BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYerli kahinden yatırım uyarıları----

Yerli kahinden yatırım uyarıları

Yerli kahinden yatırım uyarıları
10 Haziran 2013 - 08:30 www.finansgundem.com

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, Gezi Parkı protestolarının etkilerini değerlendirdi

Akşam Gazetesi'nden Ayfer Arslan'ın haberine göre geçen haftaya Türkiye gündemine damgasını vuran Taksim Gezi Parkı  protestoları piyasalarda da tansiyonu yükseltti. Borsa tarihi düşüşlere sahne olurken, gösterge faizleri yüzde 6.5ílara yükseldi. Oranların bu seviyelerde kalması halinde mevduat ve kredi faizlerinin de aynı paralelde artması bekleniyor.
Ayfer Aslan, Moody’s’in not artışını, geçen yıl attığı twit íle tahmin ederek ‘Ekonominin Türk Kâhini’ olarak anılan Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi ile konuştu...
- Olaylar not indirimine yol açar mı?
Hayır. Fitch’in açıklamalarını not indirimi olmayacağının sinyali olarak algıladım.  Bir de şu var: Küresel  kriz başladığından beri piyasalar siyasi riski göz ardı ediyordu. Bu olaylar olmasa da ABD parayı çekmeye başladığı zaman bizim gibi ülkelerdeki siyasi riske yeniden dikkat çekip onları fiyatlamaya başlayacaklardı. Yoksa Reyhanlı’da 50 kişi öldüğünde kimsenin umurunda olmadı. Para azaldıkça o parayı yatırmak için insanlar daha fazla titiz davranacaklar. FED parayı çekmeye başladığı zaman siyasi riskler daha çok gündeme gelecektir.
- Olaylar yabancı yatırımcının ilgisini nasıl etkiledi?
2-2.5 ay önce sermaye, gelişmekte olanlardan gelişmiş ülkelere kaymaya başlamıştı. Yalnız bizden değil, bütün ülkelerden sermaye çıkıyor. Bu da bizim fiyatları etkiliyor.  Bu olaylar hiç olmasaydı da yine piyasalar kötü olurdu. Çünkü artık bir politik risk algılamaya başladı. Yani herkesin kafasında bir soru oluştu: “Türkiye’de biz herhangi bir politik risk görmüyorduk. Yabancılar çok fazla detayına bakmazlar. Eğer bir risk algısı oluşmuşsa, çıkıp dışarıda beklemeyi tercih ederler.”
ENFLASYONU YÜKSELTEBİLİR
- Gezi Parkı olayları ekonomiyi nasıl etkiler?

Enflasyona mutlak suretle bir etkisi olacak. Enflasyonu 1 puan yükseltse bunun ekonomiye etkisi nedir, hesaplamak mümkün değil. Ekonomide büyüme hızlanmaya başlamıştı mesela. Beklentiler bozulup acaba büyüme tekrar yavaşlar mı? Veya kur yükseldiği için çok hızlı düşen ihracat yeniden düzelir mi? Bunların hepsini parasal bir değere dökmek kolay değil ama etkisi olacaktır  
-Seçimleri erkene çeker mi?
Siyasi bir karar ama zannetmiyorum. Zaten belediye seçimleri 2014 Mart ayında. Genel seçimler 2015 yılında, onu erkene çeker mi? Onu da zannetmiyorum. Ama bunu tabii piyasaların, yabancıların anlaması biraz  zaman alacak.
PİYASALARDAKİ ASIL PUSULA: FED’İN TAHVİL ALIM PROGRAMI
- Baktığınız zaman piyasaların asıl ve tek patronu ABD mi oluyor?

Piyasaları belirleyen birincisi ABD 10 yıllık Hazine bonoları faizleri. FED’in daha fazla para vermemeye başlaması, azaltması ile ilgili sinyallere bağlı olarak önce ABD Hazine bonoları yükseliyor, oradan da bütün dünyanın faizleri yükseliyor. Borsaları kötü oluyor. FED şu anda ayda 85 milyon dolarlık bir varlık alımı yapıyor. Eylüldeki toplantıda bu tutarı azaltacaktır...
- Gösterge faizdeki yükseliş mevduat-krediye yansır mı?
Yansıyacaktır. Gösterge faizlerin yükselmesine bankalar hemen tepki vermiyor ama yüzde 6’lar civarında biraz daha durursa bankalar da kendi faizlerini yükseltir.
PİYASALAR OYNAK, ACELE ETMEYİN BEKLEYİN
- Küçük yatırımcıya tavsiyeleriniz nedir?

Özellikle küçük yatırımcıların şu anda beklemelerini tavsiye ediyorum. Piyasalarda oynaklık çok yüksek. Borsada düzeltme biter gideceği yere kadar giderse oralardan borsaya tekrar yatırım yapılabilir. Veyahut da faizler tekrar yükseldiğinde Hazine bonosu alabilirler. Ama kur mesala şimdi gidip döviz almanın bir manası yok. Piyasaların durulmasını, fiyatların durulmasını beklesinler. Çünkü bu oynaklıkta çok para kaybedebilirler. Küçük yatırımcının bu riske girmemesi lazım. Mevduat ise cazibesini yitirdi.
FED PARAYI ÇEKERSE...
Gelberi: “Varlık alımlarının azaltılması dünyadaki finansman olanaklarının azalması demek. Finansman çekilmesi de TL’nin değer kaybetmesine  yol açabilir.”

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gösteri10 Haziran 2013 10:17

    Piyasalar oynak acele etmeyin demek protestolar devam ederse yandığımızın resmidir demek. Başbakan söylemlerine dikkat etse piyasalarda protestolarda oynak olmayacak.