BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYanlış emrin borsaya faturası----

Yanlış emrin borsaya faturası

Yanlış emrin borsaya faturası
23 Temmuz 2014 - 08:19 www.finansgundem.com

Borsada dün bir aracı kurumun emir düzeltme mesajı nedeniyle, yeni emir iletim arayüzü olan FIX’te arıza yaşandı

Borsa İstanbul’da işlemler dün Sabah, bir aracı kurumun emir düzeltme mesajı nedeniyle yaşanan teknik arızayla saat 9.52 ile 10.55 arasında durduruldu. 62 dakikalık teknik arızanın BIST’e faturasının yaklaşık 500 milyon TL olduğu ifade ediliyor. Bazı işlemciler faturanın daha yüksek olabileceğini de kaydetti.

Borsa İstanbul’dan yapılan ilk açıklamada, “Gelen borsa emirlerinin oluşturduğu hata mesajı nedeniyle Pay Piyasası Alım Satım Sistemi’nde saat 09.52.12 ile 10.55.00 arasında işlem yapılamamıştır” denildi. Borsada işlemler saat 10.55’te tekrar başladı.

Bu yıl üçüncü

Borsa’dan daha sonra yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem yapmakta olan bir yatırım kuruluşu tarafından 9.52:12’de gönderilen emir düzeltme mesajında ilgili kurumun kullandığı yazılım sisteminden kaynaklanan bir sorun oluşmuştur.

Söz konusu sorun, Borsa İstanbul İşlem Sistemi tarafından ilgili senedin işlendiği bellek bölümünde (partition) emir akışının durmasına neden olmuştur. Emir akışındaki bu sorunu çözebilmek için Pay Piyasası işlemleri durdurulmuştur. Sorunun ilgili yatırım kuruluşunun hizmet aldığı yazılım firması tarafından geliştirilmiş emir iletim arayüzü (FIX) uygulamasından kaynaklandığının tespit edilmesi üzerine, söz konusu yatırım kuruluşunun kullanıcısının işlemleri durdurulduktan sonra, 10.55:00 itibariyle Pay Piyasası işlemleri tekrar başlatılmıştır.”

2023’te İstanbul’un bir finans merkezi olması hedefi bulunan BIST’te yaşanan arızalar dikkat çekiyor. 9 Ocak’ta işlemler 3 saat durmuş ve toplam 3.7 milyar TL tutarındaki işlem hacminin 1.7 milyar TL’si yapılamamıştı. BIST’te 7 Mayıs 2013’te ise yapılan işlemler bilgisayar saatinde yaşanan 3 saniyelik bir fark nedeniyle iptal edilmiş ve toplam işlem hacminin yaklaşık 107 milyon TL’si iptal edilmişti.

Turhan ‘antika’ demişti

BIST’in teknolojisinin ‘antika’ olduğunu konuşmalarında dile getiren Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin ‘kalbi’ BIST’i güçlü konuma getirebilmek için Nasdaq OMX ile 2013’ün son günlerinde bir stratejik işbirliği anlaşması yapmıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)