BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaZeybekçi'den sıfırcı hocalara son rest!----

Zeybekçi'den sıfırcı hocalara son rest!

Zeybekçi'den sıfırcı hocalara son rest!
19 Eylül 2014 - 09:53 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına eleştiri geldi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye olumsuz tavır içinde olduğunu, bu kuruluşların önünde el pençe divan duracak durumlarının olmadığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerinde rakamları göz önüne almadan değerlendirme yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Fitch’in ilk turun ardından haftanın ilk günü bir açıklama yaptığını, Türkiye’de siyasi istikrarsızlık ve risklerle ilgili yorumlarda bulunduğunu anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Değerlendirmede, ‘kurulacak olan hükümetle ilgili hükümetin yapısı da önemli ama yetmez 2015 Haziran’daki seçimlerinden sonraki bilmem ne’ diye yorumlar yapılmış. Yahu sen siyasi bir enstitü müsün ekonomi derecelendirme kuruluşu musun ? Bizim dış ticaret açığımızda yüzde 25 daralma var, cari açıkta yüzde 34 daralma var. Yıl sonunda hedef koymuşuz ve ‘başarılı olacak’ demişler. Yüzde 6,4 cari açığa ulaşırsak 2014 sonunda bu bir başarı olacaktır. Türkiye olarak şu anda yüzde 5,5’e gidiyoruz cari açıkta. Buna kimse bir şey söylemiyor. AB’de toplamda 6 milyon insan istihdamda aşağıya giderken Türkiye aynı dönemde 6 milyon yukarı gitmiş. Dünyada bu alanda bir numara olmuş. Bundan kimse dem vurmuyor. İhracatını Irak’taki, Rusya’daki sıkıntıya rağmen yüzde 6,5 artırırken, büyümesini onların tüm beklentilerine rağmen 18 çeyrekten bu yana ortalama yüzde 6 oranında sürdürürken kalkıp da Türkiye ile negatif açıklamalar yapılıyor. Biz şimdi yeni bir çalışma yaptık. 11 tane Türkiye ile hemen hemen aynı puanı verdikleri ülkelerin durumlarına bakıyorsun. Bir de bizimkine bakıyorsun. Olumsuz şey söylemek için o kadar çok gayret gösteriyorlar ki."

Bir gazetecinin “Bu olumsuz tavrın nedeni ne ?“ sorusu üzerine ise Zeybekci, şunları söyledi:

“Bu puanları aşağıda tuttuğunuz sürece siz faizi yüksek ödemek zorundasınız. Uluslararası fonlar, yatırım kuruluşları derecelendirme kuruluşlarının puanlarına göre ‘BB (-)’ye şu kadar fon ayıracağım’ gibi şeyler söylüyor. Dolayısıyla bununla ilgili ön yönetim yapılmaya çalışılıyor. Türkiye ve maliyetleriyle ilgili. Türkiye’den faiz anlamında yüksek getiri isteyenlerin de böyle bir ön yönlendirmeleri, algı yönetimlerinin olma ihtimali de yüksek diye düşünüyoruz. Para piyasasında olup da para satan insanların ‘falancanın para ihtiyacı olacak nasıl olsa’ diye söylenti çıktığında biraz el ovuşturmalarına benzer bir şey bu. Biz onları önemsemiyoruz. Türkiye olarak biz rakamlarımızı, başarılarımızı tekrar ediyoruz. Elimizde değerlerimiz, sağladığımız başarılar var. 'Türkiye olarak bizim bu kadar da aman onlar ne der' diye de böyle el pençe divan duracak bir halde de değiliz. Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilişkilerimizi keseriz. Ama bu da önem vermek olur, onu da söyleyeyim. Türkiye olarak biz yolumuza, işimize bakacağız.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)