Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Brexit çıkmazı

21 Ekim 2019, 13:02 ---

İngiltere Parlamentosu, 37 yıl sonra ilk kez bir cumartesi günü toplanarak yeni Brexit (İngiltere’nin AB’den ayrılması) anlaşmasını görüştü. Başbakan Johnson, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Parlamento tarafından kabul edilmesini ve belirlenmiş olan 31 Ekim tarihinde Brexit'in gerçekleşmesini istiyor. Görüşmelerin ardından Avam Kamarası Başkanı  Bercow'un kararıyla anlaşmadan önce bir değişiklik önergesi oylandı. Milletvekili Oliver Letwin'in önergesi 306'ya karşı 322 oyla kabul edildi ve Brexit Anlaşması'nın oylanmasının önüne geçti. Söz konusu önerge, Başbakan Johnson'ın AB'yle vardığı anlaşmanın, uygulanmasına yönelik ilgili tüm yasa tasarıları Parlamento'dan geçene dek oylanmamasını öngörüyordu.

Bu karardan sonra Capital Economics İngiltere  Baş Ekonomisti Paul Dales   tarafından hazırlanan 19 Ekim tarihli analizde bu oylama ve İngiliz ekonomisne olası etkileri yer alıyor. Analizde bu oylamanın ekonomik büyümeyi engelleyen belirsizliği biraz daha sürdüreceği ifade ediliyor.”Süper Cumartesi”’nin  “Süper rüzgarı hafifletme”ye döndüğü, 16 oy farkla kabul edilen önergenin 31 Ekim’de bir anlaşma olmamasına yönelik ekstra teminat sağladığı ve Brexit’’in 31 Ocak’a kadar ertelenmesine yol açtığı da belirtiliyor.  Brexit için oylamadan olumlu sonuç alınsaydı Parlamento’nun 31 Ekim’e kadar gerekli yasal düzenlemeleri yürürlüğe koyamayacağından ve o tarihte bir anlaşma olmaydan AB’den çıkış yapılacağından   endişe ediliyordu.

Parlamento, geçen ay da 19 Ekim saat 23.00'e kadar Brexit anlaşmasının kabul edilmemesi durumunda olası bir anlaşmasız ayrılığı önlemek için hükümeti yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakan tasarıya onay vermişti. Bu sonuç karşısında Başbakan Johnson “Ertelemeyi müzakere edeceğiz” açıklamasında bulundu. Johnson Brüksel'e mecburi olarak erteleme talebi mektubu gönderdi ancak mektubun sonuna imzasını eklemedi.

Analizde Johnson’un erteleme talebine şüpheyle yaklaşılırken AB’ye de bunu reddetme çağrısında bulunacağı öne sürülüyor. Hükümet yasanın yarın onaylanmasını ve parlamentodan geçerse İngiltere’nin 31 Ekim’de AB’den anlaşma ile ayrılmasını planlıyor. Eğer onaylanmazsa Brexit muhtemelen 31 Ocak tarihine ertelenecek ve bu tıkanıklığı aşmak için bir erken seçim gerekli olacak. Kamuoyu yoklamalarında Muhafazakarların önde olduğu ve sonraki aşamalarda ya Johnson’un anlaşmasının kabul edileceği ya da ileriki süreçte anlaşmanın olmayacağı öngörülüyor. Ancak yine de belirsizliğin ağır bastığı vurgulanıyor.

Sürecin ekonomik etkileri  açısından ise İngiliz ekonomisinin  ve poundun da  31 Ekim’de hiçbir anlaşma olmaması olasılığının hafiflemesiyle biraz daha rahat nefes alacağı tahmin ediliyor.   Ancak ekonominin aynı zamanda bu  gelgitler ile bir süre daha başa çıkması gerektiği belirtiliyor.  Eğer Brexit tekrar tekrar ertelenirse bu yıl %1,3 olması beklenen  GSYİH büyümesinin 2020’de %1 ‘e gerilemesi bekleniyor.   Bu durum İngiltere Merkez Bankası’nı faiz oranlarını %0,75’ten %0,50’ye indirmeye yöneltebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde pound’un geçen haftaki kazanımlarını  kaybedebileceğine  ve 1,30 seviyesinden 1,25’e gerileyebileceğine işaret ediliyor.

Bu çerçevede Brexit sürecinde yeni bir çıkmaz yaşanırken sürecin uzamasının İngiliz ekonomisinin yavaşlatması ve belirsizliğin sürmesinin hem İngiltere hem de küresel ekonomi için olumsuz etkileri arttırması öngörülüyor. 

*Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini yansıtmakta olup çalıştığı kurum yazıda yer alan görüş ve düşüncelerden sorumlu değildir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster