Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Dönüştürücü teknolojiler ve finansal hizmet çözümleri

25 Temmuz 2016, 13:36 ---

Teknoloji alanında son dönemde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yeni trendler yakın zamanda yaşamımızı, çalışma şeklimizi, sosyal ilişkilerimizi, bir başka deyişle içinde yaşadığımız dünyayı değiştirecek. Bu trendler bir gecede ortaya çıkmadı; geçtiğimiz 20-25 senelik dönemde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan teknoloji trendlerinin bugünkü oluşumları beslediğini söyleyebiliriz. Yakın zamanda neler geliyor dediğimizde öncelikle sıralayabileceklerimiz şöyle:

* Sürücüsüz arabalar artık test ortamından çıkmaya başladı. İlerleyen dönemde bireysel ve ticari anlamda bu tip araçların kullanım alanlarının ortaya çıktığına şahit olacağız. Ulaşım altyapısı anlamında da ciddi yatırım gerektiren bu gelişme, araç paylaşımı gibi konular ile birlikte ilerleyen dönemde alışık olduğumuz standartları değiştiren bir dünyayı getirecek.

* 3D baskı teknolojisi daha geniş uygulama alanları bulacak. Tasarımların transfer edilmesinden, üretim konusunda yapılan kaynak planlama konularına kadar birçok alanı temelden etkileyecek bu teknoloji tedarik zinciri alanında bildiğimiz birçok kavram ve yaklaşımı tersyüz edecek potansiyele sahip.

* Akıllı şehir ve akıllı ev uygulamaları ile enerji üretimi ve kullanımında yepyeni bir dünyaya ilerlemeye başlayacağız. Evlerde termostat kullanımından alışveriş yapılması mesajı veren beyaz eşya uygulamalarına kadar birçok konuyu içeren bu trend hem tüketici hem de altyapı düzeyinde ciddi değişimleri getirecek.

* Yapay zekâ çözüm ve yaklaşımlarının farklı sektörlerde kullanımının artması ile önceden karmaşık ve insan tarafından yapılması beklenen pek çok iş makineler tarafından yerine getirilmeye başlanacak (örnek: finansal planlama, yatırım tavsiyesi, sağlık muayene ve tedavi önerileri).

Yukarıda saydığımız konuların hepsi beraberinde finansal etkileri olan ve ilerleyen dönemde irdelenmesi gereken konuları oluşturuyor. EY’nin yaptığı araştırmalarda da ortaya çıkan finansal etkiler, yukarıdaki teknolojilerin uygulanması açısından oldukça ilginç konuları da beraberinde getiriyor. Bunlardan bazılarını konu üzerinde düşünce egzersizi olması açısından aşağıda paylaşıyoruz:

* Sürücüsü olmayan arabalarda kişilerin sigortalanması konusu nasıl yönetilecek?

* Sürücüsü olmayan arabalar sürücüsü olanlara göre daha düşük primler ile mi sigortalanacak? Bu tür bir yaklaşım manüel araba kullanmak isteyen sürücülerin hayatını nasıl etkileyecek?

* Bakımı ve servisinin daha pahalı olması beklenen sürücüsüz araçlarda servis-bakım konuları sigorta kapsamında nasıl ele alınacak?

* Siber güvenlik alanında çıkabilecek açıkların risk değerlendirilmesi ve sigortalanması nasıl yapılacak?

* 3D baskı teknolojisinin kullanıldığı bir tedarik zinciri yapısında katma değer vergisi başta olmak üzere vergisel konular nasıl çözülecek?

* Akıllı ev uygulamaları kapsamında ev için yapılan sigortalarda risk değerlendirmesi ve prim yapısı değişecek mi?

* Akıllı şehir ve akıllı ev uygulamaları ile birlikte şebekeye elektrik satma imkânının geliştiği bir ortamda tarife tanımlanması, uygulaması ve bunun vergilendirilmesi nasıl olacak?

* Finansal hizmetlerde kullanılacak yapay zekâ uygulamalarında ortaya çıkabilecek sorunlarda sorumluluk nasıl düzenlenecek, risk nasıl tanımlanacak? Bu uygulamalar sadece teknik bir algoritma olarak mı değerlendirilecek, karar alma yetkisi olan tüzel kişilik benzeri yapılara mı dönüşecek?

Bu soruları ilgili trendler ışığında çoğaltmak mümkün. Trendler geliştikçe ve ortaya yeni ürünler çıktıkça finansal hizmetlerde bunlara ilişkin yeni ürün ve hizmetlerin de geliştirilmesi gerekli görünüyor. Bu alanda hızlı hareket eden kurumlar avantajlı konumda olacak.

EY TÜRKİYE KIDEMLİ MÜDÜR

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster