BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancılar banka hissesi topluyor----

Yabancılar banka hissesi topluyor

Yabancılar banka hissesi topluyor
08 Ekim 2012 - 08:48 www.finansgundem.com

Suriye ile olası bir savaş riskinden kaçan yerli yatırımcı elindeki hisseleri sattı, yabancılar topladı

Türkiye’nin Suriye ile savaşın eşiğine gelmesi borsada da sert fiyat dalgalanmalarına neden olu. Ancak beklendiği gibi sert düşüş yaşanmadı. Piyasalar ilk şoku kısa sürede atlattı, ancak bu arada bazı hisseler el değiştirdi. Zaman gazetesi yazarı Selim Işıklar, bu hafta köşesinde borsadaki dalgalanmalarda yerli yatırımcıların sattığı hisseleri yabancıların kaptığını yazdı. Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcılara göre çok farklı psikolojiye sahip olduklarını yazan Işıklar, yabancı yatırımcı sayısının oldukça az ve uzun vadeli pozisyonlardan oluştuğuna dikkat çekti. Bu da onların günlük tepkiden çok uzun vadeli strateji belirlemelerine zemin hazırlıyor. Bu yüzden de son dönemde olası geri çekilmelerde lokomotif hisselerdeki paylarını artırdıkları gözleniyor. Işıklar yerli yatırımcıların düşüncesini şu cümlelerle aktarıyor: “Yerli yatırımcılar ise ne olur ne olmaz deyip sattı ve pişman oldu dersek yine yanılırız. Zira zaten yerli yatırımcıların elinde bulundurdukları İMKB 30 dışı hisselerde endeksin tersine bir durum söz konusu. Bu hisselerde veren kazanıyor gibi bir durum söz konusu. Çatışma ihtimali savunma sanayi şirketlerini ve bu sektöre yakın demir-çelik sektörü gibi sektör hisselerine ilginin artmasını sağladı.” Işıklar önümüzdeki hafta da benzer bir seyrin hakim olacağına dikkat çekiyor. Tabii özellikle Avrupa cephesinde yaşanacak gelişmeler de yakından izlenecek.
Suriye yönetiminin arkasındaki önemli destek Rusya lideri Vladimir Putin’in yapacağı ziyaret de oldukça önemli. Selim Işıklar, reyting şirketlerinin not artırımının önünde engel olarak gösterdiği Suriye krizi önemli bir noktaya geldi ve borsa yatırımcıları atılan her adımı yakından takip ediyor.
Bu ardada takasta yaşanan değişim oranları ise dikkatlerden kaçmıyor. Endeksin rekorlar kırdığı 2010 yılında zirve noktasına ulaşarak yüzde 68.57’ye ulaşan yabancı takas oranı 61.59 seviyesine kadar geriledikten sonra yavaş yavaş yükselmeye başladı. Son olarak eylül ayında net 142 milyon dolarlık alımla birlikte yüzde 64,41 oranına yükselen yabancı takas oranındaki artış dikkat çekici. 2012 yılında net 3 milyar 910 milyon dolarlık alımlarıyla İMKB’yi ayakta tutan yabancı yatırımcılar her nedense alımlarını bankacılık sektörü ağırlıklı sürdürüyor. Toplam işlem hacminde 88 milyar doları bulan yabancı yatırımcıların tercih ettikleri hisselere baktığımızda yine banka ağırlıklı İMKB 30 hisseleri. Bu veriler ışığında Işıklar, yazısında şu noktaya dikkat çekiyor: “Yabancı yatırımcılar 2009-2010 yıllarında da benzer şekilde net alıcı pozisyondayken rekorlar altüst edilmişti. Şimdi hisse fiyatları çok daha pahalı olmasına rağmen neden alıyorlar derseniz. Not artırım beklentisinin bunda etkili olduğunu düşünüyorum.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol/ gavur işini bilir 08 Ekim 2012 23:36

    siz kendi derdinize yanın maliye bakanı başbakan hepsi aynı yere hizmet ediyorlar .özel emeklilik siğorta şirketlerine bu kagıtları er yada geç kakalıyacaklar iş bankasını ortalama 6 milyar dolar piyada degeri ile topladılar tüpraşı 2,5 milyar dolar garantiyi 3 milyar dolar ortalam fiyat üzerinden topladılar 20 yıllık serüvende 68 oranında tam 3-8 milyar dolar lık mal sattılar şimdide not verip ser bir vuruş hazırlığı yapacaklar eskiden küçüklere geçirirlerdi şimdilerde yatırım fonlarına ve emeklilik fonlarına iyi geçiriyorlar

  • YABANCI,NE DERSE O OLUR!08 Ekim 2012 01:08

    YABANCILAR 6 TANE BANKA HİSSESİYLE BORSAYI 68000 GETİRDİLER.BÖYLE HİKAYEDEN BORSA OLMAZ. İMKB'DE 350 TANE KAĞIT VAR.ENDEKS SADECE 6 TANE BANKAYLA HAREKET EDİYOR.AYLARDIR BANKALARI ALARAK BURAYA GETİRDİLER.BANKALARA VERMEDİKLERİ İÇİNDE ENDEKS DÜŞMÜYOR.ANLAYACAĞIMIZ GENELE YAYILMIŞ BİR ÇIKIŞ KESİNLİKLE YOK.ÇIKIN 6 TANE BANKAYI, BAKIN ENDEKS KAÇ OLUYOR! BÖYLE BİR ENDEKS İÇİN NE TEKNİK,NE DE TEMEL ANALİZ YAPMAK DOĞRU DEĞİL! BU BORSADA YABANCI NE DERSE O OLUR.BİZ KY ONLAR İÇİN SADECE YEM OLABİLİRİZ.GERİSİ HİKAYE.

  • can07 Ekim 2012 20:03

    borsada bu yıl artık bitmiştir,en geç ay sonu yabancı borsadan çıkar

  • borsacı07 Ekim 2012 14:59

    Artık üst seviyelerdeyiz. Her an dönüş başlayabilir.Endeks yataya sardı. Daha üst fiyatları kabul etmiyor. Çıkamayan borsa düşer.

  • mehmet şahin07 Ekim 2012 12:38

    arkadaşlar dikkatli olmanın tam zamanı ..yabancılar mal cıkmak için bu tür haberleri gündeme sunarlar.her zaman söylediğim .gibi

  • mali07 Ekim 2012 11:15

    Koç, Sabancı, İş gibi büyük hisseler zaten pahalı yabancı asla almaz. Öyle bir satış gelirki iki günde yarı fiatına satış yapacak kademe bulamazsın.

  • ney07 Ekim 2012 10:22

    nerden anlamış acaba yabancıların aldığını merak ettim şimdi . adamların mantığı uzun vade değil normal borsacı mantığı düşükten al yüksekten sat ordaki uzman adam niye beklesin 5 10 yıl para kazanmak için ? mantıksız