Erkin Şahinöz [email protected] Erkin Şahinöz

"Aralık'ta artırdım, Ocak'ta köpek gibi pişmanım"

28 Ocak 2016, 11:18 ---

Uzmanlar Fed'i "yeteri kadar" güvercin bulamamış. "Aralık'ta artırdım, Ocak'ta köpek gibi pişmanım" mı demesini bekliyorlardı acaba? Fed'in en önemli iletişim kanalı olan toplantı bildirisinde çok kritik değişiklikler var.  Beraber bakıp yorumlayalım…

Güvercin 1: "Moderate pace" gitti "slowed" geldi. Daha önce ekonomik aktivitenin ılımlı düzeyde büyümekte olduğunu ifade eden Fed dün ekonominin geçen yılın son döneminde yavaşladığını söyledi.  Bu yavaşlama da aksi gibi 10 yıl sonra yapılan ilk faz artırımına denk geldi.

Güvercin 2: "Solid" gitti "moderate" geldi. Daha önce özel tüketim harcamaları ve özel yatırımlardaki büyümenin "güçlü" olduğunu ifade eden Fed dün "güçlü"yü çıkarıp yerine "ılımlı"yı yerleştirdi. 

Güvercin 3: "Inventory investment slowed" geldi.  Dün bildiriye yeni konan ifadelerden. Fed, stoklara yapılan yatırımların azaldığını tespit etmiş.  İşletmeler, gelecekte talebin zayıf seyredebileceğinden huzursuz olmuşlar ki stok yatırımlarında frene basmışlar.    

Güvercin 4: "Closely monitoring" geldi. Yeni gelenlerden biri de bu.  Fed, küresel ekonomide ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri "çok yakından" izlemekte olduğunu söyledi. Ve bu gelişmelerin ABD ekonomisine olası yansımalarını pek tabii ki…

Güvercin 5: "Reasonably confident" gitti.  Daha önce enflasyonun yüzde 2'ye gideceğinden “ldukça emin”di Fed.  Gene gidecek diyor ama o kadar "emin" değil. 

Yeter mi? Bir toplantı bildirisi için bu kadar önemli değişiklik epey fazla.  Bu şartlar altında Fed'in Mart toplantısını da pas geçeceğini söyleyebiliriz.

Gelecek soruyu biliyorum: Peki, kur düşer mi? Cevabım: Fed'den dolayı yükselmez.

Son söz:  "Bir şeyin arkasında durmazsan, önüne gelen her şeyin arkasından gidersin." Steve Bartkowski

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster