BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı para alım satımında serbestlik----

Yabancı para alım satımında serbestlik

Yabancı para alım satımında serbestlik
06 Şubat 2016 - 07:19 www.finansgundem.com

Türkiye’de 168 milyar dolara ulaşan işlem hacmi bulunan döviz bürolarının, banka transferleri yoluyla para alım- satımındaki kısıtlamalar kalktı.

Döviz bürolarının banka transferleri yoluyla yabancı para alım satımındaki kısıtlamaları kaldırıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye’de döviz bürosu olarak bilinen toplam 744 adet yetkili müessese ve 70 şubenin faaliyette bulunduğunu belirterek yaptıkları düzenleme ile döviz bürolarının bankalar üzerinden yabancı para alım-satımında yaşadıkları kısıtlamaları kaldırdıklarını söyledi.

Bakan Şimşek, AA’ya yaptığı açıklamada uluslararası örneklere dikkat çekerek şöyle konuştu: “Gelişmiş ülkelerin mevzuatı incelendiğinde, Avrupa Birliği ülkeleri dahil birçok ülkede döviz bürolarının bankacılık sistemi üzerinden para transfer etmesine ya da yabancı para alım satım yapmasına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Konuya ilişkin diğer bir örnek ise ABD’nin 2011 yılında yapmış olduğu değişikliklerdir. Söz konusu değişikliklerle, ABD’de bulunan döviz bürolarının faaliyetleri arasına efektif alım satımına ek olarak bankacılık sistemi üzerinden para transferi yoluyla yabancı para alım satımı da eklenmiştir. Yapılan bu değişiklikle de uluslararası uygulamalara uyum sağlama yönünde bir adım daha atılmıştır.”

Döviz bürolarına bankacılık kanalıyla yabancı para alım satım imkanı tanınmasıyla işlemlerin bankacılık sistemi içerisine çekilmesinin sağlanacağını vurgulayan Şimşek, böylece işlemlerin kayıt altına alınmasına katkıda bulunulacağını bildirdi. Şimşek, ayrıca söz konusu değişiklik sonrasında, transfere konu olan yüksek meblağdaki yabancı
paranın fiziki olarak döviz bürolarına getirilmesi sırasında yaşanan güvenliğe dair risklerin ve ilave maliyetlerin azalmasının da beklendiğini belirtti.

Şimşek, “Efektif alım satımında ortaya çıkan güvenlik tedbirlerine ilişkin masrafların minimize edilmesi, hacminin ve derinliğinin artırılması, yabancı para alış ve satış kurunda meydana gelen farkların azalması sağlanacak. Döviz bürolarının bankalar gibi mevduat toplama benzeri faaliyetlerine mahal verilmemesi için yapılacak alım satım işlemlerinin aynı iş günü içerisinde talimata bağlanması veya fiziki tesliminin yapılması şartı konulmuştur” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)