (geçmiş yılların tersine) genel olarak yüzde 4’e varan bir azalma görülmüş.  Ama kısa mesafeli iç hatlara eğildiğimizde bu düşüş oranı yüzde 9’a varıyor.  “Acaba ekonomik yavaşlamanın etkisi mi söz konusu?  Bir grev de oldu; acaba bu mu etkiledi?” diyenler var.  Ama ülkedeki havaalanlarını yöneten şirket “Uzun yıllar boyunca hep sürekli yolcu artışı gördük.  Şimdi ise gelişme tersine döndü.” diyor.  Özellikle kısa uçuşlarda.  Öte yandan Göteborg-Stockholm gibi kısa süreli yolculuklarda trenler dolup taşmaya başlamış.  Yolcu sayısı bu tür seferlerde durmadan artıyor.  Bir yıl içinde %8’lik (ama beklenmedik) bir iç yolcu artışı görmüş şirket.  Avrupa içi seferlerde %85’lik artış bekleniyor. 

Ekogazete’nin yazısı diğer bilgilerle sürüyor… Bizim daha önceki yazımızda sigara izmaritlerini toplama örneğinden yola çıkarsak, çevre duyarlılığı için umutlarımız emekleme safhasında desek yeridir… 

Sigara izmariti demişken… Bu yazıya da son noktayı koyarken bu sefer twitter’den bir mesaj düşmez mi? Bakın şu rastlantıya: 

Paris’te pet şişelere sigara izmariti doldurma hareketı başlamış… Fotoğraf Paris’ten… Ulaştıran yine twitter’deki namıyla Jupp DERWALL@peynirgemisi. 

Onun kim olduğunu öğrenmek isteyenler, buyrun önceki yazılarımızdan birini aşağıdaki linkten okuyun… 

https://www.finansgundem.com/yazarlar/mikrosu-izmarit-makrosu-orman-yangini-yazisi/1430148

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serdar Arıkdal 28 Ağustos 2019 13:58

    Evet. Avrupa’da yükselen trendler arasında. Bakın mesela Paris’de #fillthebottle diye bir kampanya başlamış: İzmarit başına 500 litre su kirleniyor! Tek bir izmarit 500 litre suyu kirletebildiği gibi, doğada ayrışması da on yıldan uzun sürebilir. Belediye meclisinin son rakamlarına göre, temizlik hizmetleri her yıl Paris sokaklarından yaklaşık 350 ton sigara izmariti topluyor!

  • Serdar Arıkdal 28 Ağustos 2019 13:31

    Kimse merak etmesin, uçak yolculukları misliyle artacak. Uçak siparişleri gelecek 10 yıl için ful.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster