Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Dövizde 2016 kapanışı

27 Aralık 2016, 10:00 ---

Döviz sepeti Kasım 2016 ayında 3,24 TL seviyelerinden 3,5782 seviyelerine kadar oldukça önemli oranda bir çıkış gerçekleştirmişti. Bu dönemde ne TCMB ne de ekonomi yönetimi konuyla ilgili hiçbir rahatsızlık duyduklarına dair emareler göstermediler. Aksine konunun global piyasalarla alakalı olduğu açıklamaları gelmişti. Aralık ayında ise çıkış durulmamış ve 3,47 seviyelerinden 3,7150 seviyelerine kadar devam etmişti. Yazıyı yazdığımız dakikalarda 3,5964 TL seviyelerinden işlem geçmekteydi ve gelen kar satışlarının düşüş sağlayacak boyutta olmadığı görülüyordu. 2016 yıl başında 3,03 TL seviyelerinde olan döviz sepeti 3,60 TL seviyelerine kadar yükselerek %20 civarında prim yaparak enflasyonun çok çok üzerinde getiri sağlamış oldu.

Son günlerde 3.60 seviyelerine adeta çakılan döviz sepetinde işlem hacimleri de marjlar da iyice düşmüş durumda. Orta vade teknik göstergeler de karışık sinyaller vermekteler. Şu andan itibaren önemli pozisyonlar almak piyasanın sığlığı nedeniyle risklidir. Yatay seyirde 3,52-3,65 TL marjında çok rahatlıkla oynayabilecek bir görünüm var.

Önümüzde iki senaryo var; Birincisi global resesyonun şiddetlenmesi. Bu, global sermayenin güvenli limanlara gitmesine neden olabilecek bir genel durumdur. Böyle bir durumda faizlerin de yükselme potansiyeli artabilir. O zaman borsalar da satış riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Diğer bir senaryo, Türkiye terörizmi bitirir ve içerideki darbecileri yakalama sürecinin tamamlandığını açıklarsa, bunun yanında Suriye ve Irak operasyonları biterse iç piyasada olumlu bir hava görebiliriz. Kaldı ki kurlarda da gevşeme kaçınılmaz olur. O zaman Türkiye diğer ülkelerle olumlu anlamda ayrışabilir.2017 başlarında bu senaryoların hangisi daha baskın çıkar birlikte göreceğiz. Makro veriler şimdilik pek güzel değil ve global durgunluğu iyice yansıtmaya başladı. Bu durum global olmasaydı Türkiye menkul değerlerine ciddi satış getirebilirdi. Dövizi de yukarı iterdi. Talebi artırıcı tedbirler alınmadan yatırımların artmasını beklemek biraz zor. Talep de belirsizlikten dolayı frene basmış durumda.

Şimdilik dövizle oynamak ateşten gömlek giymek gibi. Hem dalgalanmaların boyu çok uzun oluyor, hem de sürpriz hareketler gelebiliyor. Piyasalar iyice sığlaştı ve marjlar daraldı. Aman dikkat her iki tarafa da sürpriz hareketler yapma potansiyeli çok yüksektir.  

Saygılarımla,

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster