BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporFIFA'dan kaçan kaçana----

FIFA'dan kaçan kaçana

FIFA'dan kaçan kaçana
24 Ocak 2015 - 07:25 www.finansgundem.com

Rüşvet iddiaları FIFA'ya milyonlarca dolara mal oldu. Sony ve Emirates'in ardından Castrol, Continental ve Johnson and Johnson da sponsorluğu bıraktı

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) adının karıştığı 2018 ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliğine ilişkin rüşvet iddiaları, kuruma pahalıya patladı. Önce Sony ve Emirates şimdi de Castrol, Continental ve Johnson and Johnson şirketleri FIFA’nın sponsorluğundan ayrıldığını açıkladı. Continental’in 2003, Castrol’ün 2008, Johnson and Johnson’ın ise 2011 yılından bu yana FIFA ile sponsorluk anlaşması bulunuyordu.

6 SPONSOR DEVAM EDİYOR

Hürriyet'teki habere göre sponsorluktan çekilen şirketler kararla ilgili açıklama yapmadı ancak 2018 Dünya Kupası’nın Rusya’ya, 2022 Dünya Kupası’nın da Katar’a verilmesiyle ilgili rüşvet iddialarının bu kararda etkili olduğu yorumları yapılıyor. FIFA’nın mevcut sponsorları arasında ise Adidas, Coca-Cola, Gazprom, Hyundai, KIA Motors ve Visa bulunuyor. 

FEDERASYONLAR ETKİLENECEK

Dört yılda bir Dünya Kupası’nı düzenleyen ve sponsorlarından yaklaşık 1.5 milyar dolar gelir elde eden FIFA’nın yeni sponsor bulamaması durumunda birçok federasyon gelir kaybına uğrayacak. Bu federasyonların başında ise Afrika ülkeleri geliyor. Gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturan Dünya Kupası ödüllerinin azalmasıyla bu federasyonların ayakta kalmasının zor olduğu belirtiliyor. FIFA, Dünya Kupası boyunca federasyonlara toplam 476 milyon dolar ödül dağıtıyor.

Blatter isyanı

RÜŞVET iddialarının ardından İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülke FIFA’ya 1998 yılından bu yana başkanlık eden 78 yaşındaki Sepp Blatter’a bu yıl yapılacak seçimde yeniden aday olmama çağrısında bulunmuştu. 209 üyenin oy kullanacağı seçim için perşembe gününden itibaren adaylar resmen kampanyalarına başlayacak. 
FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin’in yeterli imzayı toplayarak Blatter’a karşı yarışması bekleniyor. İngiliz basını, UEFA Başkanı Michel Platini’nin de Prens Hüseyin’e destek vereceğini kaydetti.

Süper Lig’de de sponsor krizi var

FIFA’daki sponsor krizinin benzerini Süper Lig takımları da yaşıyor. Türk futbolunun içinde bulunduğu sponsor krizinin nedeni olarak da şike soruşturması ve taraftar olayları gösteriliyor. Turkcell, Türk Telekom ve Ülker gibi dev şirketlerin futboldan çekilmesinin ardından Süper Lig’de birçok kulüp sponsor bulamadı. Bu sezon Fenerbahçe başta olmak üzere birçok takımın formasında sponsor yer almadı. Sponsor krizine bir de Passolig uygulaması eklenince takımların gelirleri önemli ölçüde azaldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)