BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen: Faiz artırımı bu yıl uygun----

Yellen: Faiz artırımı bu yıl uygun

Yellen: Faiz artırımı bu yıl uygun
25 Eylül 2015 - 07:16 www.finansgundem.com

FED Başkanı Yellen, ekonomideki iyileşme ile birlikte bu yıl faiz artırımının uygun olduğunu söyledi

FED Başkanı Janet Yellen, bu yılın ilerleyen dönemlerinde faizartırımının muhtemelen uygun olduğunu söyledi. Yellen piyasaların heyecanla beklediği konuşmasında ekonomik "sürprizlerin" bu planın değişmesine yol açabilecek olmasına rağmen, ABD merkez bankasının bu yılfaiz artırımı yolunda olduğunu söyledi.

Yellen, "FOMC katılımcılarının büyük bölümü, ben dahil, şu anda bu koşullara ulaşmanın muhtemelen bu yılın ilerleyen dönemlerinde ilk faiz artırımını ve ardından kademeli bir sıkılaştırma hızını getirmesini bekliyoruz" dedi ve "Ancak eğer ekonomi bizi şaşırtırsa, uygun para politikası konusundaki değerlendirmelerimiz değişecek" şeklinde konuştu.

Yellen, dün Amherst, Massachusetts'te yaptığı konuşmada, "İşgücü piyasasının daha da iyileşmesi ve enflasyonun yüzde 2 olan hedefimize tekrar yükselmesi ile birlikte, federal fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) için hedef aralığını bu yılın ilerleyen bir döneminde artırmanın ve ardından kısa vadeli faizleri kademeli olarak yükseltmenin muhtemelen uygun olacağını düşünüyorum" dedi.

Yellen'ın yorumları, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gösterge federal fonları faizi hedefini, "son küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin" ABD'de büyüme ve enflasyonu bastırabileceğini işaret ederek sabit tutmasının bir hafta sonrasında geldi. Çin'in 11 Ağustos'taki devalüasyonunun ardından bu ülkenin ekonomisinde yavaşlamanın derinleşebileceği endişeleri, finans piyasalarında kargaşayı tetikledi ve küresel ekomomi görünümüne ilişkin soruları ortaya çıkardı.

Büyümenin bu yıl yüzde 7'nin altına düşmesinin beklendiği Çin'de talebin yavaşlaması, emtia fiyatlarının düşmesine neden oldu ve zaten düşük seviyede olan enflasyonun Fed'in tercih ettiği ölçüm ile Temmuz ayında yıllık yüzde 0.3 artışla yüzde 2 olan hedefin altında kalmasını sağladı.

YELLEN SONRASI DOLAR DEĞERLENDİ

Yellen'ın ABD piyasaları kapandıktan sonra yaptığı konuşmasında faiz artışına bu yıl içinde başlanacağı sinyalini vermesi, doların uluslararası piyasalarda yükselmesine neden oldu. Konuşma öncesinde 1,1230 seviyesindeki Euro/dolar paritesi 1,1178'e gerilerken, bayramı tatili dolayısıyla sadece yurtdışı piyasalarda işlem gören dolar/TL 3,05 düzeyinde dengelendi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)