Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Dövizde neler oluyor?

23 Mart 2018, 18:21 ---

Hepimizin bildiği gibi bir süredir Türkiye AB ile açık açık gerginlik yaşarken, ABD’nin söyledikleriyle taban tabana zıt faaliyetler gerçekleştirilmesi nedeniyle bu ülkelere karşı ciddi bir güven bunalımı yaşanmaktadır. 

Makro ekonomik veriler enflasyon nedeniyle yüksek gelse de cari açık verilerinde bozulma olması kur silahının hatırlanması için yeterli bir sebep oluşturdu.  Döviz, sepet bazında yeni rekorlar kırdı. Burada kritik olan kamu adına konuşanların genelde suskun olması ve bazı cılız seslerin de dolarda 3,85 in üzeri spekülatif demeleridir. Konuyla kimse taraf olmayınca da manipülatörler istedikleri gibi at koşturabiliyor. 

Ekonominin dengede gidebilmesi için yoldan çıkma gibi gelişmeler olduğunda önce psikolojik müdahale, yetmezse arkadan da bir eylem gerekir. Piyasa sahipsiz hissi verilirse o zaman da denge tamamen bozulur. Unutmayalım ki spekülatörler dalgalı piyasayı sever..Yani puslu havayı. Çünkü kişileri panik yaptırmak ve onlara zarar ettirmek ancak böyle mümkündür. Aksi halde nasıl para kazanabilirler ki?

Global piyasalarda Türkiye ile aynı kategoride değerlendirilen bazı ülkelerin paralarının dolar karşısındaki durumuna baktık. Gördük ki 2018 yılı içerisinde dolar karşısında diğer ülke paraları 2016 başlarında yaptıkları en yüksek değer kayıplarının çok uzağında. Yani diğer bir deyişle hemen hemen hepsi dolar karşısında güçlenmiş.

Örneğin; Dolar karşısında Japon Yeni 118’lerden 105’lere değer kazanmış, Brezilya Reali 3,45’lerden 3,30’lara değer kazanmış, Güney Afrika Randı da 16’lardan 11’lere değer kazanmış.

Türk Lirası ise global piyasalardaki genel eğilimin aksine değer kaybediyor. Ekonomik veriler (cari açık dışında) bunu teyit etmese de gelen not indirimleri ile kur hareketleri ciddi bir organize hareketle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Bundan sonra neler olabilir diye baktığımızda, bu konuda görevli olan kurumların dövizi bir veri olarak alması ve gelişmelerden kendine görev çıkartmamalarını görmemiz nedeniyle pek de iyimser olamıyoruz. Ciddi bir eylem planı ve manevraya ihtiyaç var. Döviz satma bizce seçenek değil ama piyasa sadece döviz satarak regüle edilmez. Ancak bu meydanı boş bırakma görüntüsü devam ederse hem enflasyonun hem de faizlerin arttığını göreceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Sonra da Merkez Bankası kurlardan dolayı bu oldu diye açıklama yapıp geçebilir. Tıpkı geçmişte olduğu gibi.

Teknik açıdan yukarı trend oluşturmaya başlayan kurlar sadece RSI risk göstergesi gibi bazı göstergelerin kar satışı gelebilir uyarıları dışında net yukarı sinyalleriyle yeni rekor denemelerine devam edebilir.

Net olarak şunu söyleyebiliriz; USD Türk Lirası karşısında 3,79 seviyesinin altına dönmezse 4,05-4,11 seviyeleri hedef olarak konuşulurken, faizlerde yukarı yönlü baskı artacaktır.

Son söz: Arı kovanına çomak sokan arı saldırısına hazır olmalıdır…

Saygılarımla,

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Önce uyan24 Mart 2018 19:56

    Abd enerjisini kendi hallediyor yada ortadoğunun petrol haracını yiyor. Kimya, savunma, teknoloji, bilişim her alanda çok büyük şirketleri var hatta bazıları bir turkiyeden büyük. Abd nin üretmediği herhangi birşey yok. Gerçekten abd ile kıyasladın ya bizi çok yaşa emi. Abd dünyanın polisligine, hakimliğine soyunmuş. Böyle bir gücün varsa sen de o kadar borçlan. Borcun çoğu ortadoğuya, dünyadaki haraç kestiği ülkelere ve vermiyorum dese kim napabilir. Diriliş derken kendi nükleer santralini yapamıyorsun. Uçak yapmana 20 sene var. Hatta köprüleri, marmarayi vs hep yabancı yaptı. Önce uykudan uyan da sonra dirilirsin. Dirilmenin anlamı çok lafla göz boyamak değildir, eylemdir

  • Kadir yildirim24 Mart 2018 17:22

    Edebiyat masal.cevap. şükür .gayet iyi bir firmadayim. Eğer her şey oranlar ile olsaydı o sahte duzeneklerle yunanistan ispanya hatta italya diye bir devlet kalmazdı. Türkiye Hristiyan bir ülke olsaydı bu sorunları yaşayacağını hiç düşünmüyorum. Cari acjk enflasyon destek direnç. Bunlar hepsi siyonlarin dünya ya yurtturdugu deli saçma si işlerdir. abd nin 10 katı borçları ve her daim açıkla ayakta nasıl kaldığını açıkla o zaman... sizler abd ve siyonlarin un kucağında hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Ama bizler dirilisteyiz ve neler yapılmak istenildiğinde de farkındayız.

  • Edebiyat masal24 Mart 2018 12:09

    Ekonomistten çok ne var. Çoğunun öngörüleri bile tutmaz. Kadircim işinde iyi olsan zaten dünya çapında bir firmada çalışırdın. Darbeden önce de sonra da cari açık arttıyor, enflasyon, işsizlik artıyor. Bırakın bu yandaş söylemleri de biraz gerçeği kabul edin. Dünyada bir çok ülkenin notu düştü kimse siyasi demiyor. Çine de savaş açıldı ama karşılığını veriyor, ağlamıyor. Her durumu dine, milliliğe bağlayıp sömürmekten vazgeçemediniz bir türlü.

  • Hikmet Baydar 24 Mart 2018 09:53

    Bırakın faizlerde duşuşu. TCMB nin kısa vade likidite vermesini bile tartışmak lazım

  • Kadir yildirim24 Mart 2018 01:09

    Vatandaş rumuzuna cevaben.finans sektöründeyim. Sadece piyasayi kim yonetiyor. .iyi izlenimciyim. Dünyadaki finansal gidisatin teoriler değil siyasi olduğunu iyi biliyorum.2018 de 3.20 usd görünce çok bilmiş Ekonomistler halini merak ediyorum. Darbe gecesi bile 3.10 da olmayan usd ne oldu da 4 e geldi... yahudinin kur oyunu Alen beyan. Bırakın faiz .. Enflasyon. .. froks denen piyasadan tl yi çıkarın net.. böyle oynayabileceklermi. .. 2008 de altın 25 tl bugün 170 tl.. 5 yıla 750 tl.. son tüyo usd pacavra olacak... olmayan para ile oynayan devlet batmayâ mahkumdur

  • Okie Dokie24 Mart 2018 00:43

    Tüm paramı dövize yatırdım. Valla ne yalan söyleyeyim her gece dua ediyorum faizleri düşürsünler diye. Faiz düştükçe ben zengin oluyorum. Allah bu merkez bankasından razı olsun.

  • Vatandaş 23 Mart 2018 23:17

    Kadir Bey sizin ekonomi ile alakaniz ne boyutta merak ettim gerçekten yoksa roman yazarı falan mısınız ??

  • Biz başkayız23 Mart 2018 21:20

    Kendimizi kandırmaya devam. Cari açık yok, enflasyon yok, parayı inşaat sektörü ile çar çur etmek yok. Hepsi oyun. Aslında dünyada en çok arge yapan en çok üreten ülkesiyiz de hep kıskanıyorlar. Her zaman suçlu başkasıdır, biz muhteşemiz

  • Kadir yildirim23 Mart 2018 18:56

    Max geleceği yer. 4.03 tür. 2018 yılı içinde 3.20 ye kadar inecektir. Hep abd nin dünyaya etkisi var. Artık dünyanın abd ye etki zamanı başlamıştır. .. öyle 4 .11 filan olacak piyasa yok. Çin etkisi abd parasini nasıl pacavraya çevirecek 2018 de izleyin. Birde abd nin iç siyasetteki olumsuzlukları. .. millete aldırmadı. . 3.94 ten 3.38 e getirdiler. Yahudinin klasik taktikleri.... her şeyin farkindayiz. . Elhamdulillah turkiyeliyim

  • rte24 Mart 2018 00:43

    inşallah tekrar dolar geri döner 3,30 a bunu yürekten istiyorum

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster