BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen'in endişesi artıyor----

Yellen'in endişesi artıyor

Yellen'in endişesi artıyor
22 Mayıs 2015 - 08:34 www.finansgundem.com

Yellen, Fed’in faiz artırımına yaklaşması ile “Taper Tantrum” endişesi yaşıyor

Fed Başkanı Janet Yellen, merkez bankasının yaklaşık 10 yıldan bu yana ilk kez faiz oranını artırmaya hazırlanması ile birlikte “Taper Tantrum” sıkıntısı yaşıyor. Taper Tantrum olarak adlandırılan piyasa reaksiyonu sonucunda gelişen ülkelerdeki yatırımcı dolarını ABD’ye yatırmıştı. Bu olağan üstü hareketle 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi yüzde 2’ye yükselmişti. Söz konusu piyasa çalkantısı, eski Fed Başkanı Ben S. Bernanke’nin ilk kez varlık alımlarının azaltılacağı işareti vermesi ile ortaya çıkmıştı.

Bu hafta açıklanan Nisan ayı toplantı tutanaklarına göre Başkan Yellen ve çalışma arkadaşları, Fed’in faizleri artırmaya başlaması ile birlikte rekor düşük seviyelerde olan tahvil faizlerinin yükselebileceğinden endişe ediyor. Mortgage’den otomobil kredilerine maliyetlerin yükselmesi, kırılgan ekonomiyi riske sokma potansiyeli taşıyor.

2013 yılında dönemin Fed Başkanı Bernanke, Fed’in ekonomiyi desteklemek için gerçekleştirdiği tahvil alım programını azaltmaya başlayabileceği sinyali vermişti ve ardından ABD tahvil faizleri yükselmişti. New York’ta bulunan TD Securities USA LLC ABD stratejisti Gennadiy Goldberg,  “Bu durumun tekrarlanması, Fed’i daha kademeli bir artırımı modeli benimsemeye sevk edebilir” dedi.

Goldberg, “Yetkililer için bu durum, faizlerin hızlı şekilde artırılmaması konusunda gerçek bir endişe kaynağı olabilir. Ancak ben ilk faiz artırım zamanlamasını etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi.

Fed’in son toplantı tutanaklarına göre ABD tahvil piyasası yapısındaki değişiklikler Faiz artırımına verilecek reaksiyonu şiddetlendirebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)